TOP 20 nejlepších filmů roku 2014 podle Aktuálně.cz

TOP 20 nejlepších filmů roku 2014 podle Aktuálně.cz
20. GODZILLA. Probuzená zkáza se tentokrát úplně odpoutává od spojení s atomovou hrozbou, která stála v centru původní verze Iširo Hondy. Atomovky se stávají hračkami v rukou monster a lidé bezmocně přihlížejí jejich bitvě. Godzilla není jen převedením původní série do hollywoodského prostředí, ale spíše velmi kreativním dialogem. Tím je brilantní budování očekávání, které od začátku staví jen na náznacích v duchu prvního Hondova filmu a vrcholí plnohodnotným spektakulárním soubojem, který dokáže efektně zkombinovat „wrestlerský“ styl typický pro ty víc campové filmy japonské série s realističtějším vizuálem digitálních efektů.
19. KMEN. Snaha o socializaci v prostředí ukrajinského internátu pro neslyšící, ovládaného kmenovou hierarchií a šikanou, ústí do brutálního aktu pomsty. Šokující děj, jehož závěrečné obrazy (domácí potrat) atakují hranici toho, co jste ochotni na plátně ještě snést, není ale na tomto filmu tím nejradikálnějším. Tím se stává samotný způsob vyprávění. Ve filmu se totiž nemluví a celý se odehrává ve znakové řeči bez jakýchkoliv vysvětlujících titulků. Čtyřicetiletý ukrajinský režisér Myroslav Slabošpyckyj obsadil většinu postav právě hluchoněmými jedinci, z jejichž gest, náznaků, prudkých pohybů, postavení a řeči těla i emocí ve tváři odezíráme, co si mezi sebou sdělují. Zároveň se tím seznamujeme nejen se způsobem komunikace hluchoněmých, ale i s tímto pro nás odlišným světem. Ojedinělý přístup k filmové formě učí diváka zároveň znovu komunikovat s filmem pouze prostřednictvím obrazu a zvuku. Podněcuje jeho percepční aktivitu a znovuobjevuje kinematografii jako médium, v němž nejsou ke sdělování potřeba slova. Jde ale o zážitek natolik syrový a sugestivní, že se k němu podobně jako v případě třeba Pasoliniho Saló aneb 120 dnů sodomy nebudete mít asi potřebu vracet. Tuhle opakovanou ránu nočním stolkem do hlavy budete ještě dlouho rozdýchávat.
18. CESTA VEN. Cesta ven z provinčního ghetta tuzemské filmové scény. Petr Václav se vydal se svým štábem do míst, do nichž není z pražské kavárny vidět, a přivezl nepředpojatou zprávu o tom, jak se taky žije v současném Česku.
17. MAPY KE HVĚZDÁM. David Cronenberg už jiný nebude a jeho nahlédnutí do kroniky rodinných perverzí uprostřed Hollywoodu obsahuje většinu toho, proč ho poněkud zvláštní filmoví diváci milují už více než čtyři desetiletí.
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
15. 12. 2014 19:57
Podívejte se na dvacítku nejlepších filmů v českých kinech v roce 2014, jak je vybrali recenzenti Aktuálně.cz.

V anketě hlasovali: Jan Gregor, Tomáš Stejskal, Antonín Tesař, Martin Svoboda, Marek Čech, Benjamin Slavík, Boris Hokr, Martin Bubrín a Luboš Vedral.

Podívejte se na pořadí nejlepších 20 filmů roku 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy