Třeštíková: Časosběrný film je sázka na nejistotu

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 7. 2008 12:05
Královna dokumentu odpovídala čtenářům Aktuálně.cz
Dokumentaristka Helena Třeštíková
Dokumentaristka Helena Třeštíková | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tento čtvrtek zamíří do kin "nenapravitelný kriminálník" René. Hrdina dalšího časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové si světovou premiéru odbyl na karlovarském filmovém festivalu.

Následuje Marcelu, která v kinech slavila před rokem úspěchy poté, co sem její příběh zamířil z televizních obrazovek.

René je aspirující spisovatel a zároveň muž s bohatou kriminální minulostí; Třeštíková jeho životní cestu sleduje už dvacet let. Od čtvrtka se s ním mohou seznámit i diváci v kinech. Ještě předtím režisérka odpovídala na dotazy čtenářů Aktuálně.

Helena Třeštíková: René
Helena Třeštíková: René | Foto: Aerofilms
RENÉ VE VARECH: Helena Třeštíková: Život je víc než film 
VIDEO: René je nesympatická osoba, ale nenudí, říká Třeštíková
VÍCE O FILMU: Po Marcele vstoupí do kin spisovatel-desperát

"Myslím, že René byl ovlivněn tím, že v době dospívání pocítil velkou křivdu - z tohoto pocitu žije stále a negativně se vymezuje vůči světu," řekla mimo jiné na adresu hrdiny svého posledního filmu, který jí během natáčení vykradl byt a nevrátil půjčenou videokameru.

"Jestli můj výběr hrdiny je dobrý a jestli jeho příběh může být přínosný pro diváky, je těžké odhadnout," připustila ale řežisérka, která se stala do jisté míry ztělesněním českého časosběrného dokumentu. "Je to sázka na nejistotu," přiznává.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Blog režisérky Heleny Třeštíkové na Aktuálně.cz
 

Odpovězeno: 23. 07. | 11:06Autor: JL

Otázka: Dobry den,nemam otazku,jen bych vam chtela vyjadrit svuj obdiv za vasi praci,kterou kdyz muzu tak vzdy sleduju a preju vam jeste spoustu dobrych let.

Helena Třeštíková: Dobrý den. Děkuju za vaše slova, která vždycky potěší.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:08Autor: Veronika

Otázka: Dobrý den, jak padla volba právě na Reného?

Helena Třeštíková: Byla to náhoda. Připravovali jsme projekt o delikventní mládeži a ve vězení pro mladistvé nám mezi jinými představili Reného. Pak vzniklo pět dokumentů, René byl hrdinou jednoho z nich.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:09Autor: Čermi

Otázka: Dobrý den, Vaše dokumenty jsou úžasné, rád bych se zeptal, co vás vedlo k realizaci Manželských etud. A zda je to na těch rodinách, zda po cca 20ti letech, chtějí v natáčení pokračovat nebo taky můžou odmítnout??? Děkuji a přeji hodně dalších úspěchů v životě i za kamerou.

Helena Třeštíková: Děkuji. S pokračováním Manželských etud počítám a doufám, že jejich představitelé budou souhlasit. Odmítnout jistě můžou. Ale doufám, že se tak nestane.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:11Autor: iva

Otázka: Dobrý den, paní režisérko,
ráda bych se Vás zeptala, zda filmy, které byly promítány na MFF (např. Kytara, Ukrutně šťastni atd.) budou uvedeny i v ČT (např. ve filmovém klubu). Druhou otázka: točíte nějaký další časosběrný dokument? Díky Iva

Helena Třeštíková: O dalším osudu filmů z karlovarského festivalu nemám tušení. V současné době točíme časosběrný film o osudech mladé narkomanky Katky.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:12Autor: Zbyněk Štivar

Otázka: Moc si vás vážím, tím spíš by mě zajímal váš důvod k odchodu z politiky - je to fakt taková špína?

