Tipy z jihlavské soutěže: Kalifornské požáry, Slavoj Žižek, kojoti pašující uprchlíky

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:27
Zahraniční soutěže festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě nabízejí snímek oscarového režiséra Rona Howarda o požárech v Kalifornii nebo film o proměně ekonomiky a rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Chorvatský snímek líčí, jak se do Jaderského moře dostal azbest. Číňané vyprávějí, jak byli zatčeni a donuceni podepsat developerům souhlas se zbořením svých domů.
Snímek z Oeconomie.
Film Oeconomia uvádí jihlavský festival v sekci Svědectví. | Video: MFDF Ji.hlava

Oeconomia

Režie: Carmen Losmannová

"Udělat tento film bylo těžší, než jsem si myslela. Začalo to pouhou zvědavostí. Od finanční krize jsem se pokoušela pochopit, jak funguje náš ekonomický systém," říká v úvodu svého titulu nazvaného Oeconomia německá režisérka Carmen Losmannová. Na obrazovce počítače mezitím v přímém přenosu vznikají grafiky odhalující finanční vztahy.

Ambicí snímku není nic menšího než pochopit, jak se proměnila ekonomika, zda a proč se rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými. Uprostřed ulic u kulatého stolu filmaři na pozměněné verzi hry Monopoly představují, jak dnešní ekonomika stojí na nutnosti investovat.

Je to rychlá, působivá zkratka, ale autorka chce především hovořit s těmi, kdo kontury finančního světa utvářejí a udržují. Často naráží na obavy, na neochotu vystoupit před kamerou. A tak i pomocí herců rekonstruuje, co se dozvěděla. O vztahu mezi ekonomickým růstem, dluhem a koncentrací bohatství. O paradoxech současného mechanismu toku a produkce peněz. Záběry na černý monitor s jemnými bílými linkami písmen a geometrických obrazců se prolínají ze scénami ze skutečného světa, jako by ilustrovaly povahu dnešní ekonomiky, jejíž srdce je virtuální, ale dopady na realitu nezměrné.

Oeconomia je minimalistická, s nadhledem vyprávěná "detektivka", v níž hlavním podezřelým nejsou lupiči, kteří vykradli banku, ale banky samotné a to, co se v nich odehrává.

 

Právě se děje

Další zprávy