Tajný agent přechytračil náboženského podvodníka

Kamil Fila Kamil Fila
23. 6. 2008 13:50
Steve Carrell zabodoval v kinech nad Mikem Myersem
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - V Hollywoodu nastává mezi komiky střídání stráží. Kde jsou ty časy, kdy Mike Myers trhal kasy s nechutným a věčně nadrženým tajným agentem Austinem Powersem? Je to přesně o šest let a 59 milionů méně.

O otvíracím víkendu se 73 miliony si zkrátka Myers s novou komedií Love Guru (u nás Učitel lásky) může leda snít. V aktuálním zámořském žebříčku tržeb skončil až čtvrtý se 14 miliony.

Na první příčce ho nahradil  jiný komický tajný agent. Agent Smart v podání Steva Carrella, jenž se sólově proslavil hlavně komedií 40 let panic.

Čtěte více:
Učitel lásky Mike Myers zatím jen vytočil hinduisty
Do amerických kin vrazil nový a neuvěřitelný Hulk

Druhé místo drží se sumou  21, 7 milionu Kung Fu Panda, která se tak přehoupla přes stopadesátimilionovou hranici, na třetí místo z prvního klesl Neuvěřitelný Hulk s částkou 21,5 milionu, kterému chybí pár drobných k překonání stovkové hranice.

Love Guru (Učitel lásky)
Love Guru (Učitel lásky) | Foto: Aktuálně.cz

Mají fantasy na kahánku?

Páté místo má mystérium Stalo se, pro nějž je dosavadních 50,3 milionu zhruba polovina toho, co by potřebovalo k plnému pokrytí všech investic. Dávno za vodou je naopak čtvrtý díl Indiana Jonese a první díl  Iron Man - jehož dvojka bude brzy následovat.

Špatně je na tom naopak druhá Narnie, jejíchž celkových 135 milionů z amerických kin nemá šanci pokrýt dvousetmilionový rozpočet a další desítky milionů za reklamu. Zahraniční tržby, prodej televizních práv, DVD a Blu Ray disky ji sice mohou zachránit, ale pro producenty bude každý (případný) další díl větší a větší riziko.

Po propadu Hvězdného prachu a Zlatého kompasu i nevalných výsledcích Beowulfa a Eragona si další velké fantasy ságy Hollywood zřejmě bude hodně rozmýšlet.

Čtěte více:
Co se to Shyamalanem stalo? Sešup od krále k šaškovi
Narnie sesadila Iron Mana, ale hlavní bitvu nevyhrála
Narnie č. 2 zesiluje kýčovitost a militantnost ságy

Anne Hathawayová a Steve Carrell
Anne Hathawayová a Steve Carrell | Foto: Aktuálně.cz

Ve zbytku žebříčku se ještě potuluje protiteroristický kadeřník Zohan, pobratim Smarta a Gurua, který si zatím přišel na 84 milionů. Solidně si vede i celovečerní verze seriálu Sex ve městě se 132 miliony, čili již nebude dlouho trvat a splatí se všechny náklady na šminky a kostýmy hlavních zpovykaných hrdinek.

Snaživý ňouma se prosazuje

Studia si do souboje mezi Steva Carrella/agenta Smarta a Mika Myerse/gurua Pitku  nedovolila nasadit žádný další větší film. I tak bylo jasné, že jeden výrazně odláká publikum druhému.

Ukázalo se ale, že pečlivě upravený, rodinně laděný Smart, v němž je kromě humoru i velká porce velkolepé akce, má přece jen mocnější dech než jednostrunné až dvoustrunné sitárové brnkání na sexuální notu a vyměšování.

Smart nad Guruem přitom jednoznačně zvítězil nejen u diváků, ale vcelku jasně i u kritiků. 39, 1 milionu dolarů a 51 procent kladných recenzí je na "blbou komedii s přídomkem smart" velice slušný výsledek.

Foto: Aktuálně.cz

Původně měl této v celovečerní verzi televizního seriálu ze 60. let hrát Jim Carrey. Carrellova hvězda ale díky dabingu animovaných postaviček a účasti na americkém remaku britcomu Kancl stoupá; a tak nakonec Carreyho nahradil nejen v pokračování komedie Božský Bruce, nazvaném Božský Evan, ale nyní i ve Smartovi.

Obsazovací manévry si lze přitom jistě vykládat i jako dojídání talíře po někom známějším; každopádně Jim Carrey už pár let neměl opravdu velký hit a Carrellův komický typ hodného snaživého ňoumy se postupně prosadil do povědomí publika jako alternativa k obličejově a pohybově vyšinutým kašparům.

Pro milovníky sloních pšouků

Většina recenzentů se shoduje, že Carrell byl pro prkenného Smarta dobrá volba a pouze se rozcházejí - víceméně půl na půl - zda je možné přenést poetiku starého seriálu do dnešních hyperakčních filmů.

Dan Lybarger ze stránky eFilmCritic.com přímo napsal: "Stejně jako Speed Racer je i Dostaňte agenta Smarta filmová adaptace seriálu, na níž nikdo dychtivě nečekal."

televizní Agent Smart s Donem Adamsem A Barbarou Feldonovou
televizní Agent Smart s Donem Adamsem A Barbarou Feldonovou | Foto: Aktuálně.cz

John Beifuss z Commercial Appeal to na dálku doplňuje srovnáním: "Je to film bez kontextu, nepoužitelný stejně jako agentův telefon v botě v době iPhonu."

Ty Burr z Boston Globe pak shrnuje všeobecný konsensus, že zde "hodně věcí exploduje, ale film sám nikdy nevybouchne". Poukazuje přitom i na to, že schopní a sympatičtí herci se občas zbytečně musejí podřizovat 80 milionovému rozpočtu, který tlačí snímek do akční průměrnosti typických letních filmů.

Snad za výsledek - méně jemnějších vtipů, více akce - můžou producenti cílící spíše na dětské publikum; o něčem ostatně vypovídá i obsazení wrestlera Dwaynea "The Rocka" Johnsona. Anebo i rutinérský režisér Peter Segal, jinak zodpovědný za snímky jako Bláznivá střela 3, Zamilovaný profesor 2, Kurs sebeovládání či 50x a stále poprvé.

Mike Myers a Jessica Alba
Mike Myers a Jessica Alba | Foto: Aktuálně.cz

Zato nešťastník Mike Myers nějak nechytil tep doby. Podle kritiků si celou dobu "máčí hlavu v záchodovém humoru". Dokonce ani tolerantně všeobjímající recenzentská dvojice Frederic a Mary Ann Brussatovi ze stránky Spirituality and Practice, kteří přijali i podobně pokleslého Zohana, nenalezli tentokrát lepší slova než "rozbředlý snímek naplněný příliš pubertálním humorem".

Owen Gleiberman z Entertainment Weekley se pokusil definovat cílové publikum: "Pokud chcete vidět sloní pšouky a souboj s mopy namáčenými v moči, je tento new age guru pro vás."

A otázka za milion: chce vidět raději spodní prádlo Anne Hathawayové v agentu Smartovi, nebo slyšet lesbickou historku od Jessicy Alby v Učiteli lásky?

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy