Tarantino prodá v aukci sedm neznámých scén z Pulp Fiction jako NFT

ČTK ČTK
3. 11. 2021 8:48
Americký režisér Quentin Tarantino vydraží sedm dosud neviděných scén z filmu Pulp Fiction jako takzvané nezaměnitelné tokeny, tedy non-fungible tokens známé pod zkratkou NFT. Stane se tak další osobností, která se rozhodla využít tohoto digitálního umění.
Uma Thurmanová ve filmu Pulp Fiction
Uma Thurmanová ve filmu Pulp Fiction | Foto: Miramax Films

Každý NFT bude mít "tajný" obsah, který může odhalit pouze majitel, například první ručně psané verze scénáře či komentáře, které "prozradí tajemství o filmu a jeho tvůrci", píše agentura Bloomberg.

Tarantino řekl, že scénář k Pulp Fiction psal ručně, sestavoval ho zhruba sedm měsíců. Původní rukopis byl plný čmáranic a škrtů. Jiné jméno měla i postava, kterou nakonec hrál John Travolta.

NFT je digitální dílo s certifikátem pravosti, které se teoreticky nedá odcizit. V posledních letech popularita těchto tokenů mezi sběrateli prudce stoupá, přičemž některá NFT byla vydražena i za miliony dolarů. Mohou to být buď jen digitálně vytvořená díla, nebo digitalizované verze těch skutečných, kupříkladu slavných obrazů. Lze je darovat nebo s nimi obchodovat, ale není možné je pozměnit nebo rozmnožit.

Posedlost jednou částí ženského těla. Pulp Fiction definitivně potvrdila Tarantinovu úchylku | Video: Video
 

Právě se děje

Další zprávy