Tady bude pohoda, i kdyby nás to mělo stát život. Po seriálu Most! přijdou Chataři

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 6. 2020 16:16
V chatové oblasti Nižbor na Berounsku začala Česká televize natáčet rodinný seriál s pracovním názvem Chataři. Scénáře ke 13 dílům napsal trojnásobný držitel Českého lva Petr Kolečko, autor nedávného populárního Mostu. Režie se ujal Radek Bajgar, tvůrce divácky oblíbených komedií Teroristka a Teorie tygra.

V hlavních rolích účinkují Martin Myšička jako ajťák z Prahy, kterému manželka v podání Pavly Beretové pronajala na sezonu chatu, aby přišel na jiné myšlenky, dále Ivana Chýlková, Radek Holub, Josef Polášek, Jana Švandová nebo Tomáš Hanák. Ten právě v Nižboru u trati provozuje hospodu Zastávka.

Seriál se odehrává v chatové osadě Záhoří, kam jezdili už dědové, rodiče a budou do ní jezdit i děti hlavních hrdinů. Platí tam neměnná pravidla a tradice, přestože svět se mezitím změnil.

"Někdo zbohatl, někdo naopak. Stali se z nich pravičáci i levičáci, Pražáci i Moraváci, liberálové i milovníci tradičních hodnot. Vzdálili se sobě na hony. Neshodli by se v práci, u televizního programu ani u voleb. Především proto, že by se vůbec nepotkali. Každý totiž žije ve své sociální bublině," stojí v anotaci seriálu.

Seriál bude používat slogan "Tady bude pohoda, i kdyby nás to mělo stát život". Kreativní producent Josef Viewegh říká, že právě na chatách se potkávají lidé z různých společenských vrstev. "Mohou mít odlišnou práci, jiné vzdělání, příjmy, jsou voliči všech stran, jenže na chatě je to prostě jedno. Tedy většinou," míní Viewegh.

Zatímco ten se k tématu cítí povolaný, protože částečně žije na Sázavě a chatovou osadu má přímo pod domem, scenárista Petr Kolečko sám nikdy nechatařil. "Naštěstí je jednou z hlavních postav ajťák David v podání Martina Myšičky, takový mimoň, přes kterého ostatní chataře nahlížíme. Samozřejmě že si chataření postupně zamiluje. No a to samé se stalo Kolečkovi, letos má chatu pronajatou na celé léto, stal se z něj normálně chatař," doplňuje Josef Viewegh.

Všechny scény, které dle autorů obsahují spoustu situačního i slovního humoru, se až do října budou natáčet u rybníků v chatové osadě v Nižboru. Filmaři využívají tamní přírodu, včetně nedaleké Berounky.

"Když jsem poprvé přijížděla na plac, měla jsem slzy štěstí v očích, je sen mít takovou chatovou oblast jako lokaci pro natáčení. Moc se těším, bude to krásné léto v přírodě. Chalupaření obecně miluju, nejvíc když si můžu vzít tepláky a pár dní si nemýt hlavu," říká Pavla Beretová, která hraje Ivanu Srovnalovou, manželku postavy Martina Myšičky. Beretová na sebe nedávno upozornila v krimiseriálu Místo zločinu Ostrava.

V seriálu se dále objeví jihlavská kadeřnice Helena Rubalová, která podle své představitelky Petry Nesvačilové umí ovlivňovat chod místní osady, aniž by si toho kdokoliv všiml.

K pestrosti společnosti chatařů přispívají i Južanovi, přísně katolická rodina z Moravy. "Ve vztazích k ostatním vzorkům společenství tak dochází k řadě vtipných momentů, až na hraně žánru komedie a tragédie," říká jeden z představitelů Južanových, herec Igor Bareš.

Roli v Chatařích dostal také devatenáctiletý Filip František Červenka, který v Kolečkově loňském seriálu Most! hrál Tondu, syna protagonisty Luďana.

"Musíme dotočit, než napadne sníh. Letnímu počasí se musíme přizpůsobit, rozhodně ho netvoříme, tak leda si můžeme pokropit okno vodou. Déšť točíme, když prší, na soumrak si počkáme, až zapadne slunko. Natáčecí plán bude holt o trochu pružnější, nějak tím prokličkujeme," doplňuje režisér Radek Bajgar.

Seriál produkuje firma Logline, která kromě něj patří Petru Erbenovi a Martině Kábrt Maternové. Premiéru budou mít Chataři příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy