Tarantino, Maradona, Bídníci z předměstí. Česká kina uvedou 17 filmů z Cannes

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
27. 5. 2019 15:48
Skoro dvě desítky filmů z právě skončeného festivalu v Cannes zamíří do českých kin. Bude mezi nimi i pět oceněných děl včetně vítěze, snímku o sociální nerovnosti v Jižní Koreji. Češi dále uvidí novinky režisérů Quentina Tarantina, Jima Jarmusche, bratří Dardenneů, Kena Loache nebo drama, které si slíbil pustit francouzský prezident Emmanuel Macron.
Ukázka z filmu Bídníci režiséra Ladje Lyho. | Video: The Upcoming

Bídníci

Režie: Ladj Ly, česká distribuce Film Europe

Distribuční společnost Film Europe do kin uvede celovečerní debut režiséra Ladje Lya Bídníci, který v Cannes získal jednu ze dvou cen poroty.

Odehrává se na moderním pařížském předměstí Montfermeilu, kam spisovatel Victor Hugo roku 1862 zasadil své slavné Bídníky. Film vypráví o Stéphanovi, který se v Montfermeilu nedávno připojil ke zvláštní kriminální jednotce a se svými dvěma kolegy teď vnímá rostoucí napětí mezi sousedními gangy.

Při přebírání ceny režisér Ladj Ly apeloval na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby se na film podíval. Prý by z něj mohl pochopit, proč se proti prezidentovi v uplynulém půlroce po celé Francii zvedla vlna protestů takzvaných žlutých vest. Macron prý přislíbil, že v Elysejském paláci skutečně zorganizuje projekci.

 

Právě se děje

Další zprávy