Helena Třeštíková: Příliš složitá otázka na jednoduchou odpověď. Já jsem si tehdy situaci vyhodnotila tak, že mám odejít.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:13Autor: name

Otázka: pani dokumenty sou dobri i ten váš vo tom cigánovi z kryminálu i když sem ho eště neviděl. faktycki vam fandim a doufám že ten vůl bude sedět eště 100 let. tak se mejte pani a víc takovich dokumentu co nikdo neuvidí páč by musel koukati jako jelen celej den

Helena Třeštíková: René není Rom a v současné době je na svobodě.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:14Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den, moc obdivuji nejen Vaši práci, ale i Vás jako člověka. Chtěl jsem se zeptat, zda jste neuvažovala o natočení časosběrného dokumentu o lidech s jinou sexuální orientací? S pozdravem a přáním všeho dobrého. Tomáš

Helena Třeštíková: Natočila jsem film "Jsem žena orientovaná na ženy." Byl uveden v ČT v roce 2002.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:15Autor: Jirka

Otázka: Dobrý den paní Třeštíková, gratuluji k dokončení filmu René. Jelikož Reného znám, byl jsem ho navštívit v souvislosti s vydáním jeho knih ve Valdicích, zajímá mě, jak dlouho je momentálně na svobodě? Děkuji.

Helena Třeštíková: René je na svobodě už více než rok a chystá se vydání dalších jeho textů v Nakladatelství Lidové noviny.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:17Autor: klára

Otázka: Dobrý den, znovu sleduji Manželské etudy na ČT. Mám jednu otázku: Co myslíte, že naplňuje současnou ženu v naší společnosti? Jak by se její životní cesta měla odvíjet?

Helena Třeštíková: Opravdu složitá otázka... Vždycky jsem věřila v možnost seberealizace a zdá se mi, že se situace v tomto směru stále drobně zlepšuje.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:18Autor: Karel

Otázka: Dobrý den. Rád Vaše dokumenty sleduji. Je zajímavé sledovat různost osudů a různost povah a postojů lidí (viz ME). Jen mi vždycky jaksi chybí nějaký závěr, něco ve smyslu ... a z to plyne, že ... Chápu že to asi není na místě, ale ten pocit neukončenosti mám. Máte nějaké podobné dojmy z Vašich dok.?

Helena Třeštíková: Řekla bych, že to je můj záměr nechat divákům prostor k vlastnímu přemýšlení. Nemám ráda filmy s návodem či poučením a tak se snažím toho vyvarovat i ve svých filmech.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:18Autor: Ivča

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mne, zda dále sledujete a natáčíte pokračování dvojic v Manželských etudách. Je to nesmírně zajímavé a myslím, že by nebylo špatné pokračovat dál v dokumentu. Děkuji.

Helena Třeštíková: Budu se snažit pokračovat.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:22Autor: josef

Otázka: jste jedina v tom tak zvanem umeni vase prace je vynikajici..jinak jsem nucen konstatovat ze je dobre ze nejsou penize na vyrobu filmu na ktere nikdo nechodi nic nerikaji a pouze okradaji lidi o cas straveny v kine...otazka tohle snad ani neni ale zajimal by me vas nazor

Helena Třeštíková: To jste mi dal touhle otázkou... Do kina chodíme dobrovolně a tak se nedá mluvit o okrádání o čas. Existuje spousta zásadních děl světové kinematografie, které neměly masovou návštěvnost, a přesto měly zásadní význam jak pro filmovou kulturu, tak pro diváky v době svého vzniku i do budoucna.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:22Autor: koala

Otázka: paní Třeštíková, díky za Vaší práci,vše i ty retro sleduji s napětím.Jakékoliv umělě vyfabul. díly by mne nebavilo, ale skutečné příběhy, obyč. lidí neherců jsou opravdu zajímavé.DÍK Alice

Helena Třeštíková: DÍK Helena

Odpovězeno: 23. 07. | 11:26Autor: Lucie D.

Otázka: Dobrý den,
obdivuji Vaši práci a chtěla bych se zeptat, kdy Vás poprvé napadlo dokumentovat životy jednotlivců, a co je pro Vás ve Vaší práci nejtěžší?
Děkuji a přeji mnoho úspěchů,
Lucie D.

Helena Třeštíková: Studovat dokumentární film jsme se rozhodla ve svých devatenácti letech. Nějakou dobu jsem se hledala a zhruba okolo třicítky jsem si definovala svou cestu v časosběrném sledování lidských osudů. Těžké je odhadnout, jestli můj výběr sledovaného hrdiny je dobrý a jestli jeho příběh může být přínosný pro diváky. Časosběrný film je sázka na nejistotu.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:28Autor: Honza II.

Otázka: Máte dojem,že René je typ člověka,který si všechny svoje excesy "vychutnává",nebo že se jedná o člověka sociálně i psychicky narušeného natolik,že není schopen respektovat jakékoliv zákony a normy?

Helena Třeštíková: Myslím, že René byl ovlivněn tím, že v době dospívání pocítil velkou křivdu a z tohoto pocitu žije stále a negativně se vymezuje vůči světu. Snažila jsem se ho nasměrovat na možný způsob seberealizace v literární tvorbě a pocit radosti z konstruktivního činu. Možná, že to nějaký malý význam mělo - nebo se mi alespoň v to chce věřit.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:30Autor: Monča

Otázka: Dobrý den, mooooc děkuji za opakování etud, nyní ve věku 30-ti let to vnímám jinak než před lety,kdy jsem je také sledovala.
Plánujete natáčet etudy s úplně novými páry - např i homosexuálními nebo budete pokračovat ve stávajících párech

Helena Třeštíková: Určitě uvažuji o pokračování natáčení se stávajícími páry. Zkusit točit s novými páry v dnešní situaci by bylo jistě zajímavé a z producenty jsme o tom uvažovali, ale zatím jsme nedošli k rozhodnutí.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:40Autor: alexandr vojta

Otázka: Zdravím
Proč ve svých časosběrných dokumentech sledujete jen osoby nevýznamné, s poměrně jasným prvoplánovým dramaturgickým sdělením: trpím, trpíš, trpíme. Proč nevěnujete pozornost osobnostem, které významně ovlivňují společnost - intelektuální a duchovní elitě? Jsou pro Vás nečitelní?
díky

Helena Třeštíková: V cyklu časosběrných filmů Ženy na přelomu tisíciletí jsem natočila film o Dagmar Peckové, o Báře Basikové. Točila jsem i film o Pavlu Tigridovi, o Lídě Baarové. Natočit film o člověku "nevýznamném" je složitější, ale pro mě jako pro dokumentaristu je to větší výzva.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:42Autor: Honza

Otázka: Dobry den. Uvazujete o vydani napr. Manzelskych etd nebo jinych vasich dokumentu na DVD? Dekuji.

Helena Třeštíková: Film Marcela na DVD vyšel. Cyklus Manželské etudy zatím ne. Je to věc dalšího jednání s Českou televizí, která je majitelem práv.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:46Autor: hana

Otázka: Paní režisérko jak se má Katka ? Žije, je jí líp ? A klobouk dolů před Vaší prací.

Helena Třeštíková: O Katce točíme, zrovna včera jsem ji viděla. Její příběh se zdramatizoval, v lednu se jí narodila dcera Tereza a Katka se zmítá mezi svým mateřským pudem a láskou k dítěti a závislostí. Držme jí palce.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:49Autor: Ivča

Otázka: Dobrý den, zajímalo by mě, podle čeho jste tenkrát v Manželských etudách vybírala dvojice, zda se s některýma stýkáte i mimo kameru a zda je doba natáčení předem daná tj. pokaždé třeba po půl roce nebo zda přijíždíte natáčet, když se stane nějakým zlom v osudech. Děkuji za odpovědi.

Helena Třeštíková: Dvojice pro Manželské etudy jsme potkali na matrice, kam si zašly zadat termín svatby. Naše setkání bylo naprosto náhodné a nic jsme o nich nevěděli. Opravdu by mne tehdy nenapadlo, že s nimi budeme točit 25 let. Jsem s nimi v kontaktu i mimo natáčení. Natáčecí dny se organizují podle potřeby. Na náhlé zlomy v osudech se snažíme reagovat. Ne vždy se to ale podaří.

Odpovězeno: 23. 07. | 11:51Autor: hana

Otázka: Dobrý den, ráda bych se zeptala zda lidé o kterých natáčíte dokumenty, dostávají za svoji spolupráci nějakou finanční odměnu..... Díky...........fandím Vám:-)

Helena Třeštíková: Za natáčení vždy platíme. Sumy nejsou nijak vysoké, ale je to určitá forma smlouvy mezi námi a protagonisty. Také se tím snažíme jim nějak nahradit čas, který nám věnují. Děkuji za vaše zajímavé otázky i projevy vaší přízně, které mne vždy mimořádně potěší. Přeji hezký den.

 

Právě se děje

Další zprávy