Transformeři 2 se můžou složit až do sedmi antioscarů

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila, krk,kf
2. 2. 2010 12:35
Nominace na Zlaté maliny patří velkým filmům
Foto: archiv

Los Angeles - Kasovní trháky Transformers: Pomsta poražených a Twilight: Nový měsíc i méně úspěšný dobrodružný snímek Země ztracených získaly nejvíc nominací na filmovou anticenu Zlatá malina.

Nominace i vyhlašování cen, pro které si laureáti příliš často nechodí, se tradičně odehrává vždy v předvečer stejné oscarové ceremonie. Letos se tedy nominace na zlaté sošky dozvíme v úterý o obědě středoevropského času.  Maliny pak budou předány v sobotu 6. března a Oscary den nato.

Foto: archiv
Čtěte také:
Recenze: Transformers 2 hýří příliš mnoha atrakcemi
Recenze: G. I. Joe je zábavněji zamaskovaný Top Gun
Sandru Bullockovou zasáhla o víkendu komediální smrt
Nejmíň shnilých rajčat letělo loni na důchodce z Pixaru
Jaké byly nejhorší filmy dekády? Nejčastěji komedie

Zakladatel Zlatých malin, publicista John Wilson, je letos spolu se sedmi stovkami členů stejnojmenné nadace udělí už potřicáté. Loni poprvé se mohli za poplatek připojit i lidé na internetu.

Hrozné, až je to dobré

Zlaté Maliny většinou nedostávají řemeslně nejhorší snímky, ale spíš prohřešky celebrit, které hazardují se svým jménem coby obchodní značkou, často jde o zvednutý prst sarkastických publicistů vůči tvůrcům za přílišnou megalomanii a nesoudnou vážnost. Takové počiny pak ocení milovníci podivně úchylné zábavy ve stylu "je to tak hrozné, až je to dobré".

Foto: Aktuálně.cz

Na tento kultovní status někdy dosáhne i druhá skupina oblíbených příjemců. V ní jsou tvůrci a herci typu Mika Myerse nebo Eddieho Murphyho a Paris Hiltonové, kterým se tak opakovaně dostává upozornění, že by se už neměli pokoušet být vtipní.

Letošek se ovšem spíš vyhnul hloupým komediím i různě překomplikovaným bizarním thrillerům, jež jakoby vypadly z příručky Jak nepsat dobré scénáře, ale zaměřuje se na velké hity.

Je to pozoruhodná shoda s Oscary, které, zdá se, protentokrát budou v úterý nominovat a zřejmě i odměňovat komerčnější filmy (z dosavadních pěti velmi exkluzivních nominací se totiž hlavní kategorie Nejlepší film rozšiřuje demokraticky a populisticky hned na deset titulů). Éra hledání zapomenutých klenotů či zábavně ulítlých šíleností zřejmě skončila.

Obět manýrismu

Transformers 2 a Land of the Lost byly nominovány i v ústřední kategorii nejhorší film roku 2009, titulní představitelé z obou Megan Foxová a Will Ferrell se objevili v nominacích na nejhorší herecký výkon.

Foto: archiv

Země ztracených (Land of the Lost) vypráví o tom, jak se komik Ferrell ocitne se dvěma přáteli ve zdánlivě fantastické zemi, ale jen do doby, než narazí na divné bytosti, mezi nimiž jsou i smrtelně nebezpeční dinosauři. Film, ve kterém na sebe mimo jiné lije jejich moč, má potenciál patřit právě k bizarně zábavným kouskům.

Zato Transformeři dvojka "jen" narazili na problém, že pokud nadávkujete víc něčeho, co znáte z minula, výsledek nebude lepší. A stali se obětí manýrismu, který megaloman Michael Bay opět neudržel v rozumných mezích. Tak velký film už dlouho nominacím na Maliny nevévodil.

Je tedy celkem logické, že aspirují na cenu za nejhorší pokračování nebo remake, můžou mít i nejhorší scénář, Bay může být nejhorší režisér a Megan Foxová se Shiou LaBeoufem můžou vytvořit nejhorší herecký pár (malinová akademie si příliš v rámci zábavnosti neláme hlavu s pravidly a tady navrhuje, že LaBeouf může cenu získat i společně s jakýmkoli z Transformerů).

Zvláštní nominace za tupé zírání

Foto: Aktuálně.cz

Zdá se, že v zájmu "genderové rovnoprávnosti" však nemohl vedle typické akční zábavy pro chlapce zůstat ušetřen ani typický snímek pro romantické dívky - a to Twilight: Nový Měsíc.

Ten je nominován jakožto nejhorší pokračování, dále za zvláště tupý scénář a za hlavní hereckou (mileneckou) dvojici, již ztvárnili Kristen Stewartová a Robert Pattinson. Pattinsonův výkon založený na tupém zírání si vysloužil dokonce i zvláštní nominaci za nejhorší mužský herecký výkon roku.

V souboji o nejhorší film roku se objeví také akční film G. I. Joe, komedie s Johnem Travoltou Old Dogs a komedie All About Steve se Sandrou Bullockovou nominovanou i na nejhorší herečku.

Norbit
Norbit | Foto: Bontonfilm

Naopak za roli ve sportovním dramatu The Blind Side nevyzpytatelná Bullocková získala Zlatý glóbus a očekává se, že bude v úterý nominována i na Oscara.  "Mohla by se stát prvním člověkem, který o stejném víkendu získá Zlatou malinu i Oscara," říká Wilson.

Murphyho sinusoida

Kromě Foxové a Bullockové jsou jako nejhorší herečky nominovány například Miley Cyrusová za hlavní roli ve filmu Hannah Montana nebo Sarah Jessica Parkerová, filmová partnerka britského herce Hugha Granta ve filmu Morganovi. Beyonce si po pondělních šesti Grammy může nechat zkazit chuť nominací za film Obsessed.

V nominacích na nejhorší mužský herecký výkon Willu Ferrellovi konkuruje mimo jiné letošní moderátor Oscarů komik Steve Martin za výkon v komedii Růžový panter 2, ale také chlapecká skupina Jonas Brothers v koncertním filmu Jonas Brothers: 3D Koncert. Nechybí ani komik Eddie Murphy, častý sběratel cen.

Foto: Aktuálně.cz

Na letošním ročníku Zlatých malin se bude volit také nejhorší film desetiletí. Mezi nominovanými jsou Travoltovo sci-fi Bojiště Země: Sága roku 3000, která už zvítězila v několika žebříčcích o propadák desetiletí. Konkurovat jí bude komedie Freddyho úlet a Láska s rizikem, thriller Vím, kdo mě zabil s Lindsay Lohanovou nebo romantická komedie Trosečníci v hlavní roli s Madonnou.

Obě herečky se budou ucházet i o titul nejhorší herečky desetiletí, na který byly nominovány také Mariah Careyová či Paris Hiltonová.

Mezi muži se ve stejné kategorii objevili herci Ben Affleck, John Travolta nebo Eddie Murphy, jehož kariéra připomíná velmi bláznivou sinusoidu vzletů a pádů. I jeho filmy už vyhrály několik anket o propadák desetiletí.

 

Právě se děje

Další zprávy