Takový milý Skandál! Gere podvedl celou Ameriku

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 9. 2007 10:40
Velká mystifikace ožívá na filmovém plátně

Recenze - Neúspěšný spisovatel Clifford Irving se po dalším propadáku rozhodne uspět s "nejvýznamnější knihou 20. století". Má jí být exkluzivní autorizovaný životopis Howarda Hughese - excentrického miliardáře, jehož osudy romanticky zrekapituloval Martin Scorsese ve snímku Letec.

Skandál syžetem připomene nedávno uvedený Fincherův Zodiac. Nejen tím, že diváky hravě a s pomocí pečlivě vyvedené výpravy i hudby přenese do 70. let. Ale i tématem, které se snaží hledat souvislosti mezi pozoruhodným osudem, Irvingovou posedlostí a dobovou situací.

Hughes v té době už desítky let s tiskem nekomunikoval; držel se v ústraní i se svými zvláštnůstkami a neurózami. Irving ve spolupráci s kolegou a rešeršérem Dickem se vydal po jeho stopě a výsledkem jeho snažení byl inkriminovaný životopis. Výsledkem o to pozoruhodnějším, že si ho od A do Zet vymyslel...

Skandál mohl být stejně dobrý, ne-li geniální jako Zodiac. Jenže Lasse Hallström bohužel není Fincher. V rukou má sice stejně vynikající scénář inspirovaný skutečnými událostmi, od kterých mohl vést paralely až k současnosti, ale méně už má originality a režijní invence.

Richard Gere ve snímku Skandál
Richard Gere ve snímku Skandál | Foto: Bioscop

Na kontě má původně švédský, v Hollywoodu asimilovaný režisér snímky Pravidla moštárny nebo Ostrovní zprávy.

Začínal tu jako tvůrce vynikajícího snímku Co žere Gilberta Grapea, ale postupně si vystačil se sentimentální melodramatičností, která předstírá hlubokomyslnost. To definitvně stvrdil posledními snímky, tedy Čokoládou, Žít po svém a romantickým Casanovou.

I Skandál inscenuje tak, jak je už zvyklý - s řemeslnou bravurou a zručně, ale nepřekvapivě a konvenčně. Je to spíše na dialogu než na ději postavené drama, které přes všechny ty pozoruhodné zákruty plyne bez překvapení.

Obsáhle se věnuje Irvingově práci na knize: nahrávání falešných rozhovorů, při kterých se Irving stylizuje do svého hrdiny, nebo krádežím tajných dokumentů, při kterých asistuje nervózní kolega Dick. Ale stahování smyčky kolem hrdinova krku diváky nijak nevzruší.

Richard Gere ve snímku Skandál
Richard Gere ve snímku Skandál | Foto: Bioscop

Možná to je i hlavní postavou: Richardu Gereovi v hlavní roli přece jen chybí charisma, které zdobí velké filmové podvodníky. O to lepší je Alfred Molina v roli Dicka, ostatní včetně zajímavé figury manželky či Irvingovy spojky v nakladatelství mají méně prostoru.

Ale i tak stojí hallströmovsky uhlazený a předvídatelný Skandál za vidění. Nenabízí bonus ani velký přesah, i když děj prokládá archivními záběry z protivietnamských demonstrací a  pracuje s Irvingovým tvrzením, že jeho "biografie" měla  nepřímo způsobit Nixonův neslavný odchod z úřadu.

Film o Irvingovi takovou moc mít nebude, ovšem v rámci Hallströmovy tvorby patří určitě k nadprůměru. A dobře se u něj pobaví ten, kdo bude snímek sledovat jako komediální "velký příběh malého člověka" a obratnosti, se kterou vymámil z nakladatelství a slovutného časopisu Life milion dolarů zálohy.

Neuvidí žádného Stonea ani Coppolu a kritiku mediální reality, ale příjemné retro s malým morálním tytyty o tom, kam člověka dovede touha po slávě, které je schopen obětovat cokoliv.

Skandál (The Hoax), USA 2006. Scénář William Wheeler, režie  Lasse Hallström, hrají Richard Gere, Alfred Molina, Hope Davis, Marcia Gay Harden a další. 115 minut, distribuce Bioscop.

 

Právě se děje

Další zprávy