Tři chlápci a gejša odvedle

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 2. 2006 9:30
Premiéry - Filmové premiéry týdne připomínají seznam hodně divných nájemníků: Erasmus 2, Mariňák, Číňan, Gejša.

A oni to také nájemníci jsou. Hrdina komedie Erasmus 2 Xavier byl původně nájemníkem rozlehlého barcelonského bytu, který v úspěšné francouzské komedii Erasmus a spol. obýval spolu s dalšími mladými lidmi ze všech koutů světa.

Ve filmu Číňan zase hlavní hrdina, instalatér Keld, získává podnájemnici v podobě mladé a krásné čínské manželky. Zajatkyní svého domu je hlavní hrdinka Gejši, hollywoodské pohádky z exotického prostředí předválečného Japonska.

A Mariňák je o vojácích, kteří místo tepla svých domovů museli vzít zavděk pobytem v nekonečné arabské poušti (kde se nájemné splácí spíše životem než penězi).

Dalším styčným bodem premiér tohoto týdne je to, že jsou jakýmisi výlety na východ. Na ten dálný se lze podívat přímo v Gejše a nepřímo v Číňanovi; Blízký východ zastupuje arabská poušť ve filmu Mariňák. A hrdinové Erasma 2 se vydávají alespoň do Ruska.

A komu jsou tyto fakultativní výlety určeny? Mužům možná až příliš "chlapácký" Mariňák, ženám možná až příliš dojemné asijské duo Číňan a Gejša a párům komedie Erasmus 2, která má od všeho trochu. 

  • foto z filmu Erasmus 2
    foto z filmu Erasmus 2 | Foto: Aktuálně.cz
    Erasmus 2: Pokračování francouzské komedie Erasmus a spol. Hrdinové jsou o něco starší, stále však řeší víceméně stejné milostné a profesní problémy. Původní rozhovor s Romainem Durisem, představitelem Xaviera z komedie Erasmus 2, najdete ZDE.

  •  
    Foto: Bontonfilm
    Mariňák: Válečné drama Sama Mendese (Americká krása, Road to Perdition) zprostředkovává intenzivní zážitek z války a z vojenského drilu amerického střihu. Ironické svědectví o skutečné podobě války.

  •  
    Foto: Falcon
    Gejša: Životní příběh prý nejslavnější japonské gejši Sayuri se odehrává v exotických dekoracích, je plný velkých emocí a hollywoodské výpravnosti. Jediné oko dozajista nezůstane suché.

  •  
    Foto: CinemArt
    Číňan: Melodramatický dánsko-čínský film loni na karlovarském festivalu získal Cenu ekumenické poroty i cenu FIPRESCI. Vypráví o dánském padesátníkovi, který se ožení s mladou a krásnou Číňankou, aby jí umožnil získat v Dánsku trvalý pobyt.
 

Právě se děje

Další zprávy