Transformeři míří za miliardou, na startu drtili konkurenci

Kultura Kultura
30. 6. 2014 8:08
Série o autobotech od režiséra Michaela Baye se nezamlouvá kritikům, diváků jí ale neubývá.
Transformers: Zánik.
Transformers: Zánik. | Foto: Cinemart

Praha - Nesporný úspěch zažívá režisér Michael Bay se čtvrtým dílem Transformers s podtitulem Zánik. Od recenzentů na metakritickém serveru rottentomatoes.com možná neposbíral ani pětinu kladných recenzí, finančně by se mu ale stěží mohlo dařit lépe. V amerických kinech vybral sto milionů dolarů, ve zbytku světa pak hned dvě stě milionů.

Jako veledůležité se opět ukázalo zapojení asijských trhů. Hollywood se na čínské a japonské publikum soustředí už nějakou dobu, Transformeři ale rovnou přenesli značnou část děje do Číny a zapojili i japonsky stylizovaného robota, na což tamní diváci reagují více než vstřícně. Cesta za miliardou je Michaelu Bayovi otevřena.

Další filmy už leda paběrkují, ostatně nedočkali jsme se žádné jiné výrazné premiéry. Na druhém místě tak najdeme akční komedii 22 Jump Street s 15 miliony. Tři týdny po premiéře se vybraná suma blíží dvěma stům milionům z celého světa, což je pro snímek za padesát milionů slušný výsledek.

Jak vycvičit draka 2 potvrdilo, že nečekaný hit z něj nebude, stejně jako z něj nebude nečekaný propadák. 13 milionů a 230 milionů z celého světa je zkrátka „tak akorát“.

Deset milionů si připsala zatím pouze v USA distribuovaná komedie Think Like a Man Too. Na pátém místě s osmi miliony pak najdeme Zlobu, královnu černé magie. Jejích 8 milionů pomalu sune dětinskou fantasy od Disneyho k šesti stům milionům dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy