Transformers vstupují do války o budoucnost DVD

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 8. 2007 13:30
Michael Bay pohrozil, že bude bojkotovat Blu-ray disky
Transformers
Transformers | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Režisér Michael Bay pohrozil, že pokud Paramount Pictures přistoupí na vydávání svých filmů pouze na Blu-ray discích, tak pokračování Transformers světlo světa nespatří.

"Transformers 2 nebudou!," napsal Bay na své osobní webové stránce. "Tu radost těm lidem s Blu-ray blbostma neudělám!" O několik hodin později se Bay uklidnil a na své webové stránce zveřejnil omluvu za to, že reagoval příliš impulzivně.

Paramount se studiem DreamWorks v pondělí zveřejnili záměr své aktuální trháky nevydávat ve formátu HD-DVD, ale v konkurenčním formátu formátu Blu-ray.

Oznámení znamená, že trháky jako Shrek Třetí či právě Bayovi Transformers se na HD-DVD discích neobjeví. Nicméně filmy Stevena Spielberga se mají nadále vycházet v obou formátech.

Transformers
Transformers | Foto: Aktuálně.cz

Vlastníkem Blue-ray je technologický obr Sony, o vládu nad lukrativním DVD trhem zápolí s Toshibou, která zas obhospodařuje HD-DVD. Oba formáty nabízejí lepší kvalitu obrazu a zvuku než současná DVD.

Blu-ray disky nabízejí i větší kapacitu a tím i lepší obraz, zatímco HD-DVD zase poskytuje více možností interaktivity.

Boj o nadvládu připomíná dávný boj mezi videformáty VHS a Betamax, který probíhal v 80. letech. Blu-ray tábor už zaznamenal pár vítězství nad svým rivalem, má za sebou i podporu silné sítě videopůjčoven Blockbuster.

Blu-ray disky je navíc schopná přehrávat i herní konzole Playstation 3 od Sony, takže víc domácností má právě Blu-ray.

Předpokládá se, že boj formátů vyřeší právě velká hollywoodská studia, pravděpodobně nakonec rozhodne fakt, že i samo Sony vlastní filmové studio.

Filmy v obou formátech v současné době vydává jen Warner Bros. Například Spider-Man 3 vyjde ale exkluzivně v Blu-ray, zatímco Bourneovo ultimátum bude dostupné jen v HD-DVD.

Krom Michaela Baye oběma formátům vyjádřily podporu i další osobnosti. Producent Jerry Bruckheimer, který stojí za sérií Pirátů z Karibiku, dává přednost Blu-ray, které podle něj "předčí všechny ostatní formáty."

Johnny Depp rozhodne i boj o domácí kina

Mluvčí Dreamworks zas listu Variety oznámil, že Steven Spielberg je také ctitelem technologie Blu-ray, i když dodal, že nikoliv výhradně.

Bay, který má krom aktuálních Transformers na kontě i filmy Mizerové, Pearl Harbor či Armageddon, napsal na své stránce, že se k formátu HD-DVD přiklonil poté, co v něm shlédl válečný epos 300.

Vysvětlil, že původní text na jeho webovou stránku byl napsán pozdě v noci poté, co mu přátelé vysvětlili, že Transformers v Blu-ray je pro ně nedostupný.

"Jako režisér chci, aby lidé viděli mé filmy v té nejlepší možné kvalitě a už jsem z první ruky od řady lidí slyšel, jak jsou nešťastní z toho rozhodnutí," napsal Bay. Později mu ale lidé z Paramountu vysvětlili některé jeho údajné omyly a krize je zažehnána. "Myslím, že se vrátím k práci na Transformers 2"

 

Právě se děje

Další zprávy