Thor to nepohnojil a vítězstvím zahájil letní sezonu

Kamil Fila Kamil Fila
10. 5. 2011 9:44
Rychle a zběsile 5 je zatím nejúspěšnějším filmem roku
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Zatímco v Česku i jiných zemích si už comicsový film Thor odbyl premiéru, v USA udeřil až tento víkend a podle očekávání vyhrál žebříček návštěvnosti. Z 3995 kin si odnesl 66 milionů dolarů, což je solidní start. Nicméně není to ani nejlepší letošní premiéra (to je Rychle a zběsile 5 s 86,2 miliony z minulého týdne) a není to ani vrchol mezi marvelovskými comicsy - lépe si vedl Iron Man i Wolverine. V porovnání s 3D hity (60 procent kin hrálo film 3D verzi) je však na tom lépe než například nepovedený Souboj titánů (61,2 milionu).

Dalo se to ovšem očekávat. Thor nemá zdaleka takovou popularitu jako  X-Men, Fantastická čtyřka či Hulk (a další výše uvedení hrdinové). Spadá spíše mezi outsidery typu Daredevila a Ghost Ridera, přičemž ty v tržbách předčil. Podle statistik studia Paramount bylo víkendové publikum tvořeno z 63 procent muži a 72 procent bylo starších 25 let - což indikuje i to, že Thor patří mezi tzv. pamětnické comicsy a nemá tak silnou fanouškovskou základnu mezi teenagery.

Foto: Aktuálně.cz

Thora každopádně čeká návrat na plátno i v crossoverovém snímku The Avengers, kde se potká právě s Iron Manem, Hulkem a Captainem Americou (jenž na premiéru svého samostatného filmu ještě čeká).

Internetová filmová databáze, kde hlasují diváci z celého světa, přivítala Thora pozitivně - téměř 21 tisíc hlasujících mu udělilo zprůměrovanou známku 7, 6 bodů z 10. Teenageři hlasují obvykle kolem 8 bodů, starší publikum kolem 7 bodů - na svalnatého modrookého blonďáka Thora přitom velmi dobře reagují ženy.

I většině recenzentů - asi třem čtvrtinám ze zhruba dvou set textů z v angloamerických médií  - se Thor líbí; tak to alespoň vyplývá ze statistik databáze Rottentomatoes.com. Spokojenost je pochopitelně odstupňovaná.

Slavný televizní recenzent Richard Roeper tvrdí, že „Thor je nejzábavnějším superhrdinským debutem od dob prvního Spider Mana". Jeff Bayer z periodika The Scorecard Review zase tvrdí: „Thor je cosi jako evoluce Supermana II. Dobrý humor, akce a hrdina, který musí ztratit svou sílu, než objeví, kým skutečně je."

Foto: Aktuálně.cz

Podle Colina Coverta z deníku Minneapolis Star Tribune „Thor přemosťuje mezeru mezi vysokou a nízkou kulturou, mezi minoritními fanoušky, kteří přesně vědí, co chtějí, a masovými diváky, kteří chodí do kina bez motivace". Většina chvály se pak snáší na představitele hlavní role. Peter Travers ve vlivném magazínu Rolling Stone poznamenal: „Chris Hemsworth svou roli nehraje, on ji vlastní a dělá si v ní, co chce."

Ty Burr z deníku Boston Globe už přichází s opatrnější chválou. Podle něj „Thor ukazuje marvelovskou filmovou formulku - hodně humoru, chytře zapojit hvězdy a dobré herce, ochránit obchodní značku za každou cenu. Tím tento film dává průměrnosti dobré jméno".

Někteří recenzenti si ale všímají kolísavého tempa. Michael Phillips z deníku Chicago Tribune píše: „Posledních 25 minut Thora není o moc lepších než těch prvních 25 minut. Ale ta hodina mezi tím je zábavná, šťavnatá a robustně zahraná - čímž to víc než kompenzuje." S tím souhlasí  Tom Long z deníku Detroit News: „Když se snímek snese na Zem, je velmi dobrý. Ale když bloudí časem napříč vesmírem - a tam tedy stráví hodně času - je to pouze pro fanatické obdivovatele. Ostatní zívají."

Celý úspěch Thora možná ani není velký zázrak. Jak shrnul Steve Persall z novin St. Petersburg Times: "Vše, co musel režisér Kenneth Branagh udělat s Thorem, bylo nepohnojit ho. To bohatě stačilo k úspěchu."

Foto: Aktuálně.cz

Více recenzentů přitom filmu vytýká i to, že jde vlastně jen o rozjezd a o způsob, jak chce Marvel vydělat co nejvíce peněz. „Thor vyvolává takový pocit, že jde o film, který vlastně nikdy pořádně nezačne, a pak náhle skončí," napsal například Christopher Long pro server DVDTown.com. Podle dalšího známého online recenzenta Emanuela Levyho je Thor „pravý mišmaš. Mísí se v něm prvky mytické i realistické, seriozní i bláznivé, shakespearovské i moderní, naivní i cool, přímočaré i kličkovité".

Za Thorem skončil na druhém místě pátý díl honičkového filmu Rychle a zběsile. Za druhý víkend utržil 32, 5 milionu, což byl oproti famóznímu nástupu od minulého týdne propad o 62 procent. Ovšem i to stačilo na to, aby se stal momentálně nejúspěšnějším filmem roku (139 milionů). Raketového úspěchu si povšimli i různí recesisté. Internetová televize TheOnion.com odvysílala dokonce „rozhovor s pětiletým scenáristou", který již má v hlavě nápady na 600 dalších pokračování.

Foto: Aktuálně.cz

Kromě Thora měly minulý víkend - kterým oficiálně začala letní sezona hitů   široké nasazení do kin už jen dvě novinky a obě romantické komedie. Jedna určená černošskému publika, druhá bělošskému.

„Černošský rom-kom" Jumping the Broom uspěl malinko lépe jak v tržbách (13,7 milionu), tak u recenzentů. Nicméně jde o film, jehož poetika je zjevně nepřenosná ze Severní Ameriky na jiný kontinent - což se silně odráží v hodnocení obyčejných diváků na IMDb.com.

Režisér snímku Salim Akil začínal kdysi s nezávislými filmy na festivalu v Sundance, poté se uchytil v televizi se seriály Hirlfriends a The Game a nakonec skončil tím, že nezávisle šmrncnutou konverzační televizní estetiku převedl na plátno.

Komedie o složitém seznamování rodin ženicha a nevěsty před svatbou trpí přemírou postav a podzápletek. Obě dvě rodiny se zdají být nesnesitelné, nicméně herci prý hrají přirozeně.  Jak ovšem podotkl (rovněž afroamerický) recenzent Wesley Morris z deníku Boston Globe: „Všichni v tomto filmu jsou uvězněni v omezených představách toho, co to znamená být černoch." Premiéra snímku se v Česku neplánuje.

"Bělošský rom-kom" Something Borrowed (Tvůj snoubenec, můj milenec) utržil 13,2 milionu dolarů, jeho recenze jsou téměř drtivě záporné a do českých kin se bohužel dostane - protože v něm hrají v Česku známé herečky, Kate Hudsonová a Ginnifer Goodwinová, které patří k současným královnám tohoto vyčerpaného žánru.

Recenzenti na filmu nenašli žádné pozitivum. Shodují se, že příběh dvou kamarádek, které si navzájem přebírají jednoho muže, nedovede vzbudit skutečný zájem o postavy, protože scénář je nevěrohodný, a navíc špatně zahraný. "Morální dilemata? Ty sklepete jako písek z deky. Když jste bílí a bohatí, co na tom, že podvedete přátele," píše Greg Quill v Toronto Star.

 

Právě se děje

Další zprávy