Třetí Transformeři ovládají světové tržby

Kamil Fila Kamil Fila
11. 7. 2011 20:00
VIDEO: Sci-fi si všimla internetová lidová tvořivost
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Třetí díl akční katastrofické sci-fi Transformers ovládá světová kina. Přes veškeré negativní recenze i poněkud vlažnější reakce diváků, než jaké měly předchozí dva díly, se trojce komerčně mimořádně daří.
Již druhý týden se Transformers: Dark of the Moon drží na prvním místě amerického víkendového žebříčku návštěvnosti.

Na druhém místě skončila komedie Horrible Bosses (Šéfové na zabití), kde se tři zaměstnanci snaží bavit svých nadřížených v podání Jennifer Anistonové, Colina Farrella a Kevina Spaceyho. Vstřícně přijatý film s nejvyšší stupněm přístupnosti R získal 28 milionů, za ním skončila s 20 miliony druhá premiéra týdne, rodinná komedie Ošetřovatel s  komikem Kevinem Jamesem - otylým chlapíkem, který hraje otylé chlapíky (Policajt ze sámošky). 

Foto: Aktuálně.cz

Film o muži, kterého milují zvířata v ZOO, a z obavy, že odejde, začnou mluvit a naučí ho balit holky, se naopak přiřadil k zástupu nepovedených zvířeních filmů.  Podle hodnocení  snímek vypadá, jako by zvířata napsala i scénář, a jeho klišovitá stupidita dosahuje hranic surreálna.

Pokles Transformerů oproti premiérovému týdnu je sice 52 procent z 98 na 47 milionů; ovšem Transformers 3 si nakonec vedou během dvou týdnů lépe než druhý díl Revenge of the Fallen, který o premiéře utržil 119 milionů.

Dosavadní výsledky trojky Transformerů na tržbách v USA za 12 dní jsou 261 milionů dolarů - to je letošní rekord, kteří doposud drželi čtvrtí Piráti z Karibiku 254 milionů).  Při současném vývoji tak mohou Transformers 3 nakonec předčít 402 milionů dolarů, které předchozí díl utržil za 114 dnů v kinech.

Masivně válcují nový Transformeři i světový trh, ze zámoří dosud nasbírali 384 milionů. Celkové tržby 645 milionů za dva týdny dávají tušit, že se pravděpodobně líhne další z elitní skupiny filmů, jež na tržbách z kin přesáhly jednu miliardu dolarů.

Tato vlna přitom začala před pouhými pár lety. Letos již jeden miliardový film přišel - čtvrtí Piráti z Karibiku - a čeká se, že tuto sumu přesáhne i poslední díl Harryho Pottera, který celosvětově startuje tento týden (slavnostní premiéra byla v Londýně minulý čtvrtek).

Foto: Aktuálně.cz

Režisér Michael Bay tak opět potvrdil svůj status hitmakera, na němž si zakládá, a při výběru dalších projektů má zcela otevřené pole možností. Údajně si ale vybral nízkorozpočtovou gangsterku Pain and Gain, která vyjde na 20 milionů dolarů, což je zhruba desetina rozpočtu Transformers.  Příběh několika členů floridského podsvětí, kteří se specializují na únosy a vydíraní, je údajně inspirovaný skutečnými událostmi.

Bay kromě točení vlastních filmů (sérii Transformers se věnuje přes pět let) působí jako producent. Specializuje se především na remaky hororů z 70. a 80. let  - díky němu další generace diváků viděla v kinech nové verze Texaského masakru motorovou pilou, Stopaře, Pátku třináctého či Noční můry v Elm Street. Nicméně hodnocení těchto snímků až výjimky je velmi slabé.

Naposledy udělal Bay špatný odhad ve své kariéře, když se v roce 2005 pokusil o ambiciózní sci-fi Ostrov, která skončila komerčním fiaskem. Špatným kalkulem byla rovněž produkce letošní sci-fi Jsem číslo čtyři, která se měla rozvinout ve velkou trilogii, ale kvůli neúspěchu v kinech se tak pravděpodobně nestane.

Foto: Aktuálně.cz

Co se týče ohlasů, recenzenti z angloamerických médií hodnotí třetí díl Transformerů nejhůře, a to velmi výrazně; alespoň podle záznamů databáze Rottentomatoes.com, kde mají jen třetinu kladných ohlasů, u diváků registrovaných na Internetové filmové databázi IMDb.com je ale na druhém místě.

Nejlépe hodnocená je jednička (7, 2 bodů z 10), dvojka má 5, 9 bodů a třetí díl zatím 6, 8 bodů z deseti. Hodnocení výrazně klesá s věkem uživatelů, kupodivu ale nejsou velké rozdíly mezi muži a ženami a americkými a neamerickými diváky.

Transformers zažehli oblibu filmů s velkými bojovými roboty, takže v brzké době se v amerických kinech objeví snímek Real Steel (u nás bude uveden jako Ocelová pěst) s Hughem Jackmanem v hlavní roli. Jeden z producentů Transformers Steven Spielberg chystá vlastní velkorozpočtovou sci-fi Robocalypse.

Velká popularita Transformers s sebou nese i vlnu nenávisti a internetové lidové tvořivosti. Jedny z povedenějších kousků vám nabízíme v podobě videí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy