Tarantino, Maradona, Bídníci z předměstí. Česká kina uvedou 17 filmů z Cannes

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
27. 5. 2019 15:48
Skoro dvě desítky filmů z právě skončeného festivalu v Cannes zamíří do českých kin. Bude mezi nimi i pět oceněných děl včetně vítěze, snímku o sociální nerovnosti v Jižní Koreji. Češi dále uvidí novinky režisérů Quentina Tarantina, Jima Jarmusche, bratří Dardenneů, Kena Loache nebo drama, které si slíbil pustit francouzský prezident Emmanuel Macron.
Trailer z Tarantinova filmu Tenkrát v Hollywoodu. | Video: Falcon

Tenkrát v Hollywoodu

Režie: Quentin Tarantino, česká distribuce Falcon

Nejsledovanějším hostem letošního festivalu v Cannes byl americký režisér Quentin Tarantino, který se sem vrátil čtvrtstoletí po úspěchu Pulp Fiction. Jeho nový film Tenkrát v Hollywoodu, který bude mít českou premiéru 8. srpna, na cenu nakonec nedosáhl.

Tenkrát v Hollywoodu se odehrává roku 1969 a vypráví o herci ve starých černobílých televizních westernech Ricku Daltonovi, kterého ztvárnil Leonardo DiCaprio a jehož kariéra uvadá. Ve filmu Rick Dalton a jeho dublér Cliff Booth, kterého hraje Brad Pitt, brázdí hollywoodskými studii, přemýšlejí, co dál, a zažívají střety s hnutím hippies nebo hvězdami akčních filmů.

Zároveň se ale Tenkrát v Hollywoodu odehrává v době, kdy na jihu Kalifornie řádil nechvalně proslulý klan Charlese Mansona. Ten zabil několik lidí včetně herečky Sharon Tateové, šestadvacetileté manželky filmaře Romana Polanského, kterou členové klanu ubodali v jejím osmém měsíci těhotenství.

Podle deníku New York Times se příběhy Tateové, hrané Margot Robbieovou, a hrdinů Daltona s Boothem ve filmu v jednu chvíli protnou. Dle agentury Reuters je snímek "milostným dopisem světu filmu".

 

Právě se děje

Další zprávy