Tarantino šokuje Němce novým filmem jako náckobijec

Blahoslav Hruška
15. 8. 2008 16:50
Scénář jeho nových Bastardů "unikl" na internet

Berlín - Jakmile viděli, že jdou Němci, volali na ně jako na vlka a řezali jim uši a nosy. - Tímto citátem z Dalimilovy kroniky jako by se ve svém nejnovějším opusu řídil Quentin Tarantino.

Krvavé scény skalpování, rozstříknuté mozky a varlata „oloupaná jako banány" - to jsou jen některé části z celkem 167stránkového scénáře filmu Inglorious Bastards, který tento týden „unikl" na internet.

Uvozovky jsou tu na místě: šoková metoda, kterou se Němci dozvěděli, co vlastně „maniak z videopůjčovny" chystá v jejich zemi natočit za válečný film, je totiž tak zdařilá, že lze stěží uvěřit verzi, podle které se na web první verze Tarantinova scénáře dostala jen nedopatřením.

Foto: Archiv
Čtěte také:
Potvrzeno: Brad Pitt si zahraje bastarda u Tarantina
Tarantino chce vyslat na válečnou misi Pitta a DiCapria

Fandové mají jasno - kostrbaté písmo a špatný pravopis (hned na deskách scénáře Tarantino vyrobil z Hanebných bastardů "Inglourious Basterds", tedy doslova „Haunebné basterdy") je mistrovým rukopisem.

Při střízlivém pohledu ale nezbývá než přiznat, že o Tarantinově nejnovějším dílku nevíme nic kromě toho, že se možná v říjnu začne natáčet.

Jako vždy totiž režisér nejprve řádně mlžil - a pořád v tom pokračuje. Původně oznamoval, že natočí remake stejnojmenné válečné komedie z roku 1977 režiséra Enzo Castellariho, v Česku známé jako Ten prokletý obrněný vlak.

Jenže oba snímky jsou si - alespoň podle odhaleného scénáře - podobné jen v tom, že se v nich hrstka vojáků vzepře rozkazům a na vlastní pěst operuje hluboko v poli nepřítele.

Kromě potvrzeného Brada Pitta v hlavní roli náckobijce Aldo Raina, „burana z Tennessee", jak ho popisuje Tarantino, vypouští režisérův tým „zaručené" obsazení jako pokusné balónky.

Pedál u podlahy a směr Třetí říše. Po Autu zabijákovi chystá Tarantino válečný film.
Pedál u podlahy a směr Třetí říše. Po Autu zabijákovi chystá Tarantino válečný film. | Foto: Palace pictures

Zahraje si zuřivého esesáka Leonardo DiCaprio? Bude Nastassja Kinski židovskou uprchlicí a provozovatelkou pařížského biografu v jedné osobě? Mike Myers, hrdinu filmů o potrhlém špiónovi Austinu Powersovi, podle nejnovjších zpráv generál Ed Fenech, který stojí u zrodu bojového plánu?

A vezme Daniel Brühl po citlivém Alexovi z Good Bye, Lenin do ruky baseballovou pálku, s níž bude drtit lebky příslušníků wehrmachtu?

Kdo ví - možná ano, ale možná vůbec. A to je přesně Tarantinova strategie.  Režisér vyprávějící novinářům plány na další filmy není nic nového, patří to k jeho stylu a metodě.

A reakce Němců ho musí těšit. Krvavé popisy vraždících praktik a motivace Rainových hochů („budeme dělat jen to jediný - zabíjet nácky") u nich totiž vyvolávají obavy. Tohle že má být film o druhé světové válce? Nic podobného se tu přece nedělo!

„Popkultura tu s nečekanou silou naráží na nacistické Německo a zároveň na holocaust. Účinek téhle kolize se nedá předpovědět," napsal v deníku Süddeutsche Zeitung Tobiáš Kniebe.

Zda se jen chytil do mediální pasti mystifikátora Tarantina, nebo vydal pravdivé varování,  bychom měli dozvědět napřesrok v Cannes.

 

Právě se děje

Další zprávy