Televizní Emmy dostala komička zesměšňující Palinovou

Kamil Fila Kamil Fila
13. 9. 2009 20:00
Tina Feyová se pomstila "příliš podobné" političce

Los Angeles (Reuters, Emmy.com) - Nejprestižnější televizní ceny, americké Emmy, mají dvojkolové vyhlašování výsledků. Cen je totiž tolik, že by to jeden přenos neunesl. První kolo nazvané „Creative Arts Emmy Awards" se odehrálo včera v losangeleském Nokia Theatre. Jde o podstatně menší událost než tzv. Primetime Emmy Awards, které budou udělovány za týden, 20. září.

Agentury ze včerejších Creative Arts Emmy Awards referují nejvíce o ocenění komičky Tiny Feyové, která ve skeči v rámci pořadu Saturday Night Live ztvárnila neúspěšnou kandidátku na viceprezidentu USA, Sarah Palinovou.

Feyová, která patří k hlavní tvářím dotyčné show, je Palinové fyzicky velmi podobná, a dokonce ji v žertu obvinila, že ji před volbami náhle zjevivší se politička napodobuje a tudíž jí to vrátí.

Foto: archiv

Palinové se podařilo svou razancí a také mírnou natvrdlostí vyděsit řadu nerozhodnutých voličů, a spekuluje se o tom, nakolik nakonec za prohrou Johna McCaina s Barackem Obamou nestály i obavy z toho, že by Palinová mohla jít do Bílého domu. V případě, že by McCain v době úřadování zemřel (patřil totiž k vůbec nejstarším kandidátům na prezidentkou roli), stala by se Palinová i prezidentkou USA, přestože její dosavadní zkušenost s politikou byla pouze funkce starostky v malém aljašském městečku a posléze guvernérky Aljašky.

Dotyčný skeč Tiny Feyové pak Palinovou dává do konfrontace s Hillary Clintonovou, již ztvárnila Amy Poehlerová, je postaven na tom, že se obě političky rozhodnou bojovat proti sexismu, který zažívaly při svých kampaních. Palinová je tu za podivnou sexbombu, které zájem mužů vlastně lichotí, zatímco Clintonová za asexuální ženu, kterou překvapuje, že by o ni vůbec někdo jevil zájem jako ženu.

Foto: archiv

Skeč nešetří ani republikánskou ani demokratickou kandidátku a u obou vyzdvihuje jejich slabiny - nevzdělanost a naivitu Palinové a koženost Clintonové. Feyová například nechala Palinovou na sebe prásknout, že nemá sebemenší ponětí, co je obsahem „Bushovy doktríny" a zahraniční politiku chápe jen z obzoru zápraží svého domku, odkud vidí Rusko. Poprosí také voliče, ať se nesnižují k sexistickému photoshopování a neumisťují její hlavu na těla holek v bikinách.

Skeč byl v Americe hodnocen diváky jako nejzábavnější pořad roku. Kupodivu, málo smyslu pro humor projevila stanice Fox News, podporující Republikány, která ho ve svém zpravodajství cenzurovala, zatímco ostatní média, jež podporují spíše Demokraty, nechaly naopak i vtipy o Clintonové celé.

Feyová včerejším Emmy kralovala i proto, že bodoval i další pořad, v němž účinkuje - získala cenu za herecký výkon v seriál 30 Rock.

Foto: archiv

Celkem bylo za včerejší slavnostní večer uděleno 72 cen, převážně technického ražení. Dalších 28, jež přitáhnou větší zájem publika, si nechávají Emmy do druhého kola.

V průběhu večera nejvíce bodovaly Grey Gardens (s Drew Barrymoreovou o sestřenicích Jackie Onassisové) od HBO. Family Ties televize Fox a minisérie Little Dorrit, adaptace Dickenova románu stanice PBS.

Nejlepším animovaným seriálem se stal South Park, jenž porazil např. Simpsonovi.

Manželka Arnolda Schwarzeneggera, bývalá moderátorka Maria Shriverová, vyhrála dvě Emmy za produkci dvou dokumentů o Alzheimerově chorobě.

 

Právě se děje

Další zprávy