Tipy z jihlavské soutěže: Kalifornské požáry, Slavoj Žižek, kojoti pašující uprchlíky

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
27. 10. 2020 10:27
Zahraniční soutěže festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě nabízejí snímek oscarového režiséra Rona Howarda o požárech v Kalifornii nebo film o proměně ekonomiky a rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými. Chorvatský snímek líčí, jak se do Jaderského moře dostal azbest. Číňané vyprávějí, jak byli zatčeni a donuceni podepsat developerům souhlas se zbořením svých domů.
Snímek z Obnovy ráje.
Film Obnova ráje festival uvádí v sekci Svědectví. | Video: MFDF Ji.hlava

Obnova ráje

Režie: Ron Howard

Mezi obřími kmeny jehličnanů se valí dým. "Na dvorku mi hoří," popisuje do telefonu muž situaci před dveřmi svého domu. A podle syrových záběrů záchranářských kamer jde o život.

Oscarový režisér Ron Howard ve snímku Obnova ráje zachytil požáry, které předloni patřily k nejhorším v historii amerického státu Kalifornie. Zůstalo po nich 85 obětí a 60 tisíc hektarů spálené země.

Film sleduje, jak se obyvatelé vracejí do městečka Paradise, které nyní připomíná spíše peklo než ráj. Místní policista, školní inspektorka i opilec, ze kterého se později stal starosta, po motelích čekají, co zbylo z jejich domovů, a posléze se vracejí a překonávají traumata.

Monumentální děsivé záběry ohnivého šílenství požírajícího lesy i domy se mísí s pohledy na trosky civilizace a na ty, kteří se mezi zrezivělými vraky aut a torzy domů pokoušejí začít žít. Holčička nalévá do plastového bazénku vodu z lahve, žena ve sportovním obleku běží tudy, kudy vždy běhávala, a Ron Howard se svým týmem natočil intenzivní obraz místního života, aniž by přehnaně nechal vyplout na povrch vztek či emoce.

 

Právě se děje

Další zprávy