The Master startoval v pěti kinech, vydělal na rekord

Kultura Kultura
17. 9. 2012 13:20
Americkému žebříčku návštěvnosti ale vládne pátý díl Resident Evil
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Rekordy bývají různé a nemusíte produkovat zrovna blockbuster jako Temný rytíř povstal nebo Avengers, abyste napjatě sledovali, jestli za první víkend v amerických kinech pokoříte dvousetmilionovou hranici. I nezávislým, uměleckým filmům, které si žádají trpělivého diváka, se může zadařit. Paul Thomas Anderson natočil film, který poutá pozornost už svým tématem. Ze všeho nejvíc zajímá ty, kteří se jím cítí dotčeni.

Tento víkend snímek The Master startoval v americké distribuci a promítal se v pěti kinech. Vydělal 720 tisíc dolarů, ale dokázal tím ustanovit rekord. V průměru na jedno kino utržil 146 tisíc dolarů, což se ještě žádnému filmu v historii nepodařilo. Dosud držel rekord od května snímek Až vyjde měsíc.

Philip Seymour Hoffman si odnesl cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu The Master (Mistr)
Philip Seymour Hoffman si odnesl cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu The Master (Mistr) | Foto: Reuters

Na přelomu srpna a září se konal Mezinárodní filmový festival v Benátkách. Paul Thomas Anderson zde snímek představil a slavil s ním úspěch v podobě ceny Stříbrný lev za režii a hereckého ocenění pro Joaquina Phoenixe a Philipa Seymoura Hoffmana. Druhý jmenovaný ve filmu z padesátých let ztvárnil postavu zakladatele církve a oslavovaného guru.

Ve filmu stojí v čele organizace zvané The Cause, byly ovšem vzneseny námitky ohledně analogie se scientologickou církví. Ta se kvůli obviněním z manipulativních technik těší negativnímu postoji a kritickému přístupu médií. Režisér inspiraci potvrdil, ale film neprezentuje jako historický či životopisný, scientologové sami se ke spojitosti s filmem přihlásili tím, že proti němu začali protestovat.

Celkově vede pátý Resident Evil a trojrozměrný Nemo

Adaptace počítačových her Resident Evil je nadále úspěšná. Pátý film z této řady, Resident Evil: Odveta (Resident Evil: Retribution) tradičně v režii Paula W.S. Andersona se po své premiéře 14. září (v ČR o den dříve) vyšplhal předešlý víkend na první místo americké návštěvnosti a vydělal 21,1 miliónů dolarů. Předchozí čtyři díly utržily po celém světě 676 miliónů.

Foto: Aktuálně.cz

Na druhém příčce se nachází snímek, který by nemohl být odlišnější. Jde o 3D verzi animovaného filmu režiséra Andrewa Stantona z roku 2003 Hledá se Nemo. Nové zpracování ztraceného rybího synka a odysey jeho synka nalákalo tolik návštěvníků, že získal 17,5 miliónů. Společnost Disney tak již převedla do třetího rozměru již svůj pátý film - v minulosti byly takto zkonvertované první dva díly Toy Story: Příběhu hraček, Kráska a zvíře a Lví král.

Na třetí místo se propadl horor Oleho Bornedala Kletba z temnot (The Possession) s prozatímním celkovým ziskem 41,1 milióny dolarů. Za ním následuje gangsterský film odehrávající se v době prohibice Země bez zákona (Lawless) od Johna Hillcoata - zločinní bratři Bondurantovi dokázali legální cestou od návštěvníků kin zatím získat 30,1miliónů.

Páté místo si již druhý týden udržuje animovaná hororová komedie Norman a duchové (ParaNorman) od Sama Fella a Chrise Butlera. Ta zatím získala 49,3 miliónů dolarů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy