Tohle nikdo nezažil. Otevírají kina, první hit po karanténě s Trojanem bude v červnu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
11. 5. 2020 15:52
Česko patří k prvním evropským zemím, kde počínaje pondělím znovu promítají kina. „Podle našich informací jich v květnu otevře až 70 procent,“ říká předseda Asociace provozovatelů kin Martin Pošta. První projekci v děčínském kině Sněžník, které provozuje, chystá na tuto středu. Na posun původního termínu o 14 dní dříve se podle něj kinaři adaptovali dobře a možnost otevřít vesměs vítají.
Kino Edison Filmhub, sídlící ve funkcionalistické budově bývalé trafostanice u Jindřišské věže v Praze, začne znovu promítat nejdřív na přelomu května a června.
Kino Edison Filmhub, sídlící ve funkcionalistické budově bývalé trafostanice u Jindřišské věže v Praze, začne znovu promítat nejdřív na přelomu května a června. | Foto: ČTK

Podle Martina Pošty mnohá jednosálová kina začnou v květnu fungovat s omezeními. "Ve všední den jednou denně, o víkendu se dvěma projekcemi za den. Ulehčí jim to práci s dezinfekcí sálu," říká předseda Asociace provozovatelů kin, který ve svém kině Sněžník od června přejde na klasické dvě projekce denně.

"Budeme dodržovat veškerá bezpečnostní opatření, tedy prodej lístků pouze do každé druhé řady, zákaz prodeje občerstvení, deinstalace sezení ve foyer, roušky, dezinfekce a upřednostnění on-line prodeje," vypočítává omezení, kterými se musí řídit všechna kina. Také z hygienických důvodů Pošta v děčínském Sněžníku plánuje v květnu vynechat 3D projekce.

Lepší než koukat do zdi

Při dodržení povinných limitů - tedy vynechání každé druhé řady a mezery mezi každými dvěma sedadly v jedné řadě - mnohá menší kina ani při vyprodání sálu nedosáhnou na povolený limit 100 osob.

Přesto Martin Pošta doufá, že diváci nebudou mít strach se vrátit. Do jeho děčínského kina by se jich i při omezení vešlo až 118, takže všechna místa ani vyprodat nemůže.

V pondělí otevírá také druhý největší řetězec multikin CineStar, který má zhruba třicetiprocentní podíl na trhu. "Řekli jsme si, že všechno je teď lepší než koukat do zdi a čekat," odpovídá ředitel společnosti Falcon, která jej provozuje, Jan Bradáč na otázku, zda brzké otevření kin vnímá jako výhodu. "Tohle nikdo nikdy předtím nezažil a nevíme, jak bude většina diváků reagovat."

Jan Bradáč, ředitel Falconu a sítě kin CineStar.
Jan Bradáč, ředitel Falconu a sítě kin CineStar. | Foto: Lukáš Bíba

Česko je vedle Norska či Hongkongu první zemí, kde se začíná hrát. Proto dle Martina Pošty bude nastartování kinodistribuce pod drobnohledem ostatních států.

"Zahájíme s těmi filmy, kterým se zavřela kina před nosem," vysvětluje Jan Bradáč, jaká bude nabídka. "Chceme navázat na necelé tři týdny obrovského úspěchu dokumentu V síti, dále chystáme skvělou pixarovku Frčíme, která běžela v kinech jen jeden týden."

První velkou distribuční novinku však společnost Falcon uvede až za měsíc. Jde o českou komedii Ondřeje Trojana Bourák s Ivanem Trojanem v hlavní roli, která se do kin chystá 11. června.

"To by měl být první zásadní hitový film po skončení karantény. Hollywood se doufám ozve od července dál," říká Bradáč.

Film Bourák s Ivanem Trojanem (na snímu) v hlavní roli přijde do kin 11. června.
Film Bourák s Ivanem Trojanem (na snímu) v hlavní roli přijde do kin 11. června. | Foto: Falcon

Na premiéry hollywoodských trháků si kina budou muset počkat, přesto jeden americký snímek bude mít premiéru už tento čtvrtek.

Satirický horor Lov, na jehož scénáři se podílel autor seriálu Watchmen Damon Lindelof, se proslavil už koncem loňského léta, během prvních testovacích projekcí. Tehdy o něm tweetoval americký prezident Donald Trump. Aniž by snímek viděl, obvinil dílo pojednávající o tom, jak jedni lidé loví jiné ze sportu, ze "šíření chaosu".

