To bylo ale Zvíře! Kino Aero oslaví narozeniny Jeana-Paula Belmonda projekcí jeho filmů

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 4. 2018 10:33
Přehlídkou šesti nejznámějších filmů s Jeanem-Paulem Belmondem připomene pražské kino Aero od 9. do 11. dubna pětaosmdesáté narozeniny této herecké legendy francouzské kinematografie. Promítat se budou i snímky, které s Belmondem natočil Jean-Luc Godard: právě jeho film U konce s dechem z roku 1960 byl pro Belmonda v kariéře klíčový.
Jean-Paul Belmondo.
Jean-Paul Belmondo. | Foto: Kino Aero

Francouzský herec Jean-Paul Belmondo oslaví 9. dubna 85. narozeniny. Při té příležitosti na diváky v pražském kině Aero čeká projekce jeho nejslavnějších filmů - komedie o potížích odvážného kaskadéra s tíživou finanční situací nazvaná Zvíře nebo legendární debut klasika francouzské nové vlny Jean-Luca Godarda U konce s dechem.

"Na jeho cynické policajty, nezdolné sukničkáře, neurotické pisálky, unavené kaskadéry a sympatické zločince nikdy nezapomeneme. Bude nám ctí mu alespoň tímhle způsobem pogratulovat k jeho narozeninám," řekla ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková.

Termíny projekcí Belmondových filmů

  • 9. dubna
    18:00 Zvíře
    20:30 U konce s dechem

  • 10. dubna
    18:00 Bláznivý Petříček
    20:30 Profesionál

  • 11. dubna
    18:00 Policajt nebo rošťák
    20:30 Muž z Acapulca


Jean-Paul Belmondo se v hraném filmu před kamerou naposledy objevil v roce 2008 ve snímku Muž a jeho pes. Stalo se tak sedm let po mozkové příhodě, která stojí za jeho částečným ochrnutím. Během kariéry ztvárnil přes osmdesát rolí. 

"Belmondo je u nás neodmyslitelně spjatý s dabingem. V Aeru se dabovaným filmům programově vyhýbáme, ale tentokrát jsme udělali výjimku. Cítili jsme, že tohle je něco výjimečného. Hned čtyři snímky, včetně Muže z Acapulca, tak naši diváci uvidí v českém znění," dodává Kameníková.

Zlomový pro něj byl právě snímek režiséra Godarda U konce s dechem, který z něj udělal kinematografickou ikonu. Herec je známý také tím, že se v akčních scénách nenechával zastupovat kaskadéry.

 

Právě se děje

Další zprávy