Čína zachraňuje Terminátora. Z propadáku se může stát hit

mad
27. 8. 2015 9:00
Arnold Schwarzenegger a Terminátor jsou pro čínské publikum stále velkým tahákem. Vysoké tržby v tamních kinech mohou filmu zajistit další pokračování.
Arnold Schwarzenneger čínské diváky zajímá
Arnold Schwarzenneger čínské diváky zajímá | Foto: Paramount Pictures

Praha – Akční film Terminator: Genisys měl rozpočet 155 milionů dolarů a v USA za prodloužený premiérový víkend utržil 44 milionů dolarů, což je minimálně 10 milionů pod očekáváním studia. Od premiéry, která proběhla 1. července, má na kontě jen 89 milionů dolarů.

Díky čínskému trhu nemusí z filmu být finanční propadák. Pátý díl terminátorské série totiž za první den utržil 27,4 milionů dolarů, upozorňuje ve své analýze Scott Mendelson z časopisu Forbes.

Jde o čtvrtý nejlepší výsledek, hned po snímcích Rychle a zběsile 7 (63 milionů), Avengers: Age of Ultron (33 milionů) a Tranformers: Zánik (30 milionů). Každému z těchto tří filmů se podařilo v Číně utržit přes 200 milionů dolarů, Transformers dokonce 320 milionů a Rychle a zběsile 390 milionů dolarů.

Podívejte se na první trailer k filmu Terminátor: Genisys.

Jedná se o čísla pouze za první den premiéry, kdy jsou kina plná, ale brzy zájem opadá podobně jako v USA. „Šeptanda“ okolo filmu asi nebyla o nic lepší než ve Státech, poznamenává Scott Mendelson. Je pravděpodobné, že tržby za první víkend budou tvořit zhruba polovinu celkového výdělku filmu v Číně, v září budou filmu konkurovat premiéry Mission: Impossible – Národ grázlů, Mimoni a Ant-Man.

Arnold Schwarzenegger je pro čínské diváky stále tahákem, obzvlášť když se na plátně objeví spolu se Sylvesterem Stallonem, což dokazují dobré tržby Plánu útěku (2013) nebo Expendables: Postradatelní 3.

Po prvním dnu od čínské premiéry spadly tržby Terminátora o 60 procent na 10,5 milionu dolarů. Studio Paramount návštěvnost v tomto teritoriu bedlivě sleduje a rozhoduje se, zda s terminátorským rebootem pokračovat. Film si vedl solidně v neamerických kinech, „ostuda“ přišla právě z amerických pokladen, kde snímek doteď neutržil ani 100 milionů, upozorňuje Mendelson.

Jednou z možností je, že Terminator: Genisys bude prvním filmem v historii, který v USA neutržil 100 milionů, ale celosvětově na lístcích vybral přes 400 milionů dolarů. Už nyní snímek utržil přes 260 milionů dolarů mimo Spojené státy.

Nejde o první film, který doma příliš nezářil a naopak v dalších zemích utržil stovky milionů dolarů, což je případ dramatu Pí a jeho život (2012). Snímek Angeho Leeho v USA utržil 124 milionů a ve zbytku světa přes 484 milionů dolarů.

Ukazuje se, že je obrovskou výhodou, pokud se americký film dostane na čínský trh. Jejich počet je limitován na 34 premiér ročně a vysoké tržby z Číny dnes již mohou rozhodovat o možném pokračování či definitivním konci potenciální série, uzavírá autor článku.

 

Právě se děje

Další zprávy