Teriér Uggie má novou psí cenu za snímek Umělec

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 2. 2012 10:16
Novopečený důchodce již loni v Cannes získal Psí palmu
Tvůrci Umlěce na Glóbech
Tvůrci Umlěce na Glóbech | Foto: Reuters

Los Angeles - Uggie, psík z francouzského filmu The Artist, zářil na prvním udílení nových cen pro filmové psy nazvaných Zlaté obojky. Ze slavnostního ceremoniálu v Los Angeles si za výkon v tomto němém filmu v pondělí večer "odnesl" hlavní cenu pro nejlepšího filmového psa. 

Desetiletý Jack Russel teriér porazil další nominované v této kategorii, kterými byli dobrman Blackie z filmu Hugo a jeho velký objev, Cosmo z filmu Začátky, Denver z komedie 50/50 a Hummer z filmu Young Adult (Mladá dospělá).

Taková moderní rodinka
Taková moderní rodinka | Foto: Aktuálně.cz

Kromě snímku The Artist, ve kterém mají hlavní role Jean Dujardin a Bérénice Bejoová, byl Uggie nominován za výkon v romantickém snímku Voda pro slony s Reese Witherspoonovou a Robertem Pattinsonem.

Jakkoli neobvyklá může cena pro Uggieho být, jde o další ocenění pro snímek The Artist. Příběh charismatického herce, který se neumí smířit s tím, že film promluvil, byl v deseti kategoriích nominován na Oscara i francouzské Césary. Z 12 nominací na britské ceny BAFTA jich o víkendu proměnil sedm.

Uggie již na loňském festivalu v Cannes získal neoficiální cenu nazvanou Psí palma. Jeho další filmovou trofej, obojek posázený křišťálovým sklem od firmy Swarowski s přívěskem ve tvaru kosti, v luxusním hotelu v Los Angeles převzal majitel a trenér psíka Omar von Muller.

Hugo a jeho velký objev
Hugo a jeho velký objev | Foto: Aktuálně.cz

"Pro cvičitele zvířat ve filmovém průmyslu je to velmi důležité, protože jsme nikdy dřív oceňováni nebyli, lidé si neuvědomují, že k výcviku psa je třeba stovky, nebo dokonce tisíce hodin," prohlásil. O Uggiem řekl, že "to je velký herec, ale také důležitý člen rodiny. Spí s námi a začíná stárnout, takže (tahle cena) je vynikající." Desetiletý Uggie se po filmu The Artist odebral do důchodu.

Udílení Zlatých obojků pořádal časopis Dog News Daily. Ceny se rozdělovaly v pěti kategoriích, mimo jiné pro nejlepšího psa v zahraničním filmu nebo v televizním seriálu. Slavnostní večer podobně jako u řady podobných ceremonií pro dvounohé herce zahájil takzvaný červený koberec, na kterém tentokrát defilovali psí hvězdy s pány.

Mezi dalšími oceněnými byli francouzský buldoček Brigitte ze seriálu Taková moderní rodinka nebo pitbul Hercules z americké reality show o psech Pit Boss. Zvláštní ocenění dostala jihoafrická herečka Charlize Theronová za aktivity ve prospěch zvířat. Výtěžek ze slavnostního večera má jít na konto spolků na ochranu zvířat.

 

Právě se děje

Další zprávy