Tim Burton už ví, kterou Alenku vyšle za zrcadlo

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 7. 2008 11:20
Nejnovější cesta do říše divů bude 3D
Benátky: Tim Burton s cenou za celoživotní dílo na filmovém festivalu
Benátky: Tim Burton s cenou za celoživotní dílo na filmovém festivalu | Foto: Reuters

Praha - Kdo by byl nejlepším režisérem pro filmovou adaptaci Carollovy knihy Alenka v říši divů? Kdo jiný než Tim Burton, král fantastických příběhů od Střihorukého Edwarda až po zatím posledního ďábelského holiče Sweeney Todda.

Podle Hollywood Reporteru už má Burton dokonce i svou Alenku. Do země za zrcadlem by se měla podívat mladinká australská herečka Mia Wasikowska.

Osmnáctiletá Australanka si debut odbyla v domácím  seriálu Všichni svatí, už teď má ale našlápnuto k velké kariéře. Před sebou má roli po boku Daniela Craiga ve válečném dramatu Defiance Edwarda Zwicka a právě dotočila film Amelia od režisérky Miry Nair, kde se objevila po boku Hilary Swank.

Burton svou ústřední představitelku hledal dlouho a  není divu, jeho film má obří rozpočet a producenti ze studia Disney nechtějí ponechat nic náhodě.

Johny Depp jako Willi Wonka z pohádky Karlík a továrna na čokoládu
Johny Depp jako Willi Wonka z pohádky Karlík a továrna na čokoládu | Foto: karlikacokolada

Alenka v říši divů Lewise Carolla patří mezi nejslavnější dětské knihy, hlavně v anglosaské části světa. Její surrealistický i psychoanalytický potenciál ale rádi využívají i „dospělí" umělci, a nejen jako vzpomínku na mládí.

Kina se dočkala řady filmových adaptací v podobě animovaných i hraných filmů a televizních seriálů. V Česku slavný příběh o holčičce, která se vydá do světa za zrcadlem kongeniálně na plátno převedl Jan Švankmajer ve snímku Něco z Alenky.

Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Krvavý holič Sweeney Todd má ostře nabroušené i DVD

Scénáristkou Burtonova snímku je Linda Wollverton, která má na kontě třeba Lvího krále. Film bude natáčen s živými herci a posléze překreslen a uváděn v systému Disney Digital 3D, natáčení má začít už v listopadu. Podobnou metodou byl natáčen například snímek Beowulf.

Burton podepsal smlouvu se společností Disney v listopadu 2007, byla na natočení dvou 3D animovaných filmů. Alenka v říši divů má být prvním z nich, do kin by snímek měl vstoupit v roce 2010.

Poté bude Burton natáčet ještě remake snímku Frankenweenie z roku 1984 o malém chlapci, který se rozhodne oživit svého zemřelého psa.

Burton ale nezanevřel ani na hraný film - v produkci Johnnyho Deppa a Warner Bros by měl natáčet snímek Dark Shadows, film inspirovaný stejnojmenným seriálem ze 60. let. Sám Depp by se tu měl objevit v roli upíra Barnabáše, scénáristou by mohl být John August.

 

Právě se děje

Další zprávy