Terminátor 4 útočí spolu s Nine Inch Nails

Kamil Fila Kamil Fila
4. 3. 2009 14:35
Video: Nejnovější ukázka nabízí epickou bitvu s roboty

Los Angeles - Každoročně přichází do kin filmy, které ohromí svou bombastičností a spektakularitou.  Zvláštní kategorii ale tvoří ty, jež ohromí už jen dvouminutovou ukázkou.

Loni to byl Temný rytíř, předloni 300: Bitva o Thermopyly, letos se hned zkraje vyrýsoval horký kandidát na nejpůsobivější trailer roku - Terminator Salvation. A stejně jako v případě Třístovky v podkresu burácí hudba skupiny Nine Inch Nails.

Zatímco Bitva o Thermopyly vsadila na hypnotický marš Just Like You Imagined, Terminátor čtyřka využívá melancholické rify písně The Day The World Went Away; obě skladby pocházejí shodou okolností z fenomenálního dvojalba Fragile.

Čtvrtý díl slavné sci-fi ságy se každopádně ve své druhé trajlerové ukázce - jíž předcházela série půlminutových vnadidel - vzepjal do nových výšin. Zatím to vypadalo, že se bude jenom přetahovat s konkurenčním robotickým velkofilmem Transformers: Revenge of the Fallen; ale nyní je zřejmé, v čem se chce Terminátor odlišovat.

Už začínají dávat smysl zprávy, že režisér McG požádal herecký ansámbl, aby si přečetli knihy Philipa K. Dicka Sní androidi o elektrických ovečkách (podle níž vznikl Blade Runner) a Cestu od Cormaca McCarthyho, aby nasáli post-apokalyptickou atmosféru i ponořili se do problematiky vztahů mezi lidmi a stroji.

Námět k filmu vycházel od tří lidí, ale scénář napsali čtyři jiní. Je mezi nimi i Jonathan Nolan (autor Mementa, Dokonalého triku a Temného rytíře, které režíroval jeho bratr Christopher Nolan) a Paul Haggis (zodpovědný za poslední dvě bondovky, ale také Million Dollar Baby, Vlajky našich otců a Dopisy z Iwo Jimy).

Doposud se o čtvrtém Terminátorovi mluvilo nejvíc kvůli incidentu na place, kdy představitel hlavní role Christian Bale slovně napadl kameramana Seana Hurlbuta a několik minut ho zasypával strašlivými nadávkami za to, že mu poněkolikáté vlezl do záběru, když zrovna s partnerkou jeli naostro složitou psychologickou scénu.

Baleův výbuch je terčem mnoha žertíků a spekuluje se, nakolik herec poškodil nejen svou image, ale i pověst filmu. Mnozí ho dokonce přirovnávají k Tomu Cruiseovi, jehož veřejný obraz utrpěl vyznáními lásky ke scientologii.

Ve světle nynějšího traileru, který prezentuje Terminátora 4 jako výpravnou, ale zároveň  přemýšlivou podívanou nabitou smutkem a vnitřním vztekem, se ale Baleovy tři minuty řvaní zdají být vlastně pochopitelné.

Foto: Aktuálně.cz

Rozený perfekcionista bere své role tak vážně, že by kvůli nim vraždil. Ostatně jeho průlomovou rolí byla postava v kultovním snímku Americké psycho. Terminator Salvation zkrátka nechce být jen zábavný popcornový biják jako dvojka Transformers (základní analýzu traileru na T4 si můžete přečíst například zde).

Čtvrtý díl Terminátora navazuje na předchozí tři celovečerní snímky a nebude mít nic společného se seriálem Sarah Connor Chronicles. Děj se odehrává kompletně v budoucnosti, kdy lidstvo bojuje proti přesile strojů řízených vojenským superpočítačem Skynetem. Zároveň líčí situaci několik let předtím, než se odehrávají „záblesky budoucnosti" v předchozích dílech.

Čtěte více: Rockeři The Mae Shi oslavují vzteklého Christiana Balea

Režisér McG už teď mluví o tom, že v případě úspěchu Salvation, o němž se příliš nepochybuje, přijde na řadu ještě další pokračování, v němž by se měl objevit Robert Patrick známý z druhého dílu jako model T-1000.

Ve filmu se představí 13 typů robotů, z toho 10 nových. Pracovalo na nich studio legendárního modeláře a trikaře Stana Winstona, který ovšem uprostřed práce podlehl rakovině.

Foto: Aktuálně.cz

Jde o první film série, v němž nehraje model T-800 Arnold Schwarzenegger. Místo něj se na plátně objeví jiný rakouský kulturista, Roland Kickinger. Dosud nejsou potvrzené dohady, zda Schwarzenegger poskytl trikařům k naskenování svoji tvář, která bude přilepena na mladší tělo.

Objevem filmu se má stát Sam Worthington, s nímž Hollywood počítá jako s hvězdou budoucnosti. Má hrát zvláštní bytost, která je kombinací člověka a stroje, ale není klasickým Terminátorem, nýbrž čímsi mnohem znepokojivěji lidštějším.

Lákadlem pro oko teenagerů se má stát Moon Bloodgoodová, o níž producenti vypustili do médií zprávu, že bude mít ve snímku „nahou scénu", ale pochopitelně decentní a „umělecky opodstatněnou."

Závěrečný sestřih Terminátora 4 stále ještě není hotov; do premiéry 21. května musí být rozhodnuto, zda získá rating PG-13 nebo R a budou na něj moct tedy chodit i diváci mladší 17 let.

 

Právě se děje

Další zprávy