Film Tlumočník může oslovit náročnější Američany. Snímek s Menzelem bude soutěžit o Oscara

ČTK ČTK
7. 8. 2018 14:53
Film Tlumočník, který natočil Martin Šulík s Jiřím Menzelem v hlavní roli, už získal cenu na festivalu v San Francisku. Nyní se bude ucházet o přízeň oscarových porotců.
Jiří Menzel v Tlumočníkovi ztvárnil titulní úlohu asketického Aliho, který pátrá po vrahovi rodičů. | Video: Bioscop

Snímek režiséra Martina Šulíka nazvaný Tlumočník s Jiřím Menzelem v titulní roli se bude za Slovensko ucházet o nominaci na Oscara pro nejlepší cizojazyčný titul. Rozhodla o tom Slovenská filmová a televizní akademie.

Její členové vybírali z 12 přihlášených snímků, mezi nimiž byly jak hrané filmy, tak dokumenty, mimo jiné snímky Dubček a Mečiar.

"Tlumočník je film, který může zaujmout tu část amerického publika, která má ráda náročnější filmy. Budeme napjatě očekávat vyhlášení devíti aspirantů na nominace, které americká akademie ohlásí v listopadu. Již toto zařazení bychom považovali za velký úspěch," říká producent filmu Rudolf Biermann.

Snímek Tlumočník byl natočen ve slovensko-česko-rakouské koprodukci. Světovou premiéru měl letos v únoru na festivalu Berlinale. "Berlínské novinářské projekce byly plné a jako důkaz o tom, že téma rezonuje v zahraničí, plně stačí zájem nejen německých médií o rozhovory s tvůrci," referovalo z Berlinale Aktuálně.cz.

"Věřím, že téma filmu je univerzální. Už proto, že jeden z prvních států, které práva na náš film koupily, je Čína," doplnil pak v rozhovoru režisér Šulík. "A nemyslím, že čínští diváci vědí mnoho o historii střední Evropy či o vztahu Slováků k Slovenskému státu za války. Film se jich pravděpodobně dotýká právě díky proměně vztahu obou protagonistů."

Tlumočník je tragikomickou road movie o dvou svérázných mužích, které svedla dohromady absurdní situace, díky níž - či možná jí navzdory - se vydají hledat pravdu o vlastní minulosti.

Snímek se mimo jiné zamýšlí nad tím, zda být synem masového vraha je lehčí než být synem jeho oběti.

Oscarový režisér a herec Jiří Menzel v Tlumočníkovi ztvárnil titulní úlohu asketického Aliho, který pátrá po vrahovi rodičů. Jeho partnera, rakouského učitele se slabostí pro ženy a alkohol, si zahrál Peter Simonischek, jehož proslavila role ve filmu Toni Erdmann, předloni nominovaném na Oscara pro nejlepší zahraniční titul.

V minulých dnech získal Tlumočník Cenu filmových kritiků za nejlepší hraný film na Festivalu židovských filmů v San Francisku. Slovensko bude Tlumočník reprezentovat rovněž v soutěži o Evropské filmové ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy