Trailer k poslednímu dílu Harryho Pottera je venku

Kamil Fila Kamil Fila
29. 6. 2010 13:05
První půle závěrečného filmu přijde 17. listopadu

Londýn - Filmové vyvrcholení potterovských dobrodružství se pomalu blíží. Adaptace posledního sedmého dílu Harryho Pottera s podtitulem Relikvie smrti (Deathly Hallows) bude mít premiéru až 17. listopadu, ale už teď na něj vyšla první dvouapůlminutová ukázka.  Po navnadění (teaseru) tak přichází plnohodnotný trailer, kde je k vidění již mnoho záběrů z téměř dokončeného filmu.

Ukázka, jež tvrdí, že Harry Potter je „generační filmová událost", se vizuálně začíná blížit jiné slavné fantasy, Pánovi prstenů - vzrůstá zde totiž počet davových scén a epických bitev. Ukázky z předchozích dílů byly laděny spíše do hororového nádechu; tentokrát pouze na začátku lord Voldemort Harryho vítá se slovy, ať se připraví na smrt. Pak dostává přednost akce - z níž ale zatím v souladu s pravidly filmového marketingu zatím nemáme přesně šanci poznat, kdo bojuje s kým a proč.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Navíc film zabere jen část knihy. Podle závěrečného dílu vznikly totiž hned dva snímky, aby si fanoušci nestěžovali na přílišné zjednodušování předlohy (a aby producenti vydělali více peněz, stejně jako v případě závěrečného čtvrtého Stmívání).

V listopadu tedy potterovské fanoušky čeká jen první polovina sedmičky.  Opravdu závěrečný film se začne hrát až od 13. července 2011;  v různých zemích s různým posunem několika dní, Česko ale bude v první vlně.

Premiéra Harryho Pottera v Londýně
Premiéra Harryho Pottera v Londýně | Foto: Reuters

První část sedmého dílu skončí tak, že Harry, Ron a Hermiona jsou zajati v lese Voldemortovými poskoky, druhá část začne tím, že přijedou do sídla Malfoyových a uvidí tam všechny spáchané hrůzy.
I tak prý budou mít obě sedmičky nezvyklou délku; budou také o něco drsnější než předcházejících šest dílů a poprvé dostanou ratingovou známku  PG-13 (tedy mládeži do 13 let nepřístupno).

Dalším novinkou bude, že oba snímky budou kompletně konvertovány do 3D formátu, na čemž si tvůrci pravděpodobně dají záležet víc, než tomu bylo u nedávného Souboje Titánů, který se stal etalonem toho, jak vypadá špatná a lacině vyhlížející 3D konverze. V minulých dílech Harryho Pottera byly v IMAX formátu a ve 3D jen některé scény, nyní tak budou udělány celé filmy.

Z traileru 3D efekty pochopitelně zatím nejsou vidět a stále panuje obava, jak bude vypadat dílo, které podle všech dostupných informací nebylo (hardwarově) natáčeno přímo v 3D, ale bylo pouze softwarově upraveno.

Už samo natáčení bylo extrémně dlouhé a náročné - dvojfilm si vyžádal 392 dní na place, od února 2009 do června 2010.  Při natáčení byl těžce zraněn pětadvacetiletý David Holmes, dublér představitele Harryho Pottera Daniela Radcliffa - spadl při letecké scéně po silné explozi. Nové informace třeba připomínají že sám Radcliffe se silně nachladil při natáčení scény, kdy vězel hluboko ve studeném bahně.

Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - Robbie Coltrane
Premiéra filmu Harry Potter a Princ dvojí krve - Robbie Coltrane | Foto: Reuters

Práce na tricích a ve střižně ještě natahuje výrobu o další stovky dní. O režii posledních dílů Harryho Pottera projevili zájem i autoři jako M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený, Znamení) či Guillermo del Toro (Faunův labyrint, Hellboy 1-2). Ale producenti i autorka knih J. K. Rowlingová, která chce mít vše pod kontrolou, dali přednost méně známému režiséru Davidu Yatesovi, jenž se osvědčil při práci s herci na pátém a šestém díle.

Vyměněn byl naopak kameraman. Bruno Delbonnel (Amélie z Montmartru, Velmi dlouhé zásnuby, Across The Universe) byl po minulé zkušenosti unavený a měl pocit, že by se již opakoval - vystřídal ho proto francouzsko-portugalský kolega Eduardo Serra (Krvavý diamant, Odpor). Dlouho se spekulovalo o tom, zda hudbu bude opět skládat autor soundtracků k prvním dílům John Williams, ale dosavadní zprávy stále nechávají ve hře i Alexandra Desplata.

Mezi nové členy hereckého štábu přibyli veteráni John Hurt, Bill Nighy a Ciarán Hinds, v malé roličce se vrátí Emma Thompson.

Čtěte také:
Nasadí Warneři Potterovi jen 3D růžové brýle?

K zahájení poslední potterovské ofenzivy lze započítat nedávné otevřené tematického potterovskho parku v Orlandu na Floridě, kde je postaven i bradavický hrad.

V současné době se hodně mluví o tom, že studio Warner Bros má zájem zfilmovat i další knihu Rowlingové - pohádkovou Tales of Beedle the Bard z roku 2008. V té by ovšem nevystupovaly ani postavy Harryho Pottera ani Ruberta Grinta, ale pouze Hermiona - čili možný návrat se tu rýsuje jen pro Emmu Watsonovou.

 

Právě se děje

Další zprávy