Tarantino, Maradona, Bídníci z předměstí. Česká kina uvedou 17 filmů z Cannes

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
27. 5. 2019 15:48
Skoro dvě desítky filmů z právě skončeného festivalu v Cannes zamíří do českých kin. Bude mezi nimi i pět oceněných děl včetně vítěze, snímku o sociální nerovnosti v Jižní Koreji. Češi dále uvidí novinky režisérů Quentina Tarantina, Jima Jarmusche, bratří Dardenneů, Kena Loache nebo drama, které si slíbil pustit francouzský prezident Emmanuel Macron.
Film Parazit.
Film Parazit. | Foto: Aerofilms

Parazit

Režie: Bong Joon-ho, česká distribuce Aerofilms

Zlatou palmu pro nejlepší film si z Cannes odváží jihokorejský film Parazit. Černá komedie upozorňuje na sociální nerovnosti v Jižní Koreji mezi chudými a bohatými.

Do českých kin snímek uvede distribuční společnost Aerofilms. Její ředitel Ivo Anderle dílo označuje za "vtipný, překvapivý a chytrý film o chudé rodině, která pomocí rafinovaných triků převezme místo jedné velmi bohaté rodiny."

Světovou premiéru Parazita podle distributora provázely výbuchy smíchu a následná osmiminutová ovace vestoje. Filmu patří i prvenství v tabulce kritiků časopisu Screen Daily.

"Když jsme film viděli, byli jsme jím fascinováni. A pak v nás rostl a rostl. Bylo to jednohlasné rozhodnutí," zdůvodnil ocenění předseda canneské poroty, mexický režisér Alejandro González Iñárritu.

Režisér snímku, devětačtyřicetiletý Bong Joon-ho, na sebe předloni upozornil sci-fi nazvaným Okja vyrobeným pro internetovou videotéku Netflix.

 

Právě se děje

Další zprávy