Továrna na sny nahodila motor, stávka skončila

Kamil Fila Kamil Fila
13. 2. 2008 9:43
Návrat je pozvolný. Seriály ožijí, filmy jsou u ledu

Las Vegas - Hollywoodští scénáristé se oficiálně rozhodli ukončit svou stávku. V noci na dnešek hlasovali velkou většinou pro ukončení protestu.

Ze skoro čtyř tisíc scénáristů organizovaných v odborech hlasovalo pro tento krok přes 92 procent.

"Stávka skončila. Naši členové hlasovali a scénáristé se vrací do práce," oznámil po skončení hlasování šéf odborářské organizace Patric M. Verrone.

Pracovní smír se do Hollywoodu vrátil už v pondělí. Poslední velká studia nabídla scenáristům nové smlouvy a  scenáristické odbory si odhlasovaly návrat k plné práci.

Prezident západního sdružení scenáristů (WGA) Patric Verrone prohlásil: "Toto je nejlepší smlouva, jakou se našemu cechu podařilo dosáhnout za posledních třicet let."  Ovšem vzápětí dodal: "Není to vše, v co jsme doufali co si zasloužíme."

Stávka, která ochromila továrnu na sny, se vedla kvůli podílům na zisku z nových médií (DVD a internetu). Na ně scenáristé doposud neměli nárok a staré smlouvy s těmito platformami nepočítaly.

Stávkou utrpělo zvláště televizní vysílání, které je závislé na každodenní práci. Seriálům postupně docházely předtočené díly a show, které se dožily vánoční pauzy,  se teď vrátí jen s několika pokračováními.

Foto: Reuters

Zrušen byl přímý přenos Zlatých Glóbů a stín se vznášel i nad oscarovým ceremoniálem.

Verrone se zároveň omluvil televizním divákům, že museli tři měsíce snášet reprízy pořadů a množství reality show, které nahradily tradiční pořady.

Ztráty filmového a televizního průmyslu byly vyčísleny mezi jednou až dvěma miliardami dolarů.

Rozběhnout první komediální seriály by se mohlo podařit do čtyř týdnů, dramatické seriály potřebují spíše šest až osm týdnů, než se dostanou do vysílání, tak znějí první odhady.

Foto: Reuters
Čtěte také: Scenáristé dosáhli průlom, ale čeká se na obry
Čtěte také: Stávka amerických scenáristů je podle všeho u konce

Chris Mundy, vedoucí výroby seriálu stanice CBS Myšlenky zločince, k tomu řekl: "Je to opravdu záležitost rovnováhy, vstát a rozjet se tak rychle jak je možné, ale neuklouznout v kvalitě."

Tzv. show runners klíčová skupina lidí, často bývají producenti a scenáristé v jedné osobě se sice vrátili v pondělí k práci v televizi, však zatím smějí jen produkovat již napsané pořady.

U celovečerních filmů do kin zatím platila pouze interní dohoda se studii Lionsgate Entertainment, Weinstein Co. a Tom Cruise's United Artists kam směli scenáristé psát.

Přesná podoba a detaily kontraktů nejsou známy, ale na veřejnost byla vypuštěna následující čísla: za jeden program umístěný v podobě streamovaného videa na webu získávají scenáristé maximální platbu 1200 dolarů.

Zlepšení oproti režisérským kontraktům představují procenta z tržeb. Režiséři si i tady ponechali fixní taxu. Právě tento ústupek umožnil režisérským odborům uzavřít smlouvu s producenty v tichosti zhruba před měsícem.

Už teď se ovšem Hollywood může obávat stávky herců, jimž smlouvy vyprší  na konci června. Oproti deseti a půl tisícům scenáristů mají herecké odbory přes sto dvacet tisíc členů.

 

Právě se děje

Další zprávy