Terry Gilliam konečně natočí odkládaného Dona Quijota

mad
23. 6. 2015 17:45
Americký režisér a bývalý člen skupiny Monty Python po letech nezdarů a potíží natočí film o Donu Quijotovi. Snímek vznikne v rámci smlouvy s Amazonem. Natáčení začne po Vánocích.
Terry Gilliam na festivalu v Benátkách
Terry Gilliam na festivalu v Benátkách | Foto: Reuters

Praha – Terry Gilliam chtěl film o Donu Quijotovi zrežírovat již v 90. letech. Natáčení začalo v roce 1998 ve Španělsku, do hlavních rolí obsadil Johnnyho Deppa a Jeana Rocheforta. Produkce se však potýkala s neskutečnou sérií problémů.

Během několika dnů natáčení Muže, který zabil Dona Quijota, zničilo krupobití techniku za mnoho tisíc dolarů, místo ohlušovaly prolétající stíhačky a Rochefort onemocněl tak, že nemohl ani točit scény na koni. Režisér tak musel předstoupit před štáb s oznámením, že se natáčení ruší. O strastech projektu vznikl dokument Ztracen v La Mancha (2002) režisérů Keitha Fultona a Louise Pepeho. Nyní to však vypadá, že Gilliam svůj vysněný film natočí.

Natáčení by mělo začít po Vánocích a příběh bude reflektovat režisérovu dlouhou a náročnou cestu realizace filmu, který se pro něj podle jeho slov stal bláznivou, zoufalou posedlostí, jíž se zbaví jen jeho dokončením. Dona Quijota si zahraje John Hurt, průmyslníka Tobyho Jack O’Connell (Nezlomný).

Film, který volně vychází ze slavné knihy Miguela Cervantese, získal finance díky dohodě s Amazonem, jak řekl Gilliam v rozhovoru pro americký web The Playlist. Tvůrce zaujal také způsob, jakým chce společnost filmy distribuovat - nejdřív poběží film měsíc či dva v kinech a pak si jej diváci mohou za peníze streamovat.

 

Právě se děje

Další zprávy