Televizní Reportéři budou ovlivňovat naše chování

kf
14. 7. 2009 17:35
Osmidílná francouzská série startuje na ČT 15. července
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká televize bude vysílat osmidílný francouzský seriál z novinářského prostředí, nazvaný Reportéři. Ten nahlíží do nitra televizního zpravodajství (fiktivní) televize TV2F a do redakce velkého deníku. Soustředí se na nebezpečné investigativní pátrání, snahu politiků manipulovat médii, rivalitu uvnitř redakce a ekonomické tlaky.

ČT se rozhodla zařadit atraktivní seriál od 15. července vždy ve středu večer na prvním kanále, v relativně dostupném čase kolem desáté hodiny večer.

Seriál vychází z premisy, že média se stala čtvrtou mocenskou státní instancí. Za první tři doposud byly považovány exekutiva, legislativa a soudnictví, nicméně dnes tisk a televize zastávají nejen roli hlídače demokracie. V určité míře jsou totiž i hračkou v rukách politiků a snaží se ovlivnit naše vědomí a chování.

Tvůrci seriálu - jenž paradoxně také musela produkovat televize - se pokusili tuto negativní vizi zhmotnit v příběhu několika reportérů.

Foto: Aktuálně.cz

Jednou z hlavních postav je Thomas, enfant terrible televizní zpravodajství stanice TV2F, jenž se snaží rozkrývat ilegální obchod se zbraněmi, do kterého jsou zapleteni i někteří členové vlády. Thomas se chová jako neřízená střela a občas se tak dostane do životu nebezpečných situací.

V seriálu se objevuje řada známých francouzských herců, mezi nimiž vyniká Patrick Bouchitey v roli novinářského matadora Michela. Dále zde hrají například Jerome Robart, Anne Coesensová, Christine Boissonová a další.

Režii měla trojice méně známých tvůrců, Gilles Bannier (stojí i za korupčnickým policejním seriálem Engrenages), Suzanne Fennová (dříve především střihačka) a Ivan Strasburg (dříve především kameraman).

Seriál Reportéři byl v premiéře uveden v roce 2007 na stanici Canal + a vzápětí se setkal s velkým úspěchem, což si vyžádalo natočení druhé řady. Česká televize přinese prozatím osm dílů první série.

Foto: Aktuálně.cz

Tento pořad se jistě stane sledovaným nejen mezi běžnými konzumenty médií, ale taky mezi novináři - ti obvykle bývají citliví na to, že jejich povolání bývá líčeno jako jakési akční dobrodružství pod pláštíkem konspiračních teorií.

Některé dostupné reakce novinářů na seriál se nesou obvykle v duchu, že seriál nabízí svižnou a napínavou podívanou, ale v zásadě jde o trochu naivní vylíčení jednotlivých typů novinářů - ať už těch velečestných, kteří dávají najevo svou morální převahu, nebo těch, kteří se snaží zavděčit všem stranám.

Největší sympatie si pak od „lidí od fochu" získává herec Michael Cayatte v roli bručounského novináře ze staré školy.

 

Právě se děje

Další zprávy