Nejdřív se za ním potopil, pak utopil jeho obří maketu. Jak Cameron točil Titanic

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
9. 2. 2023 11:40
Amerického režiséra Jamese Camerona odjakživa fascinovala voda. První velké podmořské dobrodružství zhmotnil ve sci-fi Propast z roku 1989, ostatně i trikový průlom filmu Terminátor 2: Den zúčtování spočíval v tom, že padouch je z tekutého kovu. Teprve zfilmováním zkázy lodi Titanic se však Cameron definitivně zapsal do dějin.
Leonardo DiCaprio jako Jack a Kate Winslet v roli Rose.
Leonardo DiCaprio jako Jack a Kate Winslet v roli Rose. | Foto: 20th Century Fox / The Hollywood Archive / Profimedia.cz

Rekordní množství sošek

Tento čtvrtek se slavný výpravný snímek Titanic z roku 1997 vrací také do českých kin, aby pokračoval v přepisování historických tabulek. A dokázal, že na rozdíl od skutečných trosek lodi ležících na dně Atlantského oceánu nepatří do starého železa.

James Cameron svou opojnou směsí melodramatické love story a katastrofického thrilleru dorovnal historický rekord filmu Ben Hur z roku 1959. Stejně jako toto dílo režírované Williamem Wylerem dosáhl Titanic na 11 cen Oscar. Tentýž počet později získalo ještě fantasy Pán prstenů: Návrat krále.

Titanic pochopitelně dominoval ve většině takzvaně technických kategorií, od triků přes zvuk a střih zvukových efektů po kostýmy. Ale obdržel také sošky za střih, kameru, režii plus tu nejsledovanější za nejlepší snímek. Byť zrodil dvě hvězdné kariéry, představitelé hlavních rolí Kate Winslet a Leonardo DiCaprio tehdy paradoxně zůstali bez ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy