Tarantino a Rodriguez dávají krvavou pomlázku

Michal Pavec
6. 4. 2007 10:00
Evropa si jejich očekávaný dvojfilm užije zvlášť
Grindhouse - režiséři Quentin Tarantino a Robert Rodriguez na party po premiéře filmu
Grindhouse - režiséři Quentin Tarantino a Robert Rodriguez na party po premiéře filmu | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Američtí diváci mohou od pátku vyrazit na nový projekt šíleného tandemu Quentin Tarantino-Robert Rodriguez. Společně napsali scénář, pak každý zrežíroval "svou" část.

Do Česka měl dorazit krvák Grindhouse příští týden, tedy jeho první polovina. Podle nových zpráv se dokonce pořadí obrátí: jako první přijde do kin 5. července druhá část dvojfilmu,  Tarantinův Death Proof . Úvodní Rodriguezova Planet Horror pak dorazí 23. srpna.

Záměr obou režisérů naservírovat divákovi najednou dva příběhy volně propojené vedlejšími postavami ocení pouze ve Spojených státech, následně koncem května Austrálie a v červnu Británie. Ostatní evropští distributoři budou totiž pravděpodobně postupovat jako ti zdejší a nenaplní heslo Za jednu vstupenku hned dvě adrenalinové jízdy!

V Česku se spíš řeší otázka, jestli distribuční společnost Palace Pictures usoudila, že dva filmy najednou by byly pro zdejšího diváka příliš náročným soustem, nebo ji žene ještě něco jiného než obava o jejich apetit.

Bizarně stylizované filmy mají samozřejmě značný komerční potenciál. Jen v Česku vydělal první díl Tarantinova Kill Billa v přepočtu podle serveru Boxofficemojo.com přes milion dolarů. A tak může být pro distributory výhodnější zpeněžit dílo dvakrát.

Eli Roth - autor fiktivního traileru
Eli Roth - autor fiktivního traileru | Foto: Aktuálně.cz

Tarantinovi příznivci, kteří se těšili na atmosférický maratón, nejspíš nic nezmohou; nadšenci ve Francii údajně proti rozdělení Grindhouse už sepsali petici. Smlouvy s distributory prý neumožňují produkci ani tvůrcům proti dělení projektu jakkoli zakročit.

Český distributor se ale brání. "Nemáme z toho radost, plánovali jsme zdejší premiéru již na příští týden, ale rozhodli tak právě producenti filmu z Weinstein Company," říká Andrea Machalíková z Palace Pictures. "Zatím nemáme od producentů žádné informace, jak budou rozdělené upoutávky."

Původně měl mít každý z filmů asi hodinovou stopáž, postupem času se ale dvojdílo rozrostlo na obřích 223 minut. Bezmála čtyřhodinovou podívanou ještě vyplňují právě upoutávky na fiktivní filmy, které tvoří předěl mezi snímky.

Tarantino s Rodriguezem, kteří v minulosti už několikrát úspěšně spolupracovali, znovu stvořili ponuře stylizovanou realitu, tak typickou pro jejich dosavadní filmografii. Silně inspirováni béčkovými horory a pokleslými střílečkami, na nichž vyrostli, vykouzlili svět plný bizarního násilí a zvláštních úchylek.

Část druhá: Kaskadér-zabiják
Část druhá: Kaskadér-zabiják | Foto: Aktuálně.cz

První film Planet Terror přenáší diváka do texaského městečka, kde zničehonic začaly řádit desítky zběsilých zombies. Zastavit se je pokusí skupina několika přeživších lidí vedených go-go tanečnicí Cherry (Rose McGovanová). Při jednom z útoků přijde o nohu, ale nápaditě ji nahradí střelnou zbraní, kterou si nechá nasadit jako praktickou protézu.

Řežby mezi světem živých a mrtvých, kde není nouze o vybuchující hlavy a rozmanité způsoby zabíjení, se ve vedlejších rolích zúčastní i Bruce Willis a režisér druhého z filmů Quentin Tarantino.

Jeho počin Death Proof, který přichází na řadu coby druhý, zase adoruje i paroduje žánr akčních automobilových honiček. A nejde o honičky ledajaké: šílený kaskadér Mike (Kurt Russel) miluje zabíjení krásných slečen v jejich vozech. A jeho zbraň? Pochopitelně vražedně nadupaný bourák.

Část první: Rose McGovanová jako bojovnice proti zombie
Část první: Rose McGovanová jako bojovnice proti zombie | Foto: Aktuálně.cz

První zahraniční recenze přiznávají filmu výjimečnost, která se u autorského dua Rodriguez - Tarantino dá očekávat. Zároveň se často nemohou shodnout na hodnocení jednotlivých dílů. Jedni zívají při zombie vyvražďovačce, druzí usínají při zabijáckých kouscích šíleného řidiče.

Kapitolu samu o sobě představují předěly mezi filmy. Jde o upoutávky na tři fiktivní filmy, které si vzaly na starosti zajímavé režisérské osobnosti. Například na neexistující dílko Thanksgiving natočil upoutávku režisér Hostelu Eli Roth.

Velcí přátelé Tarantino a Rodriguez se při spolupráci potkávají poměrně často. Podíleli se například na povídkovém filmu Čtyři pokoje a společně dali vzniknout snímku Od soumraku do úsvitu, který Tarantino napsal a Rodriguez natočil.

 

Právě se děje

Další zprávy