Tarantino, Maradona, Bídníci z předměstí. Česká kina uvedou 17 filmů z Cannes

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
27. 5. 2019 15:48
Skoro dvě desítky filmů z právě skončeného festivalu v Cannes zamíří do českých kin. Bude mezi nimi i pět oceněných děl včetně vítěze, snímku o sociální nerovnosti v Jižní Koreji. Češi dále uvidí novinky režisérů Quentina Tarantina, Jima Jarmusche, bratří Dardenneů, Kena Loache nebo drama, které si slíbil pustit francouzský prezident Emmanuel Macron.
Trailer z filmu Mladý Ahmed bratří Dardenneů. | Video: UniFrance

Mladý Ahmed

Režie: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, česká distribuce Film Europe

Duo bratrů Jean-Pierre a Luc Dardenneových na festivalu v Cannes boduje opakovaně, roku 1999 tu získalo Zlatou palmu za film Rosetta, šest let nato přidalo další za titul Dítě.

Letos bratři se svým snímkem Mladý Ahmed obdrželi cenu za režii. Příběh zasazený do současné Belgie zachycuje vnitřní boj třináctiletého Ahmeda, který se musí rozhodnout mezi ideálem čistoty islámského imáma a pokušeními života. Zradikalizovaný hrdina konkrétně cítí touhu zabít svého učitele.

Tvůrci část filmu natočili ve skutečném nápravném zařízeních pro mladistvé trestance. "Také ho ale vyprávíme v kontextu všech teroristických útoků, které jsme nedávno viděli v Evropě, Spojených státech, na Šrí Lance nebo na Blízkém východě," uvedl po projekci Luc Dardenne.

 

Právě se děje

Další zprávy