Toronto uhranul matematický génius Benedict Cumberbatch

Kultura Kultura
15. 9. 2014 14:45
Torontský filmový festival nerozdává statutární cenu pro nejlepší film, nejsilnější hlas tam mají diváci. Ti vybrali drama The Imitation Game.
Benedict Cumberbatch v hlavní roli filmu The Imitation Game.
Benedict Cumberbatch v hlavní roli filmu The Imitation Game. | Foto: TIFF

Toronto, Praha - Za vítěze filmové přehlídky v kanadském Torontu můžeme pokládat snímek, v němž Benedict Cumberbatch hraje Alana Turinga, který v době druhé světové války proslul svými matematickými vlohami při kryptoanalytickém luštění kódu, který nacističtí nepřátelé používali. Okolnosti rozluštění se staly námětem pro film norského režiséra Mortena Tylduma The Imitation Game, který si získal oblibu diváků a zvítězil nad ostatními.

Podívejte se na ukázku z filmu The Imitation Game.
Podívejte se na ukázku z filmu The Imitation Game.

Vítěznému filmu určitě pomohla i popularita britského herce Benedicta Cumberbatche, jenž na první pohled upoutá zvláštní stavbou tváře. Na vrchol popularity ho vynesla podobně netypická role, když v moderní verzi Sherlocka Holmese ztvárnil slavného detektiva Arthura Conana Doylea. Televizní seriál BBC má za sebou tři řady a obdiv fanoušků po celém světě.

Do filmového světa významně vstoupil loni, když si zahrál dvojici výrazných padouchů v blockbusterech Star Trek: Do temnoty a Hobit: Šmakova dračí poušť. V prvním reinkarnoval postavu smrtícího nepřítele Khana, v druhém posloužil hlavně jeho hlas, když propůjčil svou výraznou intonaci hrabivému a nebezpečnému draku Šmakovi. Obsazen byl ale také jako kontroverzní osobnost Julian Assange do The Fifth Estate. V The Imitation Game ale není jedinou slavnou tváří, která diváky k filmu přitáhla. V obsazení lze najít i Keiru Knightley, Marka Stronga nebo Matthewa Gooda.

Záběr z filmu Co děláme v temnotách
Záběr z filmu Co děláme v temnotách | Foto: TIFF

Diváci na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu dále vybrali nejlepší dokument a nejlepší půlnoční film. Z dokumentární tvorby si ocenění odneslo dílo Beats of the Antonov ze Súdánu, který pohlíží na stav společnosti po rozdělení země na dva státy. Mezi bizarními exploatačními filmy zvítězil komediální náhled na upírskou komunitu v moderní době s názvem Co děláme v temnotách, který si oblíbili i návštěvníci filmového festivalu v Karlových Varech. Zároveň porazil očekávaný horor Kevina Smithe Tusk.

Odborná porota rozhodovala jenom v kategoriích nejlepších kanadských filmů. Za nejlepší celovečerní film označili Felix and Meira, romance o rebelském počínání vdané dívky z ortodoxní židovské komunity, která se sblíží s muže ze sousedství, jenž překonává smrt svého otce.

Nejlepší kanadskou prvotinou byl označen žánrový mix sci-fi a muzikálu zasazený do atmosféry šedesátých let pod názvem Bang Bang Baby. V sekci krátkých filmů upozornili na pozoruhodný mix hraného filmu s digitální animaci ve snímku The Weatherman and the Shadowboxer, kde jsou siluety lidí vyplněny záběry měst a přírody, jako by je při natáčení tvořilo zelené pozadí.

Torontský festival sice není soutěžní přehlídkou, ale je nejdůležitějším festivalem v severní Americe a v posledních letech důležitým barometrem oscarových nadějí uváděných filmů. Cena diváků udělovaná na závěr festivalu pomohla pozdějším držitelům Oscara jako je Milionář z chatrče, Králova řeč či Argo. Loni tam začala oscarová pouť snímku Steva McQueena 12 let v řetězech.

 

Právě se děje

Další zprávy