Těžký den šéfkuchaře. Vary uvedly film natočený na jeden záběr

ČTK ČTK
24. 8. 2021 11:26
Ve světové premiéře karlovarský festival promítl britský film Bod varu, který je součástí hlavní soutěže. Režisér a původně herec Philip Barantini natočil snímek o těžkém dni šéfkuchaře v předvánoční době. Podle autora může oslovit všechny, jimž se pod tíhou profesního stresu někdy zavařila hlava.

Příběh v nesmlouvavém tempu plný vyhrocených situací byl natočen v jednom nepřetržitém záběru.

"Poté, co s kolegy dokončíme výběr soutěžních filmů, začínáme přemýšlet o způsobu, jakým k nim přitáhneme pozornost budoucích diváků. V případě Bodu varu se nám myslím podařilo rychle vzbudit zájem mnohovýznamovým označením jednozáběrové gastrodrama," řekl před projekcí programový ředitel festivalu Karel Och.

Barantiniho si jako herce mohou vybavit diváci seriálů Bratrstvo neohrožených nebo Černobyl. Své původní povolání podle Ocha nezapře především tím, jak skvěle vede herce v čele se Stephenem Grahamem v hlavní roli. "Viděli jste ho ve velkorozpočtových hitech jako Piráti z Karibiku či Irčan nebo nezávislých snímcích jako Tohle je Anglie," dodává Och.

Barantini film v karlovarském hotelu Thermal poprvé promítal divákům. "Tento projekt je mi velmi blízký. Sám jsem pracoval jako kuchař, když jsem hrál, protože jsem si potřeboval vydělat. Ten obor a jeho stinné i slunné stránky jsem poznal docela dobře," řekl. "To, co uvidíte, vychází ze skutečných událostí, z věcí, které se přihodily mně nebo jichž jsem byl svědkem."

Diváci sledují pracovní den šéfkuchaře Andyho, jemuž směna v restauraci ani nezačala, a už nestíhá. Je poslední pátek před Vánoci, a tak si chce dobré jídlo dopřát mnoho lidí. Hosteska přijala příliš mnoho rezervací, nespokojený kontrolor z hygieny pátrá v kuchyni a do toho všeho má dorazit i Andyho mentor, kuchařská ikona přicházející bez varování, zato s partnerkou, uznávanou food kritičkou.

Jednozáběrové vyprávění o hektickém večeru je plné konfliktních situací, provázené nespočtem vulgarismů. Mnohým může připomenout vlastní zážitky z práce.

Krátká ukázka z filmu Bod varu je bez titulků. | Video: Vertigo Releasing
 

Právě se děje

Další zprávy