Nejnavštěvovanější filmy roku: Nad českými snímky vede Hollywood, všem vládnou Queen

Kultura Kultura
7. 12. 2018 8:00
Český filmový trh zřejmě zažívá rekordní rok. Jak informují páteční Hospodářské noviny, s takřka matematickou jistotou celkové tržby překročí dvě miliardy korun a dost možná padne i dosavadní rekord v počtu návštěvníků, který je zatím 15,6 milionu diváků z roku 2016. Podívejte se na desítku nejnavštěvovanějších titulů podle údajů Unie filmových distributorů ze začátku prosince. Tabulka nezahrnuje snímky, které měly premiéru vloni.
Trailer k filmu Tátova volha | Video: Cinemart

8. Tátova volha

344 tisíc diváků, distribuuje CinemArt

Do desítky nejnavštěvovanějších filmů roku se dostaly dva české tituly. Tím prvním je road movie Tátova volha, kterou natočil Jiří Vejdělek. Herečky Eliška Balzerová a Tatiana Vilhelmová coby matka s dcerou nemají příliš času na truchlení po zesnulém manželovi a otci Ludvíkovi. Dcera Tereza se vypořádává s vážnou nemocí i partnerskou krizí, a když na ni při vyklízení pozůstalosti z otcova starého saka vypadne obrázek s věnováním "Tátovi Tomáš", je to jako znamení.

Možnost existence nemanželského syna přiměje obě ženy oprášit rudobílou volhu a začít pátrat v zákoutích volnomyšlenkářského manželství, které Ludvík s chotí pěstovali. Cesta za dávnými milenkami a přáteli je přitom jako v každé správné road movie především cestou do vlastního nitra.

"Jde o prosluněný snímek, který chce udělat hezky na duši a motivy vážné nemoci, rodinných křivd nebo neschopnosti postavit se pravdě využívá jen jako chvilkové rekvizity, aby vstříc výslednému kýči nemířil příliš snadnou cestou," napsaly o Tátově volze Hospodářské noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy