Kaskadér Tom Cruise. Při natáčení Mission: Impossible jako první herec provedl výškový seskok Halo

Reuters Kultura Reuters, Kultura
7. 6. 2018 12:20
Při běžném skydivingu lidé skáčou z letadla ve výšce 4000 metrů. Pětapadesátiletý Tom Cruise nyní jako první herec v historii provedl seskok z výšky 7,6 kilometru.
Pár vteřin před Tomem Cruisem ze stejného letadla vyskočil kameraman. | Video: Paramount Pictures

Američan Tom Cruise už kvůli svým akčním filmovým rolím skákal z budov, lezl na nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa, zvenčí se přidržoval vzlétajícího letadla a pod vodou vydržel nedýchat prý až po dobu šesti minut.

Teď si může připsat další prvenství - stal se prvním hercem, který na kameru provedl výškový seskok Halo. Ten v 60. letech minulého století vymyslelo americké letectvo.

Jedná se o speciální typ seskoku, jejž zpravidla provádějí cvičení příslušníci speciálních sil ve chvíli, kdy potřebují utajit svou přítomnost před nepřítelem.

Samotný skok se ve špionážních filmech objevuje často, vždy ho ale prováděli kaskadéři.

Pětapadesátiletý Cruise seskok provedl při natáčení filmu Mission: Impossible - Fallout, tedy chystaného šestého dílu velkorozpočtové akční ságy, ve které už od roku 1996 hraje agenta Ethana Hunta.

Před světovou premiérou, chystanou na příští měsíc, nyní producenti zveřejnili video, ve kterém Cruise za úsvitu vyskočí ze dveří nákladového prostoru letadla ve výšce 7600 metrů a klesá volným pádem až do výšky zhruba 600 metrů, kde konečně otevře padák.

Při běžném skydivingu se většinou skáče nanejvýš z výšky 4000 metrů a padák se otevírá zhruba po minutě volného pádu.

Výškový seskok Halo je nebezpečný mimo jiné tím, že v člověku může podnítit takzvanou kesonovou nemoc, postihující osobu vystavenou snížení okolního tlaku. Aby pád v rychlosti 320 kilometrů za hodinu ustál, Cruise přes rok cvičil ve speciálním, pro potřeby filmařů postaveném větrném tunelu, kde provedl přes 100 přípravných seskoků.

Celou dobu měl také na hlavě zvláštní přilbu uzpůsobenou náročnosti skoku, jenž vyžaduje kyslíkovou masku.

Pár vteřin před Cruisem ze stejného letadla vyskočil kameraman. Herec musel padat tak, aby mu byl co nejblíž a přitom o sebe nezavadili.

Při natáčení filmu Mission: Impossible - Fallout už se přitom Cruise vloni zranil. Během jiného kaskadérského kousku skočil z jedné budovy na druhou a zlomil si kotník. Natáčení kvůli tomu muselo být posunuto o devět týdnů.

"Ve světě, jemuž vládnou velkolepé trikové scény, diváci poznají, co se natáčelo před zelenou plochou, později v počítači překreslenou na umělé digitální pozadí, a který kaskadérský kousek byl naopak opravdový. A protože ty Tomovy jsou skutečné a on při nich prožívá skutečné napětí, diváci to poznají," vysvětlil už před časem David Ellison z produkční společnosti Skydance Media, proč Cruise trvá na tom, že kaskadérské kousky provádí sám.

"Díky tomu, že jsou triky skutečné, se lidé s postavou Ethana Hunta ztotožní. Zažívají totéž co on. A právě proto Tom ty kousky dělá: aby diváky pobavil a aby film lépe působil," dodal Ellison.

Česká kina začnou film Mission: Impossible - Fallout promítat 2. srpna, do distribuce jej uvede CinemArt.

Při natáčení předešlého dílu jménem Rogue Nation se Tom Cruise přidržoval vzlétajícího Airbusu. | Video: Skydance Productions
 

Právě se děje

Další zprávy