Těhotnou pannu Marii papež neviděl

ČTK, AP, Hej
27. 11. 2006 10:30
Vatikán - Vatikán v neděli poprvé hostil premiérové promítání celovečerního filmu. Premiéru tu měl hollywoodský film o narození Ježíše.

Snímek s názvem The Nativity Story (Příběh zrození) vypráví o době Mariina těhotenství a její cestě s Josefem do Betléma. Film se zaměřuje na Mariiny pocity z toho, co se jí přihodilo, na obavy, pochyby a nakonec víru.

Paradoxní je, že představitelka Marie, šestnáctiletá australská herečka Keisha Castleová-Hughesová se premiéry nemohla zúčastnit proto, že je v pátém měsíci těhotenství. Dítě, které čeká se svým devatenáctiletým přítelem, se má narodit na jaře.

Příběh zrození
Příběh zrození | Foto: Aktuálně.cz

Mladá herečka už dříve prohlásila, že je nadšená z toho, že film o těhotné Panně Marii natáčela v době, kdy byla sama v "požehnaném stavu".

Představitelka Marie v novém zpracování příběhu Ježíšova narození byla jako vůbec nejmladší herečka v historii nominována na Oscara. Ve 13 letech si vysloužila nominaci za hlavní roli v novozélandském filmu Pán velryb.

Na premiéru snímku se přišlo do sálu Pavla VI. podívat 7000 diváků. Tento sál je obvykle využíván pro audience poutníků. Papež Benedikt XVI. se akce nezúčastnil s ohledem na přípravy své nadcházející cesty do Turecka, kvůli těhotenství účast odřekla i představitelka hlavní role.

Režisérce Hardwickeové se prý Utrpení Krista o posledních hodinách předcházejících Ježíšovu ukřižování líbilo, svůj film ale považuje za více sjednocující. "Gibsonův film je lehce kontroverzní. Chtěli jsme, aby náš film lidi více sjednocoval a hledal mezi náboženstvími spíše podobnosti než rozdíly," vysvětluje Hardwickeová.

Příběh zrození
Příběh zrození | Foto: Aktuálně.cz

Podle režisérky je její film určen i nevěřícímu publiku. "Lidé se mohou ztotožnit s příběhem vztahu Marie a Josefa, jejich rostoucí lásky," řekla.

"Kino, mocný prostředek komunikace, znovu přináší universální poselství," souhlasil s režisérkou před zahájením promítání arcibiskup John Foley ze Spojených států. Výtěžek akce jde na dobročinné účely.

Stejně jako nedávný režijní počin Mela Gibsona Utrpení Krista se i Příběh zrození natáčel v jihoitalském městě Matera. Další záběry vznikly v Maroku.

Americká a italská kina začnou film uvádět 1. prosince. Nový snímek hollywoodského studia New Line Cinema režírovala Catherine Hardwickeová, která má za sebou například film o začátcích skateboardingu Legendy Dogtownu.

Příběh zrození
Příběh zrození | Foto: Aktuálně.cz

Ve Vatikánu dosud sice neměl premiéru žádný hollywoodský film, proběhlo tu ale už několik premiérových projekcí televizních filmů.

Letos tu papež Benedikt shlédl například snímek Karol, A Pope Who Remained Man, který mapoval život Benediktova předchůdce Jana Pavla II., který zemřel v roce 2005.

 

Právě se děje

Další zprávy