Třeštíková: Mám roztočených asi dvacet příběhů

Kultura Kultura
20. 1. 2012 14:25
Soukromý vesmír zachycuje 37 let jedné rodiny
Dokumentaristka Helena Třeštíková
Dokumentaristka Helena Třeštíková | Foto: Ondřej Besperát

On line rozhovor - Dějiny jedné rodiny zaznamenala Helena Třeštíková ve svém zatím nejdelším časosběrném projektu, který vstupuje příští čtvrtek do českých kin. Film Soukromý vesmír natáčela 37 let a zachytila život členů jedné české rodiny od 70. let až do současnosti.

"Rozhodně jsem je nenavštěvovala pravidelně. S Janou jsme kamarádky od dětství a tak to byla spíš přátelská komunikace než vztah filmaře a sledovaného objektu," napsala autorka o snímku v on line rozhovoru s čtenáři Aktuálně.cz

Třeštíková,  již proslavily cykly Manželské etudy a Manželské etudy po 20 letech,  začala sledovat s filmovým štábem svou kamarádku v roce 1974. Jana tehdy čekala první dítě s manželem Petrem a právě život jejich syna Honzy je osou tohoto filmu.

„Manželé Kettnerovi a jejich děti nevedou tak dramatický život jako hrdinové předchozích režisérčiných filmů Marcela, René a Katka - ale právě díky tomu je jejich běžný život poutí napříč nejen vzpomínkami této rodiny, ale i našimi vzpomínkami," píší distributoři.

Foto: Aerofilms
Foto: Aerofilms

Soukromý je nejen dosud nejdelším časosběrným projektem Heleny Třeštíkové, ale také dosud nejsložitějším, co se struktury i práce ve střižně týká. Před kamerou se tu narodí, vyrostou a dospějí tři děti a jejich rodiče prožijí velkou část svého života.

Zatímco archivní záběry ve filmu připomínají kariéru Karla Gotta, dobývání kosmu či politické proměny země, deníky rodiny Kettnerových, které si po celou dobu pečlivě vedl otec Petr, nabízejí soukromou alternativu velkých dějin.

 

Odpovědi na všechny otázky si přečtěte zde:

 

Právě se děje

Další zprávy