Světozor uvádí nejlepší dokumenty ze Sundance

kf
16. 9. 2008 15:15
Pražské kino se změní v mekku nezávislého filmu
Verbíř
Verbíř | Foto: archiv

Praha - Diváci v pražském kině Světozor mají od úterý do čtvrtka možnost zhlédnout výběr sedmi oceňovaných dokumentárních filmů, které měly premiéru na festivalu v Sundance.

Tamní „mekka nezávislého filmu" poskytuje ve svém programu dokumentům značný prostor a umožňuje bezprostřední komunikaci diváků s tvůrci. Organizace Člověk v tísni, jež pořádá i festival Jeden svět, ve spolupráci s velvyslanectvím USA přináší sedm snímků, které se zaměřují jak na „velká témata", jako jsou válečné konflikty a mezinárodní politika, tak na „malé" intimní náměty jako rodina a dětství.

Jedná se o díla velmi čerstvá a zároveň již prověřená cestami po mnoha festivalech. Shodou okolností pochází většina děl od autorek; což možná svědčí o větší citlivosti žen ke každodenní realitě. Přáním organizátorů je přenést do České republiky také aspoň část atmosféry, jaká panuje každoročně v Sundance.

Korunka
Korunka | Foto: Aktuálně.cz

Zahajovací snímek Verbíř uvede v úterý večer v 18:30 i sama jeho režisérka Edet Belzbergová, jež byla už dříve nominovaná na Oscara za dokumentární snímek Děti ze stanice Vítězství, pojednávající o rumunských dětech žijících na ulicích.
Ve svém novém filmu The Recruiter se zaměřuje na mechanismy, kterými americká armáda, vyčerpaná vleklými konflikty v Iráku a v Afghánistánu, shání nové lidi, ochotné nechat se najmout na misi do válečných oblastí.

Snímek nejprve sleduje práci seržanta Claye Usie, který vzbuzuje u nováčků nutné odhodlání, a poté vystřízlivění rekrutů z ideálů, když nastoupí do výcvikových táborů a do ostrého boje. Trailer si můžete přehrát zde.

V úterý budou rovněž uvedeny snímky Zrada, Mé olympijské léto, Korunka a Konec ticha. Ve středu budou přidány filmy Konec v nedohlednu a staronové mýty; a do čtvrtka budou všechny snímky promítnuty ještě jednou.

Zrada (The Betrayal) režisérky Ellen Kurasové je časosběrný dokument natáčený více než dvacet let o muži jménem Thavi, jenž pochází z Laosu, zažil zdejší bombardování americkými letadly, emigroval do USA a zde potkává svého otce, který pracoval pro CIA. Trailer si můžete přehrát zde.

Moje olympijské léto
Moje olympijské léto | Foto: archiv

Korunka (The Crown/La Corona) režisérek Amandy Micheliové a Isabel Vegové vypráví o několika „nebezpečných" ženách: nájemné vražedkyni Marii, guerillová bojovnici Vivianě, zlodějce a podvodnici Angele a člence loupežného gangu Angie, které sedí v ženské věznici v Bogotě a všechny vstupují do místního klání o korunku vězeňské Miss. Trailer si můžete přehrát zde.

Promítání čtyřicetiminutové Korunky bude doplněno dvanáctiminutovým snímek Mé olympijské léto (My Olympic Summer) režiséra Daniela Robina, jenž sáhl do rodinného archivu a z osmimilimetrových záznamů vyrobil zpověď o minulosti svých rodičů i sebe jako malého chlapce. Mottem díla je věta: „Láska neumírá přirozenou smrtí, umírá, protože neumíme zabránit, aby její pramen vyschnul." Trailer si můžete přehrát zde.

Irene Tailor Brodskyová natočila dokument Konec ticha (Hear and Now) o svých pětašedesátiletých neslyšících rodičích, kteří nikdy nepotřebovali znakovou řeč, ale naučili se odezírat ze rtů a mluvit pokud možno srozumitelně sami - a nyní na stáří dostanou možnost podstoupit operaci, která by jim umožnila slyšet. Trailer si můžete přehrát zde.

Zřejmě nejostřeji laděný je dokument Konec v nedohlednu (No End in Sigh) od Charlese Fergusona o okolnostech, jež vedly k americké invazi do Iráku v březnu 2003, a o prvních dvou letech války. Snímek nesmírně kriticky nahlíží na chyby, které udělala Bushova administrativa a skládá mozaiku výpovědí vysoce postavených úředníků, iráckých civilistů, amerických vojáků, novinářů i analytiků. Trailer si můžete přehrát zde.

Staronové mýty
Staronové mýty | Foto: archiv

Margaret Brownová se pak ve filmu Staronové mýty (The Order of Myths) věnuje tematice dosud segregované americké společnosti. Na příkladu dvou rasově oddělených karnevalů v alabamském městě Mobile sleduje, jak v lidech dosud přetrvává potřeba vydělovat se od těch, kteří se liší. Brownová přitom nenatočila žádnou obžalobu a straní se toho přiklonit se na jakoukoli stranu. Trailer si můžete přehrát zde.

Všechny filmy budou uvedeny s českými titulky. Podrobný program festivalu včetně krátkých trailerů z filmů najdete na www.jedensvet.cz a na www.kinosvetozor.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy