Disney spouští streamovací službu, začíná seriálem o lovci lidí ze Star Wars

Reuters Kultura Reuters, Kultura
12. 11. 2019 8:15
Na planetu, kde neplatí zákon a která se nachází na okraji galaxie, zasadila společnost Walt Disney Company nejnovější dobrodružný sci-fi příběh ze světa Hvězdných válek. Jedná se o seriál The Mandalorian. Dnes má premiéru na nově spuštěné streamovací službě Disney+.
Pedro Pascal jako lovec lidí v Mandalorianovi.
Pedro Pascal jako lovec lidí v Mandalorianovi. | Foto: Lucasfilm/François Duhamel

Hlavní roli lovce lidí, jenž schovává tvář pod maskou, ztvárnil chilský herec Pedro Pascal známý jako Oberyn Martell ze Hry o trůny nebo Javier Peña z Narcos.

Plakát k seriálu The Mandalorian.
Plakát k seriálu The Mandalorian. | Foto: Lucasfilm

Jak už je u ságy Star Wars poslední roky typické, tvůrci i štáb se snažili neprozrazovat dopředu příliš podrobností. "Představte si hodně překračování hranic a cestování do neznáma se spoustou toho, co už znáte, a spoustou nového," shrnuje Pascal, jehož postava fanouškům Hvězdných válek připomene lovce lidí Bobu Fetta a Jango Fetta a podle dřívějších vyjádření je "morálně neukotvená".

Jeden z novinářů, který viděl zhruba půlhodinu jedné epizody, napsal, že The Mandalorian "místy působí víc jako western než sci-fi".

Zahraniční recenzenti celý seriál dopředu nedostali na recenzi, což je jinak v oboru běžná praxe. Podle časopisu Forbes se tudíž mnozí kritici obávají, že to o kvalitě díla nevěští nic dobrého, i když třeba redaktor Forbesu nabízí další možné vysvětlení - podle něj je protagonistou seriálu ve skutečnosti právě lovec lidí Boba Fett a Disney se to jen snaží utajit.

Časově je seriál The Mandalorian zasazen do období mezi šestou epizodou Hvězdných válek Návrat Jediho, která byla natočena roku 1983, a sedmou epizodou Síla se probouzí, jež měla premiéru před čtyřmi roky. Ve vedlejším plánu má The Mandalorian ukázat, jak z popela kdysi mocného impéria povstala organizace První řád. "V seriálu jsou vidět krásné pouštní a horské krajiny, mimozemské světy, drak rozbíjející led nebo bílé helmy vojáků impéria nabodané na kůly," popsal americký deník USA Today.

Kromě Pedra Pascala v Mandalorianovi účinkují Giancarlo Esposito známý z Perníkového táty nebo německý režisér Werner Herzog. Naivního robota, který nerozumí sarkasmu a nedokáže lhát, namluvil novozélandský herec a režisér Taika Waititi.

"Lovení lidí je nároční profese," zní v novém traileru ze seriálu The Mandalorian. | Video: Walt Disney Company

The Mandaloriana vyrobil a většinu epizod napsal Jon Favreau, známý jako režisér novodobé Knihy džunglí či letošního Lvího krále. Podle svých slov se chtěl vrátit k náladě samurajských filmů typu Sedmi samurajů od režiséra Akira Kurosawy nebo starých westernů s Clintem Eastwoodem, jimiž se v začátcích ságy Star Wars inspiroval její tvůrce George Lucas.

"Kdykoliv jsem si nebyl jistý, ptal jsem se sám sebe: jak by tuhle situaci vyřešil Clint? Jak by z ní vycouval? Jen tak by odešel? To mi hodně pomohlo," popsal představitel hlavní role Pedro Pascal v rozhovoru pro USA Today.

Droida IG-11 namluvil Taika Waititi.
Droida IG-11 namluvil Taika Waititi. | Foto: Lucasfilm

Tvůrce seriálu Favreau již také oznámil, že začal psát scénáře případné druhé řady, kde by sám rád natočil jednu z epizod.

Deník New York Times napsal, že deset epizod The Mandaloriana přišlo Disneyho zhruba na 100 milionů dolarů, což je srovnatelná částka, jakou třeba konkurenční HBO utratilo za první řadu seriálu Westworld. Televize CNN uvedla, že The Mandalorian má rozpočtem a výpravou parametry spíš celovečerního filmu než seriálu.

Filmy a seriál ze světa Star Wars patří ke komerčně nejúspěšnějším, celosvětově utržily přes 9 miliard dolarů. Seriál The Mandalorian má premiéru půldruhého měsíce před tím, než filmová sága vyvrcholí devátou epizodou Star Wars: Vzestup Skywalkera. Česká kina ji začnou promítat 19. prosince.

Příště chce Disney ze světa Hvězdných válek natočit seriál o špionovi Cassianu Andorovi, který poprvé účinkoval před třemi lety v samostatném snímku Rogue One: Star Wars Story.

Gina Caranová.
Gina Caranová. | Foto: Lucasfilm/Melinda Sue Gordonová

Disney vydává první epizodu Mandaloriana toto úterý a další hned v pátek, pak bude jeden díl následovat každý pátek až do 27. prosince. The Mandalorian je k vidění na Disneyho nové streamovací službě Disney+, jejímž prostřednictvím chce firma konkurovat on-line videotékám jako Netflix nebo Amazon Prime Video. Předplatné Disney+ stojí 7 dolarů měsíčně, což je v přepočtu 162 korun.

Podle televize CNN se Disney+ bude opírat zejména o bohatý archiv všeho, co společnost Walt Disney Company vyprodukovala včetně klasických animovaných i moderních pohádek od Pixaru, titulů ze světa Hvězdných válek nebo komiksových dobrodružství od Marvelu.

 

Právě se děje

Další zprávy