Cruise v Americe propadl, přemohli ho poldové i draci v akci

Kultura Kultura
16. 6. 2014 9:09
22 Jump Street a Jak vycvičit draka 2 jsou hlavními premiérami tohoto víkendu v USA. Slaví ale X-Meni, kteří jako první film letos dosáhli na výdělek 200 minilonů dolarů z amerických kin.
Jak vycvičit draka 2.
Jak vycvičit draka 2. | Foto: CinemArt

Praha - Spíš než dvě víkendové premiéry tentokrát slavila stálice – X-Meni se sice nevyšvihli do čela žebříčku pro tento týden, stali se však prvním letošním letním blockbusterem, který překonal hranici 200 milionů dolarů v amerických tržbách. Potřebovali na to čtyři týdny. Celosvětové tržby se pak prozatím zastavily na 660 milionech.

První místo tento víkend obsadil snímek 22 Jump Street, pokračování 21 Jump Street. 60 milionů je pro komediální akci vynikající suma, jež potvrzuje, že komedie naroubovaná na jiný populární žánr si své diváky stále najde spíš než čistý žánr sám o sobě.

Zklamáním je 50 milionů pro první víkend pokračování animáku Jak vycvičit draka. Jednička byla jedna z trvalek své sezóny – snímku nikdo nevěřil, ale nakonec se pomalu vyšplhal téměř k půl miliardě z celého světa i z otvíráku 46 milionů. Dvojce se po všeobecně kladném přijetí předchůdce důvěřovalo mnohem víc, studio Dramworks dokonce objednalo hned několik pokračování naráz, zdá se však, že razantně vyšší tržby ho alespoň v USA nečekají.

Na třetím místě je úspěšná Zloba - Královna černé magie s Angelinou Jolie. Třetí víkend si připisuje téměř 20 milionů a celosvětové tržby překročily 420 milionů. Pro snímek chlubící se pouze vlažným přijetím, o jehož studiovém přestříhání se mluvilo už před premiérou, jde o skvělý výsledek.

Na čtvrtém místě najdeme Na hraně zítřka. V Americe sci-fi s Tomem Cruisem ostře propadlo a 16 milionů za druhý víkend a ani ne 60 milionů celkem je tristní výsledek – zvlášť když vezmeme v potaz, že samotný rozpočet činil 180 milionů. Jak ale známo, ve zbytku světa, na rozdíl od USA, ještě jakžtakž funguje pověstná „star power“, kdy lidé rádi chodí na slavné herce ať hrají v čemkoliv, svět tedy Tomovi přihazuje celkem 180 milionů, čímž zachraňuje debakl.

Na pátém místě bychom našli Hvězdy nám nepřály, jež spadly z prvního místa při svém otvíráku. 15 milionů není žádná sláva, laciný snímek za pouhých 12 milionů už ale stihl vydělat 120 milionů po celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy