Svět znovu zachrání Ethan Hunt i John McClane

Kamil Fila Kamil Fila
8. 5. 2010 9:00
Bude se točit M:I 4 a pátá Smrtonosná past

Los Angeles - Paramount ohlásil, že se bude se natáčet čtvrtá Mission: Impossible.  I když to vypadalo, že hvězda Toma Cruise pohasíná, studio opět přijímá svou zbloudilou ovečku.

Stejně jako předcházející díly bude i čtyřku režírovat výrazná osobnost. Po Brianu De Palmovi, Johnu Woo a  J. J. Abramsovi to bude Brad Bird, který se doposud specializoval na animované filmy - robotickou sci-fi Železný obr, comicsové Úžasňákovy a kulinářské Ratatouille.

Foto: Aktuálně.cz

M:I4 pro něj bude prvním hraným filmem. Bird i Cruise už podepsali smlouvu, čímž se potvrdilo prohlášení šéfa Paramountu, že Cruiseovi nebudou bránit v návratu k mateřskému studiu, které před lety opustil - nebo byl podle jiných verzí vyhoštěn za své excesy, které firmě kazily image - a vedl s ním soudní pře.

Tomu Cruiseovi je nyní 47 let a měl by stihnout ještě natočit velký akční film, než se pro podobné typy rolí stane nevěrohodný. Premiéra čtvrté Nemožné mise, překřtěné již teď na Mission: Incredible, je plánována na rok 2011; přesně na datum, kdy do kin půjde třetí díl Alvina a Chipmunků.

Bird tedy musí prozatím přeložit svůj ambiciózní projekt 1906 o velkém zemětřesení, jež postihlo San Francisco. Cruisův zatím poslední snímek Knight and Day (slovní hříčka: Rytíř a den se v angličtině vyslovuje stejně jako Noc a den), kde hraje spolu s Cameron Diazovou, je akční romantická komedie se špionážní zápletkou; do kin vstoupí v červenci.

Foto: incredibles.com

Režisér předešlé Mission: Impossible J. J. Abrams bude na čtvrtý díl dohlížet jako koproducent, sám se zatím věnuje snímku s názvem Super 8.  Ten mu pro změnu produkuje Steven Spielberg. A propojení je zřejmé: děj se bude točit kolem tzv. Oblasti 51 (Area 51), kam údajně americká armáda převezla po 2. světové válce spadlý létající talíř a tělo mimozemšťana.

Spielberg Oblast 51 naposledy použil ve čtvrtém díle Indiana Jonese a dlouhodobě je fascinovaný tématem mimozemských návštěvníků.  Na stejné téma už dokonce ohlásil film s Orenem Pelim, autorem hororu Paranormální aktivita - a stejně jako v případě tohoto nejziskovějšího filmu všech dob měl jeho izraelský režisér pracovat s paradokumentárními postupy. Zatím ale není jasné, zda se jedná o stejný projekt, který musel opustit, protože Spielberg v Abramsovi viděl větší záruky pro svůj záměr.

Na Super 8 právě v pátek v USA vyšel teaser; tedy krátká vnadící ukázka, která běží před Iron Manem 2. V minutu a půl dlouhé montáži vidíme kolizi automobilu s vlakem a poté, jak se z trosek a trezoru cosi dobývá ven. Abrams opět zůstává maximálně tajemný, stejně jako se svými předchozími projekty - seriálem Ztraceni nebo na videokameru natočeným katastrofickým filmem Monstrum (Cloverfield).

Foto: Aktuálně.cz

Na premiéru Super 8, odehrávající se v 70. letech, si však budeme muset počkat až do léta 2011. Rozpočet snímku činí 45 milionů dolarů, což vzhledem k proslulé Abramsově schopnosti natáčet relativně levně a při srovnání s Monstrem za 25 milionů vychází na velmi nabitou podívanou.

V souladu s tím, že je možné udržovat při životě i staré série a akční hrdiny, jako to činí Mission: Impossible 4, souvisí aktuální zpráva, že se podle všeho chystá pátý díl Smrtonosné pasti s Brucem Willisem.
 
Scénář prý už píše Skip Woods, který má za sebou řadu akčních filmů nové generace, jež přišly v „post-willisovské" éře: Operace Hacker, Hitman, X-Men Origins: Wolverine a chystaný The A-Team. To by napovídalo, že pětka Smrtonosné pasti bude více technická a zároveň comicsová.

Možná by to Willisovi pomohlo aspoň částečně k návratu a úspěchu u mladších generací. "Než někoho praštíš, musíš říct nějakou hlášku, už máme devadesátý léta," vysvětloval Willis v roce 1991 jako Poslední skaut svému parťákovi na  konci filmu. O deset později ale žádnou podobnou radu nedostal a jeho kariéra akčního hrdiny začala upadat.

Spíš rozpačitě bylo přijato 16 bloků, pokus o odbočku ke klasické krimi reflektující věk hlavní hrdiny, čtyřka Smrtnonosné pasti představovala jen jistý nostalgický návrat k 90. letům. Komedie Cop Out - jakási pocta americkým akčním komediím z 80. let - stejně jako sci-fi Náhradník pak jen potvrdily syndrom setrvalého úpadku.

Foto: Aktuálně.cz

Bude se tedy pětapadesátiletý Willis ironicky citovat sám sebe, nebo komiksově destruovat v velkém a současně odříkávat vážné hrdinské dialogy jako Patrick Stewart, Ian McKellen a Hugh Jackman, kteří se chystají v malých rolích vrátit do chystaného prequelu X-Menů?

Film, který má vynahradit nepříliš povedenou mutantí čtyřku, bude vyprávět o dětských letech známých superhrdinů. Vybrán je i režisér - Matthew Vaughn, od nějž v kinech právě běží opěvovaný anti-comics Kick-Ass. K mutantům ze školy školy profesora Xaviera se příští léto připojí i noví superhrdinové marvelovského vesmíru v samostatných filmech: Thor a Captain America. Příští sezona blockbusterů tak bude velmi nabitá.  

Planeta opic
Planeta opic | Foto: IMDb.com

Z kategorie bizarních zpráv ohledně pokračování, předpokračování a remaků slavných filmů právě přišla informace od studia 20th Century Fox, že se bude dělat další Planeta opic, tentokrát ovšem kompletně počítačová a trojrozměrná.  I tato premiéra je plánována na léto 2011.

Přímo avatarovskou technologii od firmy Weta hodlá použít zatím málo známý režisér Rupert Wyatt. Film nazvaný Rise of the Apes (Povstání opic) se bude odehrávat v současném San Franciscu, kde budou probíhat genetické experimenty s vyšlechtěním inteligentních primátů. Ti ovšem vzápětí svedou s lidstvem velkou bitvu o to, kdo bude vládnout.

Že 3D formát na diváky zabírá a že dosud žádný 3D film nedosahoval vizuálních kvalit Avatara, zavdává producentům naději, že se podaří zlomit i prokletí, toho že „předpokračování" příliš nezabírají, protože diváci předem znají konec.

 

Právě se děje

Další zprávy