Titul francouzský film roku uzmula gangsterovi malířka

Kultura Kultura, Red Kul
28. 2. 2009 0:43
Favorité letošních Césarů se nakonec nedočkali
Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Francouzské filmové ceny letos vzbudily a ještě asi vzbudí hodně diskusí - tím, kdo všechno je nedostal. César za nejlepší francouzský snímek uplynulého roku putoval v pátek v Paříži poměrně překvapivě snímku Séraphine režiséra Martina Provosta. Posbíral celkem sedm trofejí, mimo jiné za scénář, hudbu, kameru a kostýmy.

Očekávaný favorit, Veřejný nepřítel č. 1 režiséra Jeana-Françoise Richeta, měl deset nominací, o jednu víc než Séraphine. Dvoudílný portrét francouzského gangstera Jacquesa Mesrinea si nakonec odnesl cenu za režii, za zvuk a hlavní mužskou hereckou cenu pro Vincenta Cassela.

Mezi zdmi
Mezi zdmi | Foto: Artcam
Čtěte také:
Veřejný nepřítel státu Mesrine byl gangster i bourák
Mezi zdmi se krotí divá zvěř i multikulturní společnost

Nejvyšší francouzské filmové ocenění za ženský herecký výkon v hlavní roli získala Yolande Moreauová ze Séraphine. Snímek pojednává o francouzské naivní malířce Séraphine de Senlis (1864-1942). Pracovala v Senlis (odtud umělecké jméno) jako posluhovačka a mezi jejími zaměstnavateli byl i sběratel Wilhelm Uhde, který se sem přestěhoval z Paříže. Ten v roce 1912 při návštěvě u ní doma náhodou objevil, že maluje fantazijní květinové kompozice.

Jako nejlepší zahraniční film vybralo 3700 členů francouzské akademie animovaný film Valčík s Bašírem, který vznikl v izraelsko-německo-francouzské koprodukci.

Záběr z filmu Veřejný nepřítel
Záběr z filmu Veřejný nepřítel | Foto: hce.cz

Překvapivě nebodoval ani snímek Entre les murs (Mezi zdmi) Laurenta Canteta. Nesentimentální kolektivní portrét na jedné francouzské střední škole, již navštěvují hlavně problémové děti imigrantů, se ucházel za Francii o Oscara a vyhrál Zlatou palmu v Cannes.

Zcela naprázdno vyšla nejúspěšnější francouzská komedie všech dob Bienvenue chez les Ch'tis (Vítejte u Ch'tis), kterou loni ve francouzských kinech zhlédlo přes 20 milionů diváků. Film byl nominován pouze za scénář, ani tuto kategorii ale neproměnil.

Její režisér Danny Boon ten neúspěch nakonec viděl - přestože ohlašoval, že se udílení nezúčastní právě na protest kvůli tomu, že jeho film nezískal dost nominací. To přičítá žárlivosti akademiků a podceňování komedií. Na ceremoniál proto aspoň dorazil v oranžových teplákách - "protože komediální umělci se stejně na pódium nedostanou".

Foto: Aktuálně.cz

Producent a hlavní organizátor udílení Césarů Alain Terzian se však nominačního procesu zastal. Ozval se i režisér a producent Luc Besson, který řekl, že komedie Danyho Boona je milá, ale není to žádné veledílo.

Mnoho hereckých hvězd se naopak postavilo Boona s tím, že tamní snobismus by měl skončit. Mluvilo se i o tom, že by komedie měly mít svou kategorii.

Bienvenue chez les Ch'tis, ve kterém Boon hraje i jednu ze dvou hlavních rolí, bojuje s předsudky, které mají mnozí Francouzi vůči lidem ze severovýchodu země. Hlavním hrdinou je poštovní úředník, který je z jihu za trest přeložen do chladného a chudého kraje u belgických hranic, kde se mluví podivným nářečím.

Čestného Césara si převzal Dustin Hoffman, kterému publikum tleskalo vestoje. Sošku mu předala Emma Thompsonová.

 

Právě se děje

Další zprávy