Tom Cruise znovu dostal povolávák do Top Gunu

Kamil Fila Kamil Fila
10. 12. 2011 11:10
Není ale jasné, zda se jedná o remake, nebo pokračování
Foto: Paramount Pictures

Los Angeles - Studio Paramount se již asi dva roky snaží vzkřísit ikonický Top Gun. Nyní konečně řekl jasnější slovo Tom Cruise, který se díky tomuto snímku a roli rebelantského pilota Mavericka stal v roce 1986 megahvězdou.

Film během uvedení v USA vydělal 177 milionů dolarů a stal se nejúspěšnějším titulem roku. Stejnou částku později utržil v zahraniční distribuci. Diváckou oblibu mu zajistil i song Take My Breath Away, který dostal Oscara.

Kmotr Tom Cruise  Kmotrem je skvělým - za dárky pro své malé kmotřence už prý utratil 200 000 dolarů.
Kmotr Tom Cruise Kmotrem je skvělým - za dárky pro své malé kmotřence už prý utratil 200 000 dolarů. | Foto: Profimedia.cz

Dodnes nebylo jasné, zda se Cruise vůbec nechá přemluvit k tomu, že si roli absolventa elitní akademie zopakuje. A diář původního režiséra Tonyho Scotta je také neustále nabitý. Pouze se mluvilo o tom, že scénář napsal či napíše Christopher McQuarrie známý díky scénáři k oscarovému thrilleru Obvyklí podezřelí a ke Cruiseovu historickému dramatu Valkýra.

Stejně jako Top Gun

I tato zpráva však nyní padla, když Cruise v rozhovoru pro MTV News prohlásil: „Nemyslím, že by to Chris napsal. Momentálně režíruje film One Shot, ve kterém hraju. A budeme dělat ještě dotáčky v únoru."

Na otázku, zda se projekt Top Gun 2 někam posunul, ale Cruise překvapil: „Říkal jsem Tonymu, že s ním chci udělat další film. Netočili jsme spolu od dob Dnů hromu v roce 1990. Nemysleli jsme si, že spolu ještě někdy budeme pracovat. Ale pak za námi začali chodit lidé s nápady. A najednou jsem si pomyslel: Wow, co to teď budeme dělat…"

Pravděpodobně šlo o nápad producenta Jerryho Bruckheimera dát znovu dohromady starou partu, což vyplývá z další Cruiseovy věty: „Tony, já a Jerry chceme udělat film ve stejném duchu, jako byl ten první, a natočit ho stejným způsobem, jako jsme točili Top Gun."

Foto: archiv

Ani z toho ovšem stále nejde vyvodit, že půjde o přímou návaznost na tehdejší atmosféru i příběh a vznikne jakýsi Top Gun 2. Zvláště ve chvíli, když byl Cruise dotázán na to, zda se jeho postava vrátí v roli, která se nyní logicky nabízí - tedy instruktora nových pilotů stíhaček. „Nevím, pracujeme na tom," odvětil jen mnohoslibně. „Doufám, že najdeme příběh, který bychom všichni chtěli dělat - a že přijdeme na to, jak Top Gun zopakovat."

Tento nápad zní vcelku originálně. V éře remaků filmů z 80. let se vždy počítá s modernizacemi; dokonce i údajně věrné návraty typu Stalloneových Expendables jsou točeny zcela jiným stylem, než se točilo v 80. letech.

Polonahý volejbal

Problém může ovšem nastat v tom, že Top Gun je filmový a myšlenkový manifest 80. let a představuje to nejhorší, resp. „to nejlepší" z hitů tehdejší doby - včetně nepříliš propracovaných postav, politického poselství i estetiky, k níž se dnes pojí slovo campy. Tento termín se překládá jako vytříbený nevkus nebo okázalá oslava lacinosti a může mít i gay nádech. Označují se jím hlavně snímky ze 70. a 80. let; příkladem je třeba Pomáda.

Foto: Aktuálně.cz

Top Gun se tak v pozdějších letech stal nejen zdrojem nostalgie, ale hlavně pokleslého obveselení i různě střelených „interpretací". Známá je například explikace Quentina Tarantina, že Top Gun je vlastně podvratnou akcí, jak dostat do tehdejších kin téma homosexuality (viz video).

Navíc se letos v oblasti hollywoodských blockbusterů ukázalo, že nostalgické návraty do 80. let ekonomicky téměř nefungují - remaky a pastiše jako Kovbojové a vetřelci, Barbar Conan, Super 8 a Ocelová pěst představují různě problematické a komerčně neúspěšné způsoby, jak se ohlížet po oné „nevinné" dekádě.

Každopádně, sledovat nyní padesátiletého Toma Cruise, jak polonahý hraje plážový volejbal, by těžko mohlo být bráno vážně. Cruise se nicméně aspoň snaží držet v pozici věčného mladíka; zdá se ale málo pravděpodobné, že by se do příběhu vrátili Val Kilmer či Kelly McGillis, na nichž se uplynulý čas podepsal nemilosrdněji.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Celé Cruiseovo vystoupení v MTV má nejspíš hlavně podpořit premiéru jeho nejnovějšího filmu - čtvrtého dílu Mission Impossible s podtitulem Ghost Protocol. Cruiseova pozice hvězdy byla v posledních letech silně ohrožena jednak výběrem riskantních projektů a jednak jeho nesympatickým a bláznivě působícím propagováním scientologické církve. Kvůli tomu dokonce dostal před několika lety vyhazov od Paramountu. 

Nad dalším dobrodružstvím agenta Ethana Hunta se však herec a studio znovu dali dohromady: každý díl Mission Impossible zatím spolehlivě zafungoval finančně i v oprášení Cruiseovy slávy. To bylo dáno i volbou pokaždé jiného režiséra  - první díl režíroval Brian De Palma, druhý John Woo, třetí J. J. Abrams a čtvrtý Brad Bird; ten se dosud přitom věnoval animovaným filmům (Železný obr, Úžasňákovi, Ratatouille).

V roce 2013

Otázkou také je, kdy by se Top Gun 2 vůbec začal natáčet. Cruise je momentálně kromě zmiňovaného dokončovaného krimi dramatu One Shot (Jeden výstřel) smluvně vázán pro tři další filmy na následující dva roky.

Prvním je komediální muzikálové drama Rock of Ages odehrávající se v 80. letech v Los Angeles (tento titul již míří do závěrečných postprodukčních prací). Cruiseovou partnerkou je Malin Akerman (Watchmen), dále zde hrají Bryan Cranston, Alec Baldwin, Catherine Zeta-Jones, Paul Giamatti či Russell Brand. Režii měl Adam Shankman (muzikál Hairspray).

Foto: Reuters

V předprodukční fázi je také akční sci-fi We Mortals Are, který režíruje Doug Liman (první Agent bez minulosti/Jason Bourne a nedávná sci-fi Strážci osudu) podle knihy japonského spisovatele a programátora Hiroshiho Sakurazaky. Příběh odehrávající se v časové smyčce líčí osudy vojáka, který bojuje s mimozemšťany. Premiéra je plánovaná na rok 2013.

Ve stejném roce si Cruise bude sám konkurovat i další sci-fi s názvem Horizons. Tu režíruje Joseph Kosinski (TRON: Legacy). Zde je „pro změnu" vojenským soudem poslán vysloužilý voják na vzdálenou planetu, kde má zničit zbytky jedné mimozemské rasy. V průběhu mise začne ale o tomto poslání pochybovat. Scénář napsal oscarový William Monahan podle comicsu Arvida Nelsona.

Ani Tony Scott, režisér původního Top Gunu, nezahálí. V plánu má natáčet film o Hell´s Angels a remake westernu Divoká banda. Teď se ještě objevily zprávy, že má zájem o režii akčního thrilleru Narco-Sub o plavidlech, která používá jihoamerická mafie pro dopravu narkotik do Mexika a USA.

Momentálně dokončuje drama Emma´s War podle knihy Deborah Scroggins o britské zdravotní sestře uprostřed konfliktu v Súdánu. Pokud se tedy workoholici Scott a Cruise potkají na place Top Gunu 2, bude to nejdříve v roce 2013.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy