Nejnavštěvovanější filmy roku: Nad českými snímky vede Hollywood, všem vládnou Queen

Kultura Kultura
7. 12. 2018 8:00
Český filmový trh zřejmě zažívá rekordní rok. Jak informují páteční Hospodářské noviny, s takřka matematickou jistotou celkové tržby překročí dvě miliardy korun a dost možná padne i dosavadní rekord v počtu návštěvníků, který je zatím 15,6 milionu diváků z roku 2016. Podívejte se na desítku nejnavštěvovanějších titulů podle údajů Unie filmových distributorů ze začátku prosince. Tabulka nezahrnuje snímky, které měly premiéru vloni.
Fantastická zvířata favoritem budou favoritem mezi kandidáty na nejzbytečnější film roku. | Video: Vertical Ent.

7. Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

369 tisíc diváků, distribuuje Vertical Ent.

Posouvat se vzhůru v žebříčku nejnavštěvovanějších filmů ještě může druhý díl Fantastických zvířat ze světa třiapadesátileté autorky knih o Harrym Potterovi J. K. Rowlingové, který kina začala promítat teprve v půlce listopadu.

Recenzenti přitom snímek značně kritizovali, například Američan David Sims v listu The Atlantic napsal, že se Rowlingová nebezpečně blíží Georgi Lucasovi z doby, kdy začal psát trilogii předcházející původní trojici Hvězdných válek. Tehdy, na přelomu tisíciletí, se z původního vizionáře stal přehnaně glorifikovaný encyklopedista, který ztratil vypravěčský um.

Druhá Fantastická zvířata jsou temnější než první film. Titulní padouch Grindelwald, jehož ztvárnil Johnny Depp, naplňuje roli hitlerovského tyrana, však je také snímek zasazen do 20. let minulého století a obsahuje narážky na budoucí hrůzy druhé světové války včetně atomového hřibu.

 

Právě se děje

Další zprávy