Třeštíková o politice: Nikdy neříkej nikdy

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 3. 2007 11:50
On-line - Nakrátko vstoupila do politiky. A rychle z ní utekla zpět k dokumentům. Proč? I o tom hovořila Helena Třeštíková se čtenáři Aktuálně.cz.
Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Dokumentaristka Třeštíková se vrátila k nejsilnějšímu příběhu svého časosběrného cyklu dokumentů Manželské etudy. Tragický příběh Marcely Haverlandové vyvolal před rokem při svém televizním uvedení velký zájem diváků.

Infobox
Autor fotografie: ČT

Třeštíková doplnila materiál o další osudy hrdinky, které se dramaticky vyvíjely i po televizním uvedení dokumentu. Celovečerní film Marcela zahájil letošní festival Jeden svět a před týdnem vstoupil do českých kin.

Jaké jsou další osudy Marcely Haverlandové? Pracuje Helena Třeštíková na jiných časosběrných dokumentech? Co říká na své krátké působení v politice a na čem zrovna pracuje? I na to odpovídala v on-line rozhovoru.

Helena Třeštíková přišla do redakce po půl jedenácté dopoledne, o dvacet minut později už si s filmovou recenzentkou Aktuálně.cz Irenou Hejdovou sedla k otázkám a pustila se do jejich odpovídání.

Odpovědi Heleny Třeštíkové čtěte ZDE:

Odpovězeno: 16. 03. | 11:02Autor: Mirek

Otázka: Dobry den ,
Vase dokumenty vyvolajavi mrazeni v zadech a sebereflexi .Dekuji za ne . Jak daleky odstup si drzite od rodin ktere " natacite " ? Jste pratele ? Tykate si ? Navstevujete se i mimo nataceni ?

Helena Třeštíková: Dobrý den, děkuji. Vztahy s hrdiny mých dokumentů jsou dlouhodobě přátelské, tykáme si a setkáváme se i mimo natáčení.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:07Autor: Alena

Otázka: Nemyslite si ze Marcela si ten svuj tragicky osud castecne zpusobila sama tou svoji odevzdanosti? Jinak dokument se mi moc libil, dekuji Vam za nej!

Helena Třeštíková: Rozhodně jsou v životě lidí události, které přicházejí nezávisle na aktivitě zúčastněných. Například smrt dcery Ivany byla nešťastná náhoda. Jinak s vámi souhlasím v tom, že Marcela v některých situacích působí odevzdaně.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:07Autor: petra

Otázka: dobry den.uvazujete o navratu do politiky? skoda ze jste z funkce odstoupila tak brzy,z vaseho zvoleni jsem mela radost a verim,ze by jste byla prinosem.

Helena Třeštíková: Momentálně to určitě není aktualní, ale člověk by nikdy neměl říkat "nikdy".

Odpovězeno: 16. 03. | 11:11Autor: Petr

Otázka: Dobry den, co si myslíte o filmových cenach? Libil se vam Cesky lev? Dekuji za odpoved.

Helena Třeštíková: Českého lva jsem neviděla. Jinak si myslím, že oceňování filmové tvorby je důležité. Doufám, že se dočkáme v rámci Českého lva také kategorie dokumentární film.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:13Autor: Jindra

Otázka: Dobrý den, slyšel jsem, že Marcela skončila na psychiatrii... co je s ní dál?

Helena Třeštíková: Marcela se téměř půl roku léčila na jedné klinice. Před několika týdny léčbu ukončila a zároveň se konečně díky sbírce televizních diváků přestěhovala z Českého Brodu do Prahy.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:17Autor: alice

Otázka: dobry den. co si myslite o ceskem filmu? ma nejakeho spolecneho jmenovatele? jaky cwesky film posledni doby se Vam libil? dekuji a preji moc pekny slunickovy den:o

Helena Třeštíková: Mám radost, že v poslední době do kin přicházejí dokumenty (Český sen, Ženy pro měny, Kupředu levá, kupředu pravá...) Zdá se mi, že hraný film v poslední době nereflektuje problémy doby jako právě dokument.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:19Autor: Jindra

Otázka: Jaky film vas v posledni dobe zaujal, s kym byste chtela nekdy spolupracovat....Zdravim

Helena Třeštíková: Zaujal mě německý film Životy těch druhých. Když člověk vidí film tohoto druhu, ještě silněji si uvědomí, že podobná reflexe minulosti u nás chybí.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:20Autor: Karel Prachař

Otázka: Slibovala jste protlačit zákon o kinematografii, jak to s ním vypadá? A myslíte, že někdy bude ČR v tomto ohledu civilizovanou zemí?

Helena Třeštíková: Na tomto zákonu se pracuje, zrovna předevčírem jsme měli schůzku na Ministerstvu kultury, kde jsme se dohodli na společném postupu. Doufám, že se podaří zákon schválit a staneme se v tomto ohledu civilizovanou zemí.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:24Autor: Jaroslava

Otázka: Učíte na FAMU na katedře dokumentu. Jaká témata si nejčastěji vybírají studenti ve svých filmech a na jaké úrovni je kvalita jejich tvorby. Děkuji za odpověď.

Helena Třeštíková: Současní studenti se odklánějí od trendu "Špátovské laskavé dokumentaristiky" a jsou daleko nekompromisnější a nemilosrdnější v pohledu na zobrazovanou skutečnost. Na FAMU je několik talentovaných studentů, o kterých doufejme v budoucnu uslyšíme.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:26Autor: dominika

Otázka: Budou další Manzelske etudy? a co vas na nich nejvice bavilo?

Helena Třeštíková: Časem se chystám pokračovat v tomto projektu. Pro mě je nejzajímavějším faktorem na časosběrných projektech jejich nepředvídatelnost a nevypočitatelnost.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:27Autor: swax

Otázka: Paní režisérko, děláte dlouhodobé projekty, koho teď s kamerou sledujete a kdy to budeme vidět?

Helena Třeštíková: Momentálně intenzivně pracuji na časosběrném filmu o mladém delikventovi Reném, který už točím 18 let.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:28Autor: karolina

Otázka: Dobrý den, přijedete opravdu v úterý do ČB? děkuji za odpověď

Helena Třeštíková: Opravdu přijedu a už se na to těším.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:29Autor: Lucie

Otázka: Vážená paní Třeštíková,
nedávno jsem se zúčastnila promítání Vašeho filmu Marcela a následné diskusi na toto téma s Vámi v galerii Fiducia v Ostravě.Chtěla bych Vám za film a Vaše milé vystoupení poděkovat a popřát v životě spoustu štěstí.

Helena Třeštíková: Děkuji a zdravím.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:31Autor: Eva

Otázka: Myslíte si /po Vašem krátkém působení v politice/, že politika je špinavá věc ? A proto jste z ní odešla ?

Helena Třeštíková: Určitě se nedá paušálně říct, že politika je špinavá věc. Velmi záleží na konkrétních lidech. Doufám, že se tu bude politické prostředí postupně kultivovat.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:32Autor: Politoložka

Otázka: Jaký je s odstupem času vás pohled na vaše politické účinkování?

Helena Třeštíková: Byla to zajímavá zkušenost, rozhodně nelituji.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:34Autor: Helena

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli si i dnes s časovým odstupem myslíte, že po Vašem zvolení ministriní kultury na Vás byl skutečně vyvíjen takový nátlak, že bylo nutné odejít ? Velice mne to mrzelo, myslím, že byste byla osobou na pravém místě a že se kultuře mohlo dařit o něco lépe. Děkuji.

Helena Třeštíková: I s odstupem si myslím, že můj odchod byl na místě, protože jsem nechtěla přijmout odpovědnost za dohody, které byly učiněny beze mě, a se kterými jsem nesouhlasila.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:35Autor: Michal

Otázka: Dobrý den, půjdou Vaše děti ve vašich stopách a budou se věnovat filmu?

Helena Třeštíková: Můj syn je fotograf a občas pracuje i na mých projektech, dcera studuje filmovou produkci.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:41Autor: Monika

Otázka: Vaše dokumenty jsem sledovala se zatajeným dechem a nenechala jsem si ujít ani jeden díl. Zrovna v té době jsme se totiž s přítelem rozhodli po dlouholeté známosti pro svatbu. Bylo moc zajímavé a poučné sledovat, jak se jednotlivá manželství utvářela a vyvíjela. Děkuji za něj...

Helena Třeštíková: Děkuji.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:42Autor: PavelH

Otázka: Nebyla Vaše epizodní role v politice úžasnou inspirací pro nový dokument?Jestli ano už se těším na film. Hodně zdraví a štěstí přeje Pavel

Helena Třeštíková: Natáčet dokument v prostředí politiků považuji za extrémně složitý úkol.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:47Autor: Peter

Otázka: Proč propagujete různé gay festivaly a podobné nechutnosti? Díky...

Helena Třeštíková: Nevím, proč vám festivaly gay a lesbických filmů připadají nechutné. Konkrétně festival Mezipatra je velmi seriózní a zajímavá akce. Přijetí minorit je v civilozavaném světě samozřejmostí a i my bychom měli usilovat o větší toleranci.

Odpovězeno: 16. 03. | 11:54Autor: daniel

Otázka: myslite si ze svet politiku muzu je jiny nez politika zen?

Helena Třeštíková: Myslím, že ano, ikdyž se omlouvám za zobecnění. Výstižný je citát od Margaret Thatcherové: "Chcete-li, aby bylo něco řečeno, pověřte tím muže, chcete-li, aby bylo něco vykonáno, pověřtě tím ženu".

Odpovězeno: 16. 03. | 12:05Autor: Marie

Otázka: Dobry den,
Mam moc rada vase dokumenty. Obdivuju vasi schopnost priblizit se lidem natolik, aby Vas svuj zivot nechali natocit. Chtela jsem se zeptat, jak to lide snaseji v takhle tezkych zivotnich situacich? Nebo kameru behem povidani s Vami nevnimaji?

Helena Třeštíková: Děkuji. Konrétně Marcela kameru během natáčení nevnímala. Po odvysílání dokumentu v televizi diváci začali Marcele posílat dopisy a zároveň vznikla finanční sbírka, která pomohla Marcele překlenout nejtěžší období a vrátit se do Prahy. V současné době - po uvedení filmu Marcela do kin - se mě lidé ptají, zda je možné do této sbírky ještě přispět. Konto je stále otevřené a jeho číslo je 103227056/0300, v.s. 111. Děkuji všem za otázky a přeju hezký jarní den!

 

Právě se děje

Další zprávy