Americká premiéra byla loni na podzim odložena, nyní si na film díky distribuční společnosti CinemArt budou moci udělat názor čeští diváci.

Další novinkou tohoto týdne, která už však slavila úspěch v on-line distribuci, je český dokument Afrikou na pionýru. Přináší podobné dobrodružství jako snímky Dana Přibáně o cestách žlutých trabantů napříč světem, jen tentokrát na dvou kolech motocyklu Jawa Pionýr, kterému se v Česku přezdívá "fichtl".

Film Marka Slobodníka Afrikou na pionýru promítají kina od čtvrtka. | Video: Bontonfilm

Diváci se těší

Relativně náhlému otevření kin se distributoři přizpůsobují různě. "Máme nachystaný flexibilní release plán, tedy čtyři až pět titulů, které jsme schopni poměrně rychle nabídnout smysluplně s veškerou obvyklou logistickou i propagační podporou kinům," popisuje strategii společnosti Aerofilms její ředitel Ivo Andrle. "Posuny v termínech znovuotevření kin pro nás tedy znamenaly jednoduché posuny celého toho balíku."

Aerofilms zahajuje tento týden provoz všech svých kin - vedle pražského Aera, Oka a Světozoru také brněnské Scaly a královéhradeckého Centralu. "Povzbudivé jsou reakce diváků, kteří se do našich kin dle čísel z předprodeje velmi těší," věří Andrle.

Aerofilms do biografů pochopitelně také znovu nasadí vlastní veleúspěšný distribuční titul V síti a příští týden chystají první novinku po skončení karantény. "Jde o divácký, zábavný a dojemný film Malá lež," upřesňuje Andrle.

Zároveň Aerofilms připravují přehlídku Vary ve vašem kině. "Na té spolupracujeme s karlovarským festivalem, v původních termínech festivalu přinese do českých kin více než 15 skvělých filmů," líčí Ivo Andrle.

Ivo Andrle, ředitel Aerofilms.
Ivo Andrle, ředitel Aerofilms. | Foto: Libor Fojtík

Film Europe nebude riskovat

Největší český řetězec multikin Cinema City prozatím s otevřením sálů čeká, dokud nebude možné promítat bez kapacitních omezení a s prodejem občerstvení. Do té doby podle Cinema City není možné udržet ziskovost.

Také některá menší kina zůstanou zavřená. "Neriskneme to," komentuje ředitel distribuční společnosti Film Europe Ivan Hronec rozhodnutí zatím neotevřít vlastní kino Edison Filmhub v centru Prahy. Podle propočtů by se provoz nevyplatil ani při úplném naplnění kapacity sálu omezené hygienickými opatřeními. Edison se tak otevře nejdříve 25. května nebo 1. června.

Ředitel distribuční společnosti Film Europe Ivan Hronec.
Ředitel distribuční společnosti Film Europe Ivan Hronec. | Foto: ČTK

A Film Europe se nyní plně soustředí na nový projekt Edisonline, který vznikl v průběhu karantény. Nová videotéka zaměřená na festivalovou tvorbu aktuálně nabízí okolo stovky děl.

"On-line videopůjčovna byla vždy součástí našeho konceptu," vysvětluje Ivan Hronec. "V současné době nám nahrazuje kinopremiéry," dodává s tím, že se tak společnost snaží nebýt závislá na vnějších změnách. A že během léta i do budoucna některé filmy bude uvádět jak do kin, tak on-line. Některé pouze na síti.

Také distribuční společnost Artcam situaci vnímá nejistě. "Otevření kin pro nás zatím žádnou velkou úlevu nepřináší," říká ředitel Vít Schmarc. "Nejde jen o kapacitní a provozní omezení, ale především o nejistotu, jaká bude ochota lidí se do kin vracet a zda v brzké době nedorazí místo diváků další vlna epidemie," dodává.

Loni byl přitom zájem diváků o kinozážitky rekordní. Přišlo přes 18,3 milionu lidí, nejvíc od roku 1993. A tržby se meziročně zvýšily o 15 procent, na 2,6 miliardy korun. Podobný rekord letos určitě nepadne. Zatím se počítají spíše škody. Jak už na začátku karantény uvedl ředitel Falconu Bradáč, podle některých analýz měsíčně tuzemská kina mohla přicházet až o 218 milionů korun.

Hrály jsme autentické dvanáctileté naivní křehké dívky, nechaly sebou manipulovat, bylo to psychicky náročné. Mužů bylo dva a půl tisíce za deset dní. | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy