Tom Cruise vdechne život Mumii. Už dávno není směšný, jeho kaskadérské kousky si zaslouží respekt

Martin Svoboda Martin Svoboda
20. 4. 2017 14:36
Klasická série Mumie se vrací s Tomem Cruisem v čele. Studio Universal hodlá oživit svůj hororový filmový vesmír a konkurovat tak komiksům a sci-fi. Spíš než strašit chce ale podle upoutávek ohromovat velkolepou destrukcí a odhodlaným Cruisem, který jistě opět vymyslí nějaký šílený kaskadérský kousek.
Podívejte se na trailer Mumie (s českými titulky) | Video: CinemArt

Vybudovat "filmový vesmír", tedy síť relativně samostatných filmů odehrávajících se ve stejném fikčním světě, je v současnosti snem každého velkého studia.

Nejčistšími příklady jsou komiksové filmy Marvelu a Star Wars. Podobný princip ale naplňuje i aktuální King Kong provázaný s Godzillou z roku 2014, který míří k dalším společným dílům.

Klasické hollywoodské studio Universal si vytyčilo dosáhnout téhož se svou plejádou hororových klasik. Jeho Dracula, Vlkodlak, Frankenstein a Neviditelný muž patří k nezapomenutelným klasikám žánru, jež se pevně zapsaly do popkultury.

Producenti Universalu byli dokonce napřed, o sjednocení se pokusili už v roce 2004, kdy Hugh Jackman coby Van Helsing bojoval proti Draculovi a Frankensteinovi. Tehdy bez většího zájmu. Řadu spin-offů nabídlo i kultovní studio Hammer, jež od 50. let nabízelo k nelibosti Universalu vlastní adaptace slavných hororových románů, což vedlo k sérii soudních sporů.

Víc zábavy než strachu?

Základním kamenem nového světa bude chystaná Mumie s Tomem Cruisem. Půjde o další obrodu po klasické sérii ze třicátých let, Hammer verzi ze šedesátých let a naposledy sérii započaté v roce 1999 filmem s Brandonem Fraserem a Rachel Weisz, který režíroval Stephen Sommers. 

Režisér Alex Kurtzman, známý spíš jako rozporuplný scenárista Transformerů a nového Star Treku (scénář k Mumii však nepsal), následuje podle upoutávek poslední zmíněnou sérii, kdy Sommersova vize posunula horor spíše k strašidelnému, ale většinou zábavnému blockbusteru, jenž vsází na opulentní triky a zběsilou akci.

Starodávná egyptská čarodějka (Sofia Boutella) ožije v současnosti a svou moc se rozhodne užít k ovládnutí a zničení světa. Využívat k tomu bude Toma Cruise, který v Egyptě objevil její tělo a zemřel během letecké nehody, když ji dopravoval z Afriky. Čarodějka Cruise ze zatím nejasného důvodu oživí, ale on se ji rozhodně zastavit. Alespoň takový příběh naznačují trailery.

Tom v ráži

V neposlední řadě bude Mumie další z nádob, kterou Tom Cruise naplní svými ambicemi. Je známý tím, že si osobně vymýšlí a realizuje ty nejšílenější kaskadérské kousky, ať už slaňuje nejvyšší stavbu světa, nebo se zvenčí drží startujícího letadla.

Ve chvíli, kdy zastává i roli producenta, tedy předně v případě série Mission: Impossible, se celý film mění v záminky, jak se předvést další řadou šílených fyzických výkonů. Ne že by jako Jackie Chan dokázal se svým tělem výrazně nevídané kousky, jde spíš o jeho odhodlanost a výdrž, s jakou za dvě hodiny odmítá zastavit a oddechnout si i ve svých pětapadesáti letech.

Cruise je tím i terčem humoru. Kompenzuje si posměch za sounáležitost se scientologickou církví nebo svou relativně nízkou výšku 170 centimetrů, kvůli níž musí režiséři užívat kamerových triků, aby ho vizuálně srovnali s hereckými kolegy? Do hlavy mu nikdo nevidí, ale přinejmenším internet se tou představou mnohdy baví.

Zároveň se mu však podařilo nebýt směšný. Jeho nasazení si zaslouží respekt, a i když jeho pachtění občas vyvolá úsměv, zároveň Cruise budí sympatie a publikum je na jeho další kousky zvědavé.

Universal sice jistě nestojí o to, aby se začátek jeho nového filmového vesmíru stal výhradně Cruiseovou atrakcí, ale sázka na jeho osobní kouzlo a pár dalších kaskadérských kousků se mu nejspíš vyplatí. Mumie přijde do českých kin 8. června.

 

Právě se děje

Další zprávy