Tony Scott miloval adrenalin. Především ten filmový

Kultura Kultura
20. 8. 2012 15:53
Režisér Top Gun ukončil svůj život sebevraždou
Foto: Profimedia.cz

Nekrolog – Skokem z losangeleského visutého mostu Vincent Thomas v neděli zemřel slavný režisér Tony Scott – mladší bratr slavnějšího Ridleyho. Do dějin kinematografie se zapsal především jako autor filmů Top Gun, Policajt v Beverly Hills II nebo Poslední skaut.

Policie potvrdila, že režisér v autě nechal dopis na rozloučenou. Jeho text však zatím nebyl zveřejněn. Naopak kondolence především prostřednictvím sociální sítě Twitter mu posílá řada dalších filmařů, jedno zda s ním spolupracovali, či nikoliv.

„Jsem šokován sebevraždou Tony Scotta. Příšerná zpráva,“ tweetuje pixarovský režisér Lee Unkrich. „Pracovat s Tonym Scottem bylo jako nádherný výlet do Las Vegas po postranních pouštních silnicích, divoký muž za volantem a smích. Cítil jsem se v bezpečí,“ komentoval úmrtí Richard Kelly, autor scénáře filmu Domino z roku 2005.

A stejně tak se připojili mimo jiné herec Peter Fonda, režisér Edgar Wright, komik Stephen Fry, Joe Carnaghan nebo Elijah Wood.

Foto: Profimedia.cz

Nedokončené filmy o Lincolnovi a diamantech

Osmašedesátiletý Scott se přitom do filmařského důchodu ještě nechystal a aktuálně pracoval na filmu o atentátu na prezidenta Abrahama Lincolna a zároveň na dramatu o obchodě s diamanty pro televizní stanici AMC. Neustále se přitom spekulovalo o pokračování klasického snímku Top Gun z prostředí amerického bojového letectva. Údajně se už počítalo s účastí Toma Cruise, tedy hereckou hvězdou původního filmu.

Posledním filmovým příspěvkem Tonyho Scotta tak pravděpodobně bude dvojhodinový „Killing Lincoln“ (přeložitelné jako Zabití Lincolna). Film produkční společnosti Scott Free Productions, již Tony spoluvlastnil s bratrem Ridleym, je založený na stejnojmenném knižním bestselleru Billa O'Reillyho s podtitulem The Shocking Assassination That Changed America Forever (Šokující atentát, který navždy změnil Ameriku).

Scott v něm vycházel také z archivního bádání a za pomoci CGI animace v něm předkládá vlastní rekonstrukci atentátu, který proběhl roku 1865 během divadelního představení v lóži pro čestné hosty. V kinech se snímek objeví začátkem příštího roku a v hlavních rolích se objeví Geraldine Hughesová, Graham Beckel a Jesse Johnson. Lincolna samotného ztvárnil Billy Campbell.

Na druhém, dosud nepojmenovaném, projektu o obchodu s diamaty pak Scott pracoval se scénáristou Kellym Mastersonem. Jasnější kontury ale snímek zatím nemá. Režisér hovořil pouze o míchání filmových, televizních a reklamních postupů.

Jako producent se pak Tony Scott naposledy podepsal pod akční snímek A-Team a vlastní akční thriller Nezastavitelný s Denzelem Washingtonem v hlavní roli. Oba měly premiéru v listopadu 2010.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Filmařem kvůli vidině výdělku

Scott se na place obvykle pohyboval s obyčejnou baseballovou čepicí a práci režiséra označoval za tu nejlepší možnou. Ačkoliv byl vášnivým horolezcem a rád řídil rychlá auta, nejvíce vzrušující pro něj bylo právě jeho zaměstnání. „Nejvíce na hraně se pohybuji, když režíruji. Je to ta nejděsivější a nejnebezpečnější věc, jakou můžete v životě dělat,“ zmínil se v roce 1995 v souvislosti s thrillerem Krvavý příliv.

„Nejvíce mě vždy děsí první ráno produkce jakéhokoliv z mých filmů. Mám strach ze selhání, ztráty vlastní tváře nebo potenciálního pocitu viny z toho, že lidé do mě vloží svou víru a já ji nebudu schopen naplnit,“ dodal.

Nechybělo přitom mnoho a práci režiséra by nikdy neokusil. Poplatně studiím výtvarného umění sám zamýšlel stát se výtvarníkem. Názor mu však změnil bratr Ridley a nejsilnějším jeho argumentem údajně bylo, že do roka si Tony vydělá na vlastní Ferrari.

Hned první film Hlad z roku 1983, kde pár upírských milenců ztvárnili Catherine Deneuve a David Bowie, se stal kultovní záležitostí, ačkoliv kritiky nijak výrazně nezasáhl.

Komerčního úspěchu se dočkal až o tři roky později s propagandistickým filmem americké armády Top Gun. Ten byl v roce 1986 vůbec nejúspěšnějším a vydělal více než 176 milionů dolarů.

Ze Scottova jména se najednou stalo žádané zboží a dostal tak příležitost natočit pokračování k Policajtovi z Beverly Hills, cynické akční komedie Poslední skaut s vycházející hvězdou Brucem Willisem nebo zpracoval Tarantinův scénář ke gangsterce Pravdivá romance.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V adrenalinovém tempu s Denzelem Washingtonem

V následujícím filmu Krvavý příliv (1995) už ale spřáhnul své síly s Denzelem Washingtonem, jehož pak pravidelně obsazoval do hlavních rolí i nadále, viz snímky Muž v ohni, Déjà Vu, Únos vlaku 1 2 3 či poslední Nezastavitelný.

Přeorientoval se v nich na tvůrce adrenalinových akčních filmů, kde dominovalo právě vysoké tempo na úkor jakéhokoli sdělení. S rychlým takřka videoklipovým střihem, neustálým kroužením kamery kolem postav a vizuálními hrátkami došel pravděpodobně nejdále ve snímcích Domino, kde Keira Knightleyová hraje členku elitního komanda zabijáků, a Muž v ohni o osobním strážci hnaném vlastním neúspěchem.

Svérázný styl mu však přinesl podobné množství odpůrců jako jeho příznivců a technicky vypiplaná tvorba logicky vynášela úspěchy spíše na kasách než u filmových akademií a kritiků. Jedinou oscarovou nominaci ostatně získal v technické kategorii nejlepšího zvuku. Film Bouřlivé dny s Tomem Cruisem v hlavní roli ji však v roce 1990 neproměnil.